Público
Público

PRESOS POLÍTICS Manifestacions a tot Catalunya en el quart mes d'empresonament dels 'Jordis'

Milers de ciutadans omplen les places de la vila dels municipis catalans per demanar l'alliberament dels presos, el dia que es compleixen quatre mesos de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. "Unitat", un dels crits predominants.

Concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per demanar l'alliberament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, el dia que es compleixen quatre mesos de l'empresonament dels 'Jordis'. EFE / Enric Fontcuberta.

públic

Les places de Catalunya s'han tornat a omplir aquest divendres per demanar la llibertat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez; el vicepresident cessat, Oriol Junqueras, i el conseller cessat Joaquim Forn, en presó preventiva i imputats pels suposats delictes de rebel·lió i sedició, entre d'altres. Un dia especialment significatiu, quatre mesos després que, el 16 d'octubre passat, l'Audiència Nacional dictés presó provisional incondicional per als 'Jordis'. Les concentracions, convocades per l'ANC i Òmnium Cultural, han cridat a manifestar-se davant la plaça de la vila de tots els municipis catalans i a encendre-hi el llum dels seus telèfons mòbils, , amb el lema "Il·lumina la llibertat".

"No normalitzarem mai la repressió", ha proclamat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, durant els parlaments de l'acte que ha omplert la plaça de Sant Jaume de Barcelona. "Ens volen tristos, enfadats i desunits", ha assenyalat, per demanar als partits sobiranistes que "aparquin" les seves "diferències legitimes" per "aconseguir aquest acord que permetrà recuperar les nostres institucions", en referència a la formació de Govern.

Aquestes paraules de Mauri han estat rebudes amb crits d'"unitat" per part dels concentrats, que també s'han sentit en altres concentracions arreu de Catalunya. I les crides a la unitat del sobiranisme també s'han expressat en la intervenció del president de l'ANC, Agustí Alcoberro, que ha assenyalat que "la causa dels represaliats és també la causa de la llibertat de Catalunya", i en el manifest que s'ha llegit prèviament: "ens volien aïllar i estem més units que mai".

Aquesta insistència en la unitat, de fet, no s'ha limitat als polítics, sinó que s'ha estès a la societat mateixa. En aquest sentit, Mauri ha expressat que "el país que va néixer de l'1-O és un país de lluites compartides", i ha assegurat que "no aconseguiran mai dividir-nos per raons de llengua o origen". "No ens coneixen, no ens han volgut conèixer mai, i no saben que a cada atac al nostre model educatiu i als grans consensos que hem construït, ens fan més forts", ha afegit, en referència al projecte del Govern central de limitar la immersió lingüística en català. "El model d'escola català no es toca", ha conclòs.

Alcoberro, per la seva banda, ha recordat que la "repressió institucionalitzada" no afecta només els polítics, sinó també "pagesos, bombers, impressors o professors". I n'ha interpretat la causa: "No ens perdonen la nostra victòria de l'1 d'octubre, quan més de dos milions de persones, malgrat la violència policial, vam anar a votar i vam defensar les urnes", ha afirmat.

Centenars de manifestants davant l'ajuntament de Figueres per demanar l'alliberament dels 'Jordis', Oriol Junqueras i Joaquim Forn, aquest divendres al vespre.

Centenars de manifestants davant l'ajuntament de Figueres per demanar l'alliberament dels 'Jordis', Oriol Junqueras i Joaquim Forn, aquest divendres al vespre.

Prèviament, s'ha llegit un manifest en què s'ha exigit "l'immediat alliberament" de Cuixart, Sànchez, Junqueras i Forn, que, segons s'ha recalcat, estan "retinguts per l'Estat per raons polítiques". "Es vulneren els drets d'expressió, reunió, manifestació i participació política", ha afirmat el manifest, que ha assenyalat que l'Estat espanyol "actua com una dictadura".

L'acte ha començat amb quatre minuts de silenci, recordant els quatre mesos que porten els 'Jordis' a la presó, durant els quals els manifestants han il·luminat l'escena amb els seus telèfons mòbils. La protesta ha comptat amb la presència en la tribuna, darrera una pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics", de diversos representants polítics:  el cap municipal del PDeCAt, Xavier Trias; el d'ERC, Alfred Bosch; l'exconsellera de Presidència Neus Munté; el tercer tinent d'alcaldia, Jaume Asens; el portaveu de JxCat, Eduard Pujol; el líder de EUiA, Joan-Josep Nuet, o l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, entre d'altres.

Després dels parlaments, els manifestants han sortit, en una marxa lenta, en direcció a l'edifici de l'antiga presó Model de Barcelona, davant del qual acabarà la protesta.

A Girona, unes 1.200 persones han demanat l'alliberament dels presos, entre el Pont de Pedra i la plaça Catalunya, i s'ha format la paraula 'Llibertat' amb les llums dels telèfons mòbils dels assistents. A  Tarragona, el lloc escollit per a la protesta ha estat la plaça de la Font, i a Lleida ha estat la plaça de la Paeria, també amb un mosaic amb la paraula 'Llibertat' i llums de mòbils.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?