Público
Público

RECUPERACIÓ DE LA GENERALITAT ERC descarta qualsevol acord amb JxCat que no impliqui l'aixecament de l'article 155 

Marta Rovira afirma que "hi ha un ampli consens per aconseguir dos objectius: reconèixer la legitimitat del president Puigdemont a Brussel·les i alhora fer un govern efectiu a Catalunya". Els Comuns afirmen que la investidura d'un president a Brussel·les "no forma part de la solució" 

Marta Rovira, secretària general d'ERC, s'adreça al Consell Nacional del seu partit

PÚBLIC

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)  no vol parlar de l'existència de cap entesa amb Junts per Catalunya (JxCat) "fins que no hi hagi realment un acord sòlid i ferm". Així ho ha explicat la secretària general dels republicans aquest dissabte en la reunió del seu Consell Nacional.
 
Marta Rovira ha afirmat que "hi ha un ampli consens de país per aconseguir dos objectius: reconèixer la legitimitat del president Puigdemont a Brussel·les i alhora fer un govern efectiu a Catalunya que posi fi al 155 del PP" i ha volgut transmetre un missatge d'optimisme i convicció sobre la possibilitat d'aconseguir-lo. "Amb lleialtat, confiança i rigor, podrem explicar alt i clar en els propers dies que podem avançar", ha dit, però també ha parlat de quatre condicions per a que l'acord amb Junts per Catalunya sigui possible.

Quatre condicions

Segons la número dos d'ERC, l'acord entre independentistes "ha de permetre una investidura efectiva, la legitimitat de Puigdemont, i ha d'incloure un pla de legislatura, amb un pla i un acord de govern".

De les paraules de Rovira es dedueix, d'altra banda, que la prinicipal preocupació, el que els sembla prioritari, és l'aixecament de la suspensió de l'autogovern, realitzada en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. 

"El 155 és un llast per la inversió social. Cada dia que passa més veus de PP, PSOE i C’s diuen que si segueix el 155 el voldran ampliar als mitjans públics. No ens podem permetre qualsevol altre escenari que no impliqui posar fi a l’article 155", ha afirmat.

Rovira ha exigit a JxCat unitat, transparència i lleialtat. "Ens volen dividits i no ho aconseguiran. Davant els obstacles hem de ser més forts que mai, més unitat que mai", ha proclamat. I per fer possible aquesta unitat ha insistit en dos conceptes: legitimitat i operativitat. Reconeixement de la legitimitat del president Puigdemont i recuperació efectiva del govern de la Generalitat. 

"La gent d’ERC volem una República, però la volem plena de contingut. La independència és només un instrument, l’instrument imprescindible avui en dia per fer un país més net, més lliure i més digne", ha explicat.

Catalunya en Comú rebutja una presidència a Brussel·les

Els Comuns, per la seva banda, han fet pública la seva discrepància amb la proposta de modificació de la llei de Presidència catalana, ja formalitzada per JxCat  al Parlament, amb la intenció de fer possible investidura de Carles Puigdemont sense que sigui present físicament a la cambra legislativa.

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha afirmat que aquesta proposta de modificació "per investir un president que vol seguir a Brussel·les no forma part de la solució". "Una investidura telemàtica", segons ella, significaria el manteniment de l'article 155. "El problema prinicipal ara és que no tenim govern", "necessitem un govern a Catalunya", ha declarat davant els mitjans durant una pausa de la reunió de la coordinadora del seu partit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?