Público
Público

PRESOS El TC rebutja la petició de Jordi Sànchez de sortir en llibertat per a la seva investidura

L'alt tribunal considera que acceptar la demanda del diputat de JxCat equivaldria a pronunciar-se sobre la petició d'empara que va fer fa tres mesos i mig, i sobre la qual encara no hi ha resposta. El jutge del Suprem Pablo Llarena dóna de temps fins al mateix dilluns del ple pèrquè Fiscalia i acusació particular es pronunciïn sobre la petició de Sànchez

Seu del Tribunal Constitucional / EFE

carles bellsolà

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha resolt aquest dimecres, per unanimitat dels seus dotze membres, rebutjar la petició que va fer el dia anterior Jordi Sànchez per ser posar en llibertat i poder així acudir a la seva investidura, fixada per al proper dilluns, dia 12. El diputat de JxCat havia reiterat un recurs d'empara anterior presentat fa ja tres mesos i mig, el 22 de novembre, argumentant, entre d'altres coses, una "dil·lació injustificada" per part del ministeri públic. La resposta: denegar la petició, perquè significaria de facto "atorgar de forma anticipada l'empara al recurrent."

Sànchez té pendent encara la resposta a l'altre recurs que va interposar dimarts, en aquest cas al Tribunal Suprem, en què també demanava ser excarcerat -o gaudir d'un permís, en el seu defecte- per assistir al seu ple d'investidura. Una resposta que podria arribar després de l'hora prevista per a l'inici del ple. 

En la seva resolució el TC cita jurisprudència pròpia que estableix que "l'aixecament de les mesures cautelars de presó provisional, com a fórmula cautelar de suspensió de l'acte recorregut en empara, ha de ser rebutjat, ja que suposa un atorgament anticipat de l'empara que faria innecessari un pronunciament de fons". És a dir, que no pot excarcerar Sànchez, perquè això significaria concedir-li de fet l'empara que va demanar fa quatre mesos, i sobre la qual encara no s'ha pronunciat el TC.

Sobre el fet sobrevingut que ara Sànchez és candidat a la investidura per a president de la Generalitat, el TC no s'immuta. Argumenta que el recurs d'empara es refereix a resolucions anteriors, la darrera de les quals té data del 6 de novembre. "Quan va ser dictada l'última de les resolucions impugnades, això és, la que posa fi al procediment judicial ordinari obrint la via del present recurs d'empara, ni tan sols havia començat el termini de presentació de candidatures a l'esmentat procés electoral", afirma la resolució.

L'alt tribunal empra aquesta mateixa argumentació, que les resolucions impugnades són anteriors a les eleccions del 21D, per negar que el fet de no escoltar la petició del dia anterior de Sànchez signifiqui "alterar la voluntat dels electors catalans" expressada a les urnes o els drets de participació política del propi Sànchez.

El ple del TC, finalment, no es fa responsable del fet que Sànchez segueixi en presó provisional, quan apunta que "la decisió originalment impugnada" per Sànchez, és a dir, la presó provisional, "ha estat confirmada per sengles resolucions" del jutge del Suprem Pablo Llarena. "L'actual situació de privació de llibertat ja respon a altres resolucions judicials que no són objecte d'aquest recurs d'empara", afirmen els magistrats del TC, en la seva resolució.

Llarena no es posa presses

El Tribunal Suprem, per la seva banda, tampoc sembla tenir pressa per respondre a la petició de Sànchez del dia anterior. El jutge instructor del cas, Pablo Llarena, ha donat aquest dimecres un termini de cinc dies naturals a la Fiscalia i l'acusació particular perquè es pronunciïn sobre la petició de Sànchez de ser excarcerat per poder assistir al ple d'investidura fixat per dilluns a les 10 del matí.

El termini donat per Llarena, per tant, se superposa amb l'hora d'inici del ple del Parlament. Per la qual cosa és possible que Llarena no resolgui sobre el recurs fins després. 


¿Te ha resultado interesante esta noticia?