Público
Público

Sous de misèria i falses cooperatives: la precarietat de les càrnies arriba al Parlament

Gairebé una trentena de treballadors d'un escorxador d'Osona propietat del gegant agrolimentari aragonés Grupo Jorge han perdut la feina després de no acceptar passar-se a una falsa cooperativa gallega que perpetuaria la seva pèssima situació laboral. Altres 500 poden passar per la mateixa situació a partir de l'1 març. Treballadors i diputats d'esquerres exigeixen el compliment de la Llei catalana de cooperatives, que evitaria certs abusos

Representants del col·lectiu Càrnies en lluita en roda de premsa al Parlament, amb els diputats Yolanda Lòpez, de Catalunya en Comú (primera per l'esquerra) i Vidal Aragonés, de la CUP (segon per la dreta). / Marc Font

L'emissió del darrer Salvados ha situat en el primer pla mediàtic els abusos de la indústria càrnia, tant pel que fa a casos de maltractament animal com per la precària situació que pateixen molts dels treballadors del sector. Ara bé, ja fa diversos anys que les mobilitzacions per denunciar la segona situació són constants a la comarca d'Osona –la comarca catalana amb més caps de ramat boví i la tercera en porcí–, on les encapçala el col·lectiu Càrnies en lluita. La precarietat del sector ha arribat aquest dijous al Parlament, mitjançant una roda de premsa en què hi han participat treballadors acomiadats, representants sindicals i diputats de la CUP, Catalunya en Comú Podem i ERC. Entre d'altres qüestions, s'ha denunciat l'incompliment de la Llei de cooperatives per part d'alguns gegants del sector, com ara la propietària de l'escorxador Le Porc Gourmet, el gegant agroalimentari aragonès Grupo Jorge. El president del grup i alhora administrador únic de l'escorxador és l'empresari Jorge Samper. Grupo Jorge va facturar més de 800 milions d'euros el 2016.

Diverses empreses han obligat els seus treballadors, molts dels quals persones migrades, a sumar-se a les anomenades falses cooperatives per poder ser contractats. Dit d'una altra manera, una part significativa dels propietaris dels escorxadors, en comptes de contractar-los pel règim general, subcontracten una part de les tasques a cooperatives que, en el fons, controlen ells mateixos. En la pràctica això s'ha traduït en un estalvi de costos per a les companyies i en unes condicions molt precàries per als treballadors. Per exemple, en el cas dels treballadors del sector contractats en règim general, el conveni fixa un sou de 1.070 euros nets al mes per 14 pagues, mentre que els falsos cooperativistes es mouen en sous d'entre 700 i 900 euros per 12 pagues, sense vacances pagades ni prestació d'atur. Si vol prescindir d'aquests treballadors, l'empresa no renova el contracte mercantil privat amb la falsa cooperativa sense haver d'assumir cap tipus d'indemnització i els treballadors queden sense feina i no tenen dret a cobrar la prestació d'atur. I això justament és el que acaba de passar a Le Porc Gourmet.

La setmana passada, i sense previ avís, van ser acomiadats 28 treballadors d'aquest escorxador situat a Santa Eugènia de Berga (Osona). Segons ha explicat Antoni Iborra, advocat de Càrnies en Lluita, la qüestió és que la companyia ha prescindit dels treballadors de Taic, una d'aquestes falses cooperatives amb seu a Terrassa, que s'han negat a passar a Auga, una cooperativa amb la seu a Lugo (Galícia). I quin és l'interès d'aquest canvi? Doncs bàsicament que les cooperatives catalanes estan obligades a complir la normativa autonòmica del sector, que estableix unes millors condicions laborals pels treballadors, mentre que la gallega no.

Representants del col·lectiu Càrnies en lluita, a l'exterior del Parlament. / Marc Font

Representants del col·lectiu Càrnies en lluita, a l'exterior del Parlament. / Marc Font

En la mateixa situació poden trobar-se a partir de l'1 de març les 500 persones que treballen per a Clavial, una altra de les cooperatives subcontractes per l'escorxador osonenc, que ja han rebut una carta en què se'ls avisa que es quedaran sense feina si no fan el canvi a la societat gallega. Per a Iborra, tot plegat constitueix un "frau de llei, perquè és una maniobra que està concebuda per incomplir la normativa. La qüestió és que s'està permetent i demanem al Parlament que en sigui conscient, se solidaritzi amb els treballadors i faci el seguiment que es compleixi la llei".

La plantilla de Le Porc Gourmet ha protagonitzat diverses mobilitzacions els darrers mesos, inclosa una vaga, per exigir una millora de les seves condicions laborals i el compliment de la nova Llei catalana de cooperatives, aprovada pel Parlament el març de l'any passat. Entre d'altres qüestions, la normativa estableix que la retribució i condicions de treball dels treballadors subcontractats mitjançant una cooperativa han de ser equivalents a la que estableix el conveni del sector o empresa. A més a més, la llei fixa que la cotització a la Seguretat Social ha de garantir unes condicions de protecció social també equivalents a la del personal contractat en règim general, és a dir, protecció d'atur, cobertura de baixes per malaltia i accident, entre d'altres.

Fer complir la llei

L'advocat Antoni Iborra ha denunciat que el sector de les càrnies porta anys acumulant immensos beneficis i actuant amb impunitat tot i cometre un "frau immens a la seguretat social" en aplicar aquest sistema de subcontractació de la feina a les falses cooperatives. "Més enllà del frau, això es tradueix en una explotació laboral absolutament intolerable, amb sous misèrrims, horaris abusius i una gran sinistralitat", ha afegit Iborra. El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha manifestat que "es poden tenir condicions laborals d'esclaus, però alhora es pot tenir una actitud davant la vida que no sigui d'esclau, sinó de lluita" i ha considerat que "la realitat de les càrnies és la màxima expressió de lluita de classes i lluita per la sobirania". El parlamentari cupaire ha reclamat que tot i la situació d'evident intervenció que pateix l'administració catalana, ha de fer complir la llei de cooperatives i, per tant, garantir els "drets laborals" dels treballadors de les càrnies.

El diputat d'ERC Jordi Albert ha considerat que si Catalunya tingués un govern propi seria més fàcil fer complir la normativa i ha demanat als treballadors de les falses cooperatives que "donin suport" a la legislació catalana, perquè garanteix unes millors condicions. Finalment, la diputada de Catalunya en Comú Podem Yolanda López ha recordat que el grup confederal de Podem al Congrés ha presentat diverses propostes per tal que "no s'utilitzi les falses cooperatives per explotar els treballadors".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?