Público
Público

'Me la suen les banderes': la comparsa del Carnaval de Cadis comprensiva amb el procés

El procés sobiranista segueix sent un dels temes preferits de les agrupacions carnavalesques de la ciutat andalusa, que ja l'han tractat almenys tres cops -des de posicions diferents- en l'edició d'enguany.

Moment de l'actuació de l'agrupació Los Ángeles de la Guarda al Gran Teatro Falla de Cadis. / Onda Cádiz

Públic

"Me la suen les banderes, fins i tot puc entendre que lluitin per la seva independència, perquè molts cops a mi aquest país em fa vergonya". Així resa la lletra d'una comparsa del Carnaval de Cadis que, a la vegada que es mostra comprensiva amb el procés sobiranista català, expressa la seva crítica contra un cert "patriotisme" espanyol que posa en segon pla qüestions socials. 

La comparsa, interpretada en el tradicional concurs gadità del Gran Teatro Falla per l'agrupació Los Ángeles de la Guarda, continua manifestant "vergonya" pels que "van enviar la policia a moldre un poble a pals", així com pel "patriotisme de què van presumir molts espanyols amb la bandera als balcons. "Jo no els vaig veure treure la bandereta contra els lladres, contra les retallades o per les pensions", continua la tonada, que també es permet un missatge antimonàrquic -"quan en aquesta nació fins i tot es pugui votar el rei, i si el cunyat roba, que ho pagui amb presó" i antitaurí -"quan s'acabi la festa de l'espada i la muleta".

No és el primer cop que el procés sobiranista arriba als carnavals de Cadis d'enguany. Des de posicions ben diverses. A mitjans de gener va ser notícia una xirigota -l'equivalent humorístic de la comparsa- que portava a la guillotina el president català cessat Carles Puigdemont, per "alta traïció". Pocs dies després, una altra comparsa, interpretada per l'agrupació La Playa, atacava també un determinat concepte de patriotisme espanyol: "lluiten per la seva bandera en la teva vida no has lluitat per Espanya", cantaven en la seva actuació. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?