Público
Público

ARTICLE 155 Cospedal amenaça TV3

La secretària general del PP i Ministra de Defensa assegura que si es revisa l'aplicació del 155 "caldria parlar" de la televisió pública catalana, que titlla d'"aparell de propaganda política"

La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal / EUROPA PRESS

públic

Amenaça del PP i el Govern central a TV3. I no gaire vetllada. La secretària del partit i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha avisat que, en cas que es mantingués o es revisés l'aplicació de l'article 155 "caldria parlar de TV3". Les paraules de Cospedal arriben en un moment que s'intensifica la pressió de dirigents populars sobre la televisió pública catalana, que va quedar a darrera hora fora de l'aplicació del 155.

Cospedal, en una entrevista al digital Ok Diario, i preguntada per si caldria "tancar TV3, democratitzar-la o intervenir-la", afirma que "si s'hagués de seguir mantenint l'aplicació de l'article 155 o, en una revisió de l'aplicació d'aquest article de les que es realitzen al Senat, de manera indiscutible caldria parlar de TV3"

La dirigent popular afegeix que TV3 "ha deixat de ser un mitjà de comunicació social per passar a ser un mitjà de propaganda política i de manipulació", i que caldria "mirar-s'ho" en el moment "que es tornés a examinar el funcionament del 155". A la vegada, Cospedal afirma que s'hauria de revisar aquest mateix 155.

Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació van quedar fora de l'aplicació del 155 per l'oposició del PSOE –i pel desig del PP de comptar amb el suport socialista al Senat per aprovar la mesura–. La intenció inicial del Govern de Mariano Rajoy, segons un primer document del decret que posava en marxa el 155, era que el Govern central pogués nomenar els màxims responsables de TV3 i Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, i de cara a una hipotètica revisió del 155 que afecti TV3, Cospedal afirma en l'entrevista que "en aquests temes" hauria de primar "la defensa de l'interés nacional" per sobre de "qualsevol interès partidista". La ministra admet que el 155 deixarà d'estar en vigor quan es formi govern a Catalunya. Però també insta el Parlament a "revisar el funcionament de TV3".

Hisenda reclama 167 milions per l'UVA

Fa només dos dies, una altra destacada dirigent popular, la vicesecretària general d'Estudis i Programes del partit i diputada al Parlament, Andrea Levy, va proclamar que no tornaria a acceptar invitacions de TV3, després d'afirmar que la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, va ser sotmesa a un "linxament" dissabte passat al programa Preguntes freqüents. Levy va argumentar que no vol "justificar-los [a TV3] la pluralitat" amb la seva presència.

Més enllà de les pressions polítiques, des del novembre sobre TV3 plana una altra amenaça més directa: el ministeri d'Hisenda va exigir aleshores el pagament de 167 milions d'euros en concepte d'IVA per les aportacions de la Generalitat a la CCMA entre els anys 2015 i 2017, després d'un canvi de criteri en l'aplicació de l'impost a les subvencions culturals. A la vegada, el Govern central va modificar, també al novembre, la llei de l'IVA, cosa que suposarà un impacte negatiu de 20 milions anuals en els comptes de la CCMA, segons càlculs del mateix organisme.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?