Cargando...

Secciones

Publicidad

Explotació de porcí a Lleida. / Mercolleida

Incertesa en el sector porcí després d'un any rècord

Publicidad

Els ramaders inicien l'any amb preus per sota costos però es mantenen optimistes perquè confien en una millora de les cotitzacions. Els productors de fruita dolça esperen recuperar-se després d'un 2017 on van arribar a vendre per sota del preu de cost

Public

El sector porcí lleidatà –on hi ha més de la meitat de caps de bestiar de Catalunya, segons dades de l'IDescat– arranca l'any amb incertesa, ja que el preu en origen s'ha situat per sota dels costos de producció. Les darreres cotitzacions de Mercolleida –la llotja agropecuària de referència per al porcí estatal i europeu– situen la carn de porc engreixat amb un preu inferior a l'euro per quilo (0,999), quan la mitjana de l'any passat va ser d'1,26 euros el quilo i el cost de producció és de 1,02 euros/quilo.

Publicidad

"Des del mes de desembre que el preu del porc es troba sota cost. La causa és l'increment d'oferta que hi ha a Espanya i la davallada de l'exportació a la Xina", explica el director de la mesa del porcí de Mercolleida, Miquel Àngel Bergés. Al ja habitual descens cíclic de les cotitzacions per aquestes dates s'ha unit "un hivern càlid que ha propiciat que els porcs s'engreixin més i per tant, hi hagi més quilos de carn al mercat. A això s'ha de sumar l'handicap del canvi euro/dòlar que perjudica les exportacions" recalca Bergés.

Des del sindicat agrari Unió de Pagesos són, però, optimistes. El responsable de porcí d'UP, Rossend Saltiveri creu que "durant aquest any 2018 el preu percebut pel ramader de porcí continuarà sent elevat, però entre un 8 i un 10 per cent per sota respecte a l'any passat".

Des de Mercolleida confien que la situació és només conjuntural perquè l'oferta s'anirà reduint i els preus pujaran en un mes aproximadament, explica Bergés. Tot dependrà de l'evolució del consum de carn. Però el cert és que l'inici d'any no ha estat bo. Al 2017, en les mateixes dates que ara, la cotització del porc a Mercolleida se situava en 1,132 euros el quilo. És a dir, en l'actualitat el preu de mercat és un 11,74 per cent inferior al preu registrat en tauler ara fa un any i fins a un 20,7% inferior a la mitjana de tot l'any passat.

Publicidad

Els ramaders van poder tancar 2017 amb uns números molt positius, amb guanys mitjans d'uns 20 euros per porc. Tenint en compte que l'últim cens animal de la conselleria d'Agricultura, que data de novembre de 2017, comptabilitzava entorn d'1,5 milions d'animals d'engreix, el sector hauria guanyat més de 31 milions d'euros en beneficis.

Garantir la bioseguretat per evitar la pesta porcina

Unió de Pagesos confia que les situació es vagi restablint a poc a poc, però destaca els reptes que té el sector per davant per garantir la seva estabilitat. Rossend Saltiveri assegura que "es necessita continuar reduint l'ús de medicaments a la vegada que es garanteix la bioseguretat. En concret preocupa l'amenaçsector de la a de la pesta porcina africana, que està afectant països de l'est d'Europa." "Cal posar els màxims esforços en bioseguretat perquè seria el pitjor que podria passar", atès que podria suposar el tancament de fronteres a les exportacions del porcí català, assenyala Saltiveri.

Publicidad

Un altre dels factors claus per la millora de la situació és la comercialització. Més del 50 per cent de la producció s'exporta, per a la qual cosa el sector ha necessitat assolir un alt grau d'internacionalització i competitivitat. "Per nosaltres són molt importants els mercats francès i xinès i hem de treballar per seguir venent a Àsia. A la Xina han baixat molt els preus de compra i la producció allí està creixent però nosaltres seguirem venent la nostra carn allà", explica Bergés.

El sector porcí estatal, liderat per Lleida i per Catalunya en conjunt, s'ha consolidat durant els últims anys com un dels mercats fonamentals a nivell mundial. En total, el conjunt de les exportacions de porcí (més de dos milions de tones) superen els 4.534 milions d'euros, la qual cosa implica el 86% en valor del total de les exportacions del sector carni estatal i el 9,6% del total de les exportacions agroalimentàries a l'Estat, segons les dades de Datacomex elaborades per la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc).

Publicidad

El sector de la fruita dolça, a l'espera de pujar preus

La xarxa de cambres de fred de Lleida acollia al finalitzar l'any passat un total de 134.847 tones de poma, una xifra que representa un descens del 20 per cent respecte a les mateixes dates de l'any anterior. Així ho va informar la patronal catalana de la fruita dolça, Afrucat, que va xifrar en 75.124 les tones de peres emmagatzemades a la província, un 14% més que els registres de fa un any. Malgrat aquest augment de l'oferta, el sector confia en que els preus repuntaran ja que a la resta d'Europa la producció ha estat més baixa per les gelades.

La comercialització d'aquestes fruites de llavor sol enlairar-se després de les dates nadalenques i el sector confia en una adequada campanya de vendes tant en el ritme de sortides de les centrals com en els preus. El portaveu del sindicat agrari Asaja, Pere Roqué, afirma que tot i que "el sector de la pera i la poma té bones perspectives de comercialització, difícilment recuperarem les pèrdues de la campanya 2017, on es va arribar a vendre per sota preu de cost, fins a 20 cèntims per quilo". Enguany, a diferència de l'any anterior, la producció de fruita dolça ha estat més gran i com que a Europa ha davallat força tenim més demanda interna. A més tenim una varietat que s'exporta molt i és la pera blanquilla que es ven a Israel", assegura Roqué. Mirant a l'horitzó, el portaveu d'Asaja recalca que "el que ens treu la son aquests dies són les temperatures tan altes del mes de gener. Això podria provocar un avançament de la floració de fruita d'os com els préssecs i les nectarines, i si gela més endavant es pot acabar perdent part de la collita".

Publicidad

Publicidad