Público
Público

FESTA DE LA INFÀNCIA Feixistes intenten rebentar la cavalcada de les Magues de Gener a València  

Membres de l'extrema dreta han volgut boicotejar la Festa de la Infància el cant del "Cara al Sol" i crits contra participants i assistents, mentre brandaven banderes valencianes i espanyoles.

Grups d'ultradretans aixequen el braç amb la salutació feixista i canten l'himne de la Falange davant la cavalcada de les Magues de Gener

PÚBLIC I AGÈNCIES

La cavalcada Magues de Gener ha recorregut aquest diumenge els carrers del centre de la ciutat de València entre els aplaudiments de centenars de persones que han anat a presenciar la desfilada i els intents de boicot protagonitzats per membres de grups d'extrema dreta. Malgrat que la concentració feixista s'havia anunciat per les xarxes socials per a "rebentar" la cavalcada, la policia ha permès que els ultres es concentressin al costat del públic i els nens.

La cavalcada, que se celebra per tercer any consecutiu organitzada per la Societat Coral del Micalet, amb l'objectiu de recuperar l'esperit de la Festa de la Infància que va tenir lloc en aquesta ciutat quan va ser capital de la República el 1937, ha començat abans de les 12 del migdia des del Parterre.

La policia ha hagut de formar un cordó per protegir els espectadors i afirma haver realitzat "identificacions preventives"

Allà, membres de l'extrema dreta, convocats en els últims dies a través de missatges per whatsapp, han xiulat, cantat el "Cara al Sol" i han cridat "fora" mentre brandaven banderes valencianes i espanyoles. Al mateix temps, els assistents aplaudien la cavalcada i l'aclamaven amb crits de "Visca les reines magues".

La desfilada ha conclòs a la plaça de l'Ajuntament de València, on les Magues, que representen la Igualtat, la Llibertat i la Fraternitat, han estat rebudes per l'alcalde, Joan Ribó, entre crits en favor de la pau i la cultura.

Durant l'espera, s'han produït enfrontaments verbals i s'han creuat insults entre els assistents i les persones que han intentat boicotejar l'acte.

Agents de la policia han hagut de formar un cordó a la zona acotada als espectadors i, segons fonts d'aquest cos, "s'han produït diverses identificacions preventives".

El "somni" d'un món sense jocs sexistes

Las Magas de Enero, este domingo en Valencia. EP

Les Magues de Gener, aquest diumenge a València. EP

A l'arribada al centre de la festa, el pregoner ha exclamat que "els petits són el gran tresor a preservar" per aconseguir una societat "plural, oberta i millor". En definitiva, "solidària i igual" per a tots, ha reivindicat.

Són els objectius que les tres magues han volgut transmetre en els seus discursos. Igualtat ha cridat a aconseguir un "somni, construir una ciutat tan segura que els nens puguin sortir al carrer", però també "igualitària" i que "puguin caminar a l'escola sense perill".

"Somio amb un món sense jocs sexistes, on els nens desenvolupin la imaginació i la il·lusió sense barreres", ha manifestat.

"Nenes, no esteu soles"

Sota el mateix prisma, Fraternitat ha recordat, visiblement emocionada, a "les dones que estan aquí, però també les que no hi són i les que ens ha robat el patriarcat". Ha recordat a més que "no només les dones pateixen la violència de gènere, sinó també els nens".

"Nenes, no esteu soles, si alguna cosa no us agrada, ho podeu dir. Si no voleu un petó o una abraçada, podeu dir que no", ha recordat Fraternitat

"Nenes, no esteu soles, si alguna cosa no us agrada, ho podeu dir. Si no voleu un petó o una abraçada, podeu dir que no. Si us passa alguna cosa, heu de saber que mai serà la vostra culpa", ha reivindicat. Com a colofó, la maga Llibertat ha demanat "llibertat per estimar a qui vulguem i per ser felices", també per "pensar el que desitgem i viure en un món de somriures i abraçades que siguin més fortes que els tancs i les fronteres". "Si haguessis nascut a una altra terra, la tristesa d'ell podria ser la teva", ha il·lustrat amb una frase d'un poema de Joana Raspall.

Les dones que han representat les magues han estat Chelo Sánchez, en nom de la Igualtat, María Escalona, la Llibertat, i Laura Belenguer, la Fraternitat, que han defensat un 2018 "lliure de violència masclista" i viure en un "món d'abraçades i somriures".

L'alcalde, Joan Ribó, ha fet un al·legat per una ciutat "segura per als nens i igualitària" en la qual no hi hagi joguines sexistes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?