Público
Público

Col·lapse a les carreteres i 3.000 alumnes sense classe pel temporal de neu

Prop de 40 menors han quedat atrapats en una casa de colònies al Berguedà. Diverses carreteres continuaven tallades dilluns a la tarda, i és necessari l'ús de cadenes en moltes altres.

Autocar en què viatjaven els 40 menors i 13 monitors que han quedat atrapats en una casa de colònies al Berguedà, completament colgat per la neu. / Mossos d'Esquadra

públic

Les abundants nevades que han caigut en les darreres hores a Catalunya, especialment al nord del país han deixat prop de 3.000 alumnes sense classe aquest dilluns, a més de col·lapses a les carreteres. Especialment importants han estat les retencions a la C-16 a l'atura del Túnel del Cadí, des del migdia de diumenge fins a passada la mitjanit, de les quals l'empresa concessionària, Tabasa, n'ha culpat els conductors que hi van circular sense cadenes, tot i els avisos de previsió de nevades.

A les comarques del nord i centre de Catalunya diverses escoles han hagut de tancar les seves portes, o no han rebut estudiants per mancar de transport, amb un total de 3.028 alumnes afectats, segons dades del departament d'Ensenyament. D'aquests, un miler s'han concentrat només a la Cerdanya -on han caigut les nevades més copioses dels darrers vint anys-, i uns 900 al Ripollès. També han tancat escoles als dos Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell, a les comarques de Lleida, i al Berguedà, Osona, el Solsonès i el Moianès, a la Catalunya Central. A les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'han vist afectats 70 alumnes. 

Atrapats en una casa de colònies

El temporal ha portat també situacions tenses. Com la dels 40 menors d'entre 4 i 16 anys i 13 monitors que han quedat atrapats en una casa de colònies de Salses, al Berguedà, que van haver de refugiar-se diumenge en l'edificació després de deixar abandonat l'autocar en què viatjaven, per la impossibilitat de circular.

S'ha donat la circumstància que la casa de colònies ha estat afectada unes hores per talls de llum. El grup, però, es troba en bones condicions, i efectius dels Mossos, bombers i emergències mèdiques han arribat a l'edifici, que desallotjaran quan millori l'estat de les carreteres.

Els Mossos d'Esquadra també han informat del rescat d'un altre autocar amb 60 estudiants, que es van quedar atrapats a la carretera de Toses en direcció a La Molina.

A les dues de la tarda d'aquest dilluns continuaven set carreteres catalanes, en quatre hi havia restriccions a la circulació de camions, i en d'alters 46 era necessari l'ús de cadenes. 

També hi hagut talls a la circulació de trens, a les comarques del Ripollès i la Cerdanya, així com talls de subministrament elèctric en les zones més afectades per les nevades. 

Al conjunt de l'Estat, el temporal ha afectat pràcticament totes les comunitats autònomes de la meitat nord peninsular, amb prop de 40.000 alumnes que s'han quedat sense classe. A l'aeroport de Madrid-Barajas, a primera hora de la tarda s'havien cancel·lat una cinquantena de vols, i hi ha problemes de circulació en prop de 400 carreteres, incloent-hi un tall de l'A-1 a l'altura de Segòvia.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?