Público
Público

Junqueras aposta per Rovira com a presidenta

El líder d'ERC creu que una presidència a Brussel·les no podria ser "efectiva" perquè "l'Estat no ho permetria mai" i recalca  que la "prioritat" ha de ser "recuperar el Govern" de la Generalitat.

El vicepresident cessat de la Generalitat, Oriol Junqueras a la seva arribada a l'Audiència Nacional el passat mes de setembre. EFE.

públic

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aposta per la número 2 de la formació, Marta Rovira, com a candidata a la investidura, des del supòsit que "l'Estat no permetria mai" que fos "efectiva" la via d'investir Puigdemont des de Brussel·les, i davant la possibilitat que el seu empresonament impossibiliti igualment a ell mateix exercir de president des de la presó.

En una entrevista per carta a l'espai de Telecinco El programa de Ana Rosa' Junqueras considera que "el problema no és si es pot o no" investir Puigdemont. "El problema és si seria una presidència efectiva. I és obvi que l'estat espanyol mai permetria que fos efectiva", afirma el líder d'ERC i vicepresident cessat, des de la presó d'Estremera. Junqueras expressa d'aquesta forma els seus dubtes sobre la fórmula d'una doble presidència, a Brussel·les i a Barcelona, per la qual aposta JxCat, i que totes dues formacions estan negociant des de fa més d'una setmana. 

En aquest sentit, Junqueras considera que "la prioritat" ha de ser "recuperar el Govern", en al·lusió a la intervenció de l'autogovern mitjançant el 155, que hauria de finalitzar amb la formació d'un nou executiu a Catalunya. I, tot i que recalca que no ha perdut els seus "drets" per ser candidat a la investidura pel fet d'estar empresonat, aposta per un altre nom. "Marta Rovira és un gegant, és algú en qui tots confiem", afirma en la missiva. 

No és el primer cop que Junqueras assenyala Rovira com a preferida per a la presidència de la Generalitat. Ja ho va fer al principi de la campanya del 21D -també per carta i també des de la presó-, en un moment que les enquestes encara donaven ERC com a clara guanyadora dels comicis. 

Junqueras, de fet, també reivindica el resultat d'ERC en les eleccions i el fet de presentar-s'hi en solitari, desoint les pressions del PDeCAT per reeditar la candidatura unitària del 2015. "ERC va renunciar a competir pel vot dels convençuts. Vam apostar per ampliar el perímetre, per eixamplar. I aquest és e gran triomf, un triomf sense el qual avui no podríem parlar d'investir un candidat independentista", ressalta. Junqueras al·ludeix així al creixement de l'independentisme lluny dels seus feus tradicionals, en bona part atribuïble -especialment, a l'àrea metropolitana de Barcelona- a la millora de resultats d'ERC

¿Te ha resultado interesante esta noticia?