Público
Público

SONDEIG DEL CEO Els independentistes obtindrien de nou  majoria absoluta al Parlament

Esquerra Republicana de Catalunya igualaria a C's i superaria a Junts per Catalunya, segons la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) 

Sessió constitutiva de la dotzena legislatura del Parlament de Catalunya / Parlament de Catalunya

AGÈNCIES

Els independentistes revalidarien la majoria absoluta a Parlament amb entre 74 i 71 diputats, segons la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) difós aquest divendres.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) podria empatar amb Ciutadans (C's) en nombre diputats i superar a Junts per Catalunya (JxCat).

ERC i CUP pujarien al Parlament

Segons aquest estudi, el partit d'Inés Arrimadas, que actualment té 36 diputats al Parlament, obtindria entre 33 i 35 escons, igual que ERC, que ara té 32; JxCat baixaria de 34 fins als 29-31; el PSC també perdria algun escó i tindria entre 15 i16; Catalunya en Comú Podem es quedaria amb els 8 que ja té; la CUP pujaria fins els 7-8, i el PP tindria entre 3 i 4.

Congrés dels Diputats

ERC, d'altra banda, segons el darrer sondeig del CEO, es convertiria amb 13 diputats en la força catalana amb més representació al Congrés dels Diputats en cas d'eleccions generals. En Comú Podem obtiendría entre 8 i 10 diputats i passaria a segona pòsició. C's aconseguiría entre 8 i 9 escons; JxCat, entre 7 i 9; PSC, entre 6 i 7, i PP, es quedaria amb 2 representants.

Baixa el suport a la independència

El mateix estudi assenyala, en contrast amb aquestes dades, que si avui es celebrés una consulta, un 40,8% dels  catalans votaria a favor de la independència de Catalunya, un 53,9% la rebutjaria, un 3% no ho sap i un 2,3% no contesta. Aquest 40,8% de suport a la independència és el registre demoscòpic més baix dels darrers quatre anys.

Segons el sondeig, realitzat entre el 10 i el 30 de gener, els votants de JxCat són més independentistes que els d'ERC, ja que un 90,1 % dels electors del primer grup volen la secessió, mentre que els que opten per la papereta republicana són el 84,9 %, encara que la xifra més alta es dóna en la CUP (90,3 %), i en els Comuns és del 23 %.

Davant la pregunta sobre quin format jurídic hauria de tenir Catalunya, la més majoritària és l'autonomia (36,3 %, quan a l'octubre era del 27,4 %), seguida d'un Estat independent (32,9 %, abans 40,2 %), un Estat dins d'una Espanya federal (19,4 %) i una regió d'Espanya (6,6 %).

Així mateix, un 76,1 % dels enquestats en el sondeig considera que és poc o gens probable que el Govern central pugui fer una oferta "acceptable" per a la majoria del Parlament, que avui dia és independentista (JxCat, ERC i CUP).

¿Te ha resultado interesante esta noticia?