Público
Público

Sopar groc pels presos

Amb l'objectiu de recaptar diners per a la caixa de resistència per a les famílies dels presos, Òmnium Cultural, l'ANC i el restaurant Semproniana de la xef Ada Parellada han organitzat un sopar groc amb només productes d'aquest color. Tot un èxit amb més de 100 comensals que han gaudit d'una vetllada emocionant no exempta d'alguna anècdota

Marcel Mauri (Òmnium), Agustí Alcoberro (ANC), Sussana Barreda i Laura Masvidal, en el sopar per recollir fons pels presos al restaurant Semproniana de Barcelona. / Queralt Castillo

La societat catalana es continua mobilitzant per demanar la llibertat d'Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No només amb els llaços grocs a les solapes d'abrics i bufandes, tan típics d'aquesta època, sinó també amb iniciatives per enfortir la caixa de resistència, destinada a ajudar les famílies dels presos polítics. Aquest cop, la iniciativa ha sortit del restaurant Semproniana de la xef Ada Parellada, on s'ha organitzat un "sopar groc" amb un objectiu benèfic i clar: ajudar econòmicament les famílies dels presos. "Aquest és un país bonic i solidari i la resposta a la iniciativa ha estat espectacular, però també és un país enfadat perquè tenim quatre persones a la presó", ha dit Parellada mentre ensenyava cofoia les postres: un pastís de llimona i pinya amb crema catalana cremada coronat per un llaç groc de xocolata, regal de xocolater de Taradell.

8.880 euros recaptats i 111 comensals, gairebé tots anònims, un número rodó. "Els tres uns, màgics, com la gent d'aquest país. Hauríem pogut servir mil sopars, fins i tot dos mil, perquè la resposta ha estat brutal. Hem tingut una allau de trucades i, tot i que hem tingut moments de dubtes i tristesa, avui serà una vetllada especial i emocionant", ha comentat Parellada abans que comencés a arribar la gent. També ha expressat el seu desitg perquè la iniciativa es repliqui a altres restaurants d'arreu de Catalunya. Per això posarà a l'abast les receptes que s'han utilitzat per fer el sopar totalment groc. Això sí, utilitzant alguns trucs. "Hem fet una salsa de curri per al pollastre i el bacallà l'hem arrebossat amb mostassa". Parellada ha confessat que la idea inicial de fer un sopar de color groc li va donar l'escriptora i periodista Eva Piquer, dona del difunt Carles Capdevila.

A l'ambient, somriure i abraçades, però com tots aquests actes, mirades que parlen. Els comensals comencen a passar i arriben Agustí Alcoberro, de l'ANC, i Marcel Mauri, d'Òmnium. Txell Bonet, dona de Jordi Cuixart, Susanna Barreda, dona de Jordi Sànchez i Laura Masvidal amb la seva filla, esposa de Quim Forn. "Estem molt contents amb totes les iniciatives que s'estan donant al país per donar escalf als presos polítics i les seves famílies, que porten patint durant tres mesos. La generositat del poble català és sorprenent, i avui s'ha tornat a demostrar. Esperem que la iniciativa es repliqui a tot el país", ha recalcat Mauri. Al sopar, també hi era Anna Tarrès, exentrenadora de la selecció espanyola de natació sincronitzada, que es va presentar amb la llista de Junts per Catalunya el passat 21 de desembre.

La xef Ada Parellada, amb una de les seves creacions de color groc per al sopar pels presos al restaurant Semproniana. / Queralt Castillo

La xef Ada Parellada, amb una de les seves creacions de color groc per al sopar pels presos al restaurant Semproniana. / Queralt Castillo

"No ens hem d'acostumar a aquesta situació ni trivialitzar-la, i aquests tipus d'accions ens diuen que no ens hem de defallir. És un combat de llarg abast, i no ens podem oblidar de la gent que està sent processada, interrogada o en llibertat condicional: pagesos, alcaldes, professors, bombers...", ha recordat Alcoberro.

Després de sopar, Txell Bonet, Susanna Barreda i Anna Forn, la filla de Quim Forn, s'han adreçat als que han compartit la vetllada amb elles i han agraït el suport que, a través d'aquestes iniciatives, reben els presos, fonamentals per mantenir l'ànim amunt.

Les injustícies "del passat"

Especialment emotiu ha estat el discurs de la filla de Forn, que ha recordat que el patiment del seu pare i de la família és el mateix que tenen totes aquelles persones que es consideren demòcrates i creuen en la llibertat de pensament, d'expressió i en la justícia. "Sóc jove, i tot i ser plenament conscient que al món no tothom té la mateixa sort, estava plenament convençuda que a casa nostra, determinades injustícies i restriccions pertanyien al passat, i que per sort jo no les hauria de viure mai. Em sentia protegida i se'm fa molt estrany veure'm dins una realitat que sempre havia vist molt llunyana". També ha explicat com pateix veure sofrint la seva mare, que s'autocensura per tal de no perjudicar el seu marit.

Txell Bonet, per la seva part, s'ha desfet en elogis a Ada Parellada, a qui coneix des de fa 17 anys, i ha recordat la última vegada que va sopar amb Jordi Cuixart a la Semproniana: "va ser el primer dia que en Jordi va anar a declarar a l'Audiència Nacional. Ens vam asseure en un racó del restaurant i em va dir que havia de ser forta pel que pogués venir. La jutgessa ja havia dit que prendria mesures cautelars". També ha llegit una carta que li ha fet arribar el seu marit des de Soto del Real, on està empresonat des del passat 2 de novembre.

El sopar, on s'ha pogut gaudir d'una cervesa artesanal meitat catalana meitat belga i dels vins d'Herència Altès, no ha estat lliure de polèmica: quan es va anunciar la convocatòria, desenes de persones, a través de la plataforma TripAdvisor, van enviar crítiques negatives de la Semproniana, fet que va fer baixar la puntuació global del restaurant. Parellada no ho ha tingut gens fàcil per organitzar aquest sopar, tal i com han recordat els organitzadors. A fora, com ja comença a ser habitual, la nota de color: un grup de deu persones amb càntics contra Catalunya i contra els comensals, fent brindis per la unitat d'Espanya. Pancartes ofensives que no han destorbat els comensals, que han gaudit d'una vetllada especial i saborosa en un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?