Público
Público

Els lletrats del Parlament conclouen que el rellotge de la investidura encara no corre

Divisió interna entre els juristes de la cambra, amb el lletrat major que no signa l'informe. El document apunta tres vies per desbloquejar la situació, i deixa la iniciativa en mans de Torrent

L'Hemicicle del Parlament de Catalunya. EFE/Andreu Dalmau

públic

El rellotge de la investidura encara no està en marxa, i el compte enrere de dos mesos per formar govern abans de convocar immediatament eleccions no ha començat. Aquesta és la conclusió de l'informe que han emès aquest divendres els lletrats del Parlament. Un informe que evidencia divisió entre els juristes de la cambra, ja que el document no té la firma del lletrat major, Antoni Bayona, que estaria en desacord amb el seu contingut. 

L'informe recorda que l'article 67.3 de l'Estatut estableix que el Parlament "resta dissolt automàticament" si no hi ha president "un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura", i assenyala que l'expressió temporal "és inequívoca en la seva literalitat". En aquest sentit, indica que l'ajornament –que no pas suspensió, precisa– del ple d'investidura que va decidir el president del Parlament, Roger Torrent, la setmana passada "no s'ha produït per una decisió arbitrària del president o amb voluntat dilatòria sinó com a conseqüència d'una decisió aliena adoptada per un altre òrgan, en aquest cas el Tribunal Constitucional a instàncies del Govern de l'Estat".

Per tot plegat, l'informe conclou que no es pot "equiparar" el ple ajornat "a una investidura fallida o a una primera votació sobre el candidat", i que, per tant, "no es pot considerar iniciat" el termini de dos mesos per a la dissolució anticipada de la cambra".

Els lletrats, no obstant, aporten tres vies possibles per desbloquejar la situació, la iniciativa de les quals correspon a Torrent. Per una banda, el president de la cambra pot esperar a la decisió del Constitucional d'admetre o no el recurs del Govern central a la investidura de Carles Puigdemont. Per altra, Torrent podria efectuar "un acte equivalent a la primera votació fallida, com seria la comunicació a la cambra de la constatació de la situació de bloqueig per impossibilitat de proposar un candidat". Finalment, i en cas que "es perllongui la situació d’interinitat o bloqueig institucional amb posterioritat a la decisió del Tribunal Constitucional", Torrent, "en exercici de la funció institucional que té atribuïda", podria activar el termini de dos mesos mitjançant "una comunicació a la cambra en què constatés la impossibilitat de la investidura", fins i tot encara que iniciés una nova ronda de contactes amb els partits per trobar un altre candidat.

L'informa apunta, finalment, que "transcorregut un límit raonable" de tems –que no quantifica–, els grups parlamentaris podrien impulsar "l'acte equivalent" a una votació fallida, iniciant igualment el compte enrere de dos mesos. 

L'informe el signa el secretari general dels lletrats del Parlament, Xavier Muro, en comptes del lletrat major de la cambra, Antoni Bayona. Les divisions entre els juristes de la cambra, principalment al voltant del paper i la responsabilitat de Torrent a l'hora de desbloquejar la situació, haurien retardat l'aparició de l'informe, que s'esperava des de la setmana passada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?