Público
Público

PROCÉS A L'INDEPENDENTISME El Suprem empresona de nou Turull, Bassa, Forcadell, Romeva i Rull

El jutge Llarena dicta presó provisional sense fiança contra tots els processats per rebel·lió que no estaven ja empresonats o a l'exili. Contra aquests darrers, emet ordres de detenció internacional. Turull, ha través del seu advocat, demana que es mantingui en peu la segona sessió del seu debat d'investidura, convocada per a aquest dissabte. El Suprem emet ordres de detenció per a tots els processats a l'estranger, amb excepció d'Anna Gabriel.

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els consellers cessats Dolors Bassa i Raül Romeva, a la seva arribada al Tribunal Suprem aquest divendres

Duresa màxima. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest divendres presó provisional sense possibilitat de fiança per a tots els dirigents independentistes processats per rebel·lió que no eren actualment a la presó o que no han emprés el camí de l'exili. Es tracta del número 3 de JxCat i candidat a la investidura, Jordi Turull, l'expresidenta del Parlament i diputada d'ERC Carme Forcadell, i els consellers cessats i diputat Dolors Bassa (ERC), Raül Romeva (ERC) i Josep Rull (JxCat). Tots ells ja havien estat en presó preventiva anteriorment, del 3 de novembre, per decisió de l'Audiència Nacional, fins al 4 de desembre, quan el mateix Llarena els va deixar en llibertat provisional. El jutge ha emès o reactivat ordres de detenció internacionals per a tots els processats a l'exili, amb l'excepció d'Anna Gabriel.

Aquesta decisió de Llarena deixarà els 13 dirigents independentistes processats per rebel·lió o bé a la presó o bé a l'exili: ja són en presó preventiva el vicepresident cessat, Oriol Junqueras; el conseller cessat Joaquim Forn; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, per als quals Llarena ordena mantenir la mateixa mesura cautelar.

Són a Brussel·les des de començaments de novembre el president cessat, Carles Puigdemont, i els consellers cessats Toni Comín i Clara Ponsatí, i aquest divendres ha marxat igualment a l'estranger la número 2 d'ERC, Marta Rovira.

En resolució en què dicta presó per als cinc polítics sobiranistes, Llarena es mostra d'acord amb les tesis de la Fiscalia, l'advocacia de l'estat i l'acusació popular -que exerceix el partit d'ultradreta VOX-, que veuen "risc de reiteració delictiva" i un "marcat risc de fuga" per part dels processats.

Llarena argumenta que les "sospites" que hi havia a l'inici de la causa són ara "indicis racionals i ferms de la possible perpetració" de fets delictius. Afegeix que, donada la "greu punició" a què s'enfronten els processats -el delicte de rebel·lió es castiga amb penes de fins a 30 anys-, hi ha un "greu risc de fuga" dels mateixos. Llarena potencia aquest argument amb el fet que Rovira, que s'ha refugiat a l'estranger, no ha acudit aquest divendres al Suprem. 

En quant als fets que s'atribueix als processats i els indicis de delicte, el jutge es remet als de la seva pròpia resolució d'hores abans, en què processava per rebel·lió 13 dirigents independentistes, incloent-hi els cinc que ara aniran a la presó. 

Llarena reconeix com a "raonable" l'al·legació dels processats en el sentit que sempre s'han presentat quan els ho ha requerit la justícia. Però afegeix que "lamentablement, és d'impossible percepció quina pot ser la voluntat interna dels processats", per la qual cosa s'ha de valorar el "risc de fuga" en base a "elements externs". Pocs paràgrafs després, no obstant, conclou que "no hi ha en l'esfera psicològica interna" dels processats "un element potent que permeti que apreciar que el respecte a les decisions d'aquest instructor hagi de ser permanent".

Com en altres resolucions recents, Llarena també cita la pròpia existència d'un moviment independentista com un dels elements a tenir en compte per mantenir els processats a la presó. En concret, explica que "les motivacions que van impulsar els processats a cometre els presumptes delictes que se'ls atribueixen són compartides per un ampli col·lectiu que se solidaritza amb la seva causa", i que compta amb "estructures" i "recursos" que els permeten "prestar un suport eficaç".

Ordres de detenció internacional

Llarena també ha reactivat les euroordres de detenció contra tots els processats que es van refugiar a Bèlgica: el president cessat, Carles Puigdemont, i els consellers cessats Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. Els tres primers estan processats per rebel·lió, i Puig i Serret, per malversació i desobediència. El mateix Llarena va desactivar aquestes ordres poc després de fer-se amb el cas des de l'Audiència Nacional, i sempre, fins a aquest divendres, havia ignorat les peticoins de la fiscalia de reactivar-les.

Llarena ha emès igualment una ordre de detenció internacional nova per a Rovira. No ho ha fet en el cas d'Anna Gabriel, a Suïssa i processada per desobediència. 

La decisió de Llarena deixa a l'aire la segona jornada del ple d'investidura de Jordi Turull, convocada per a aquest dissabte al matí. El propi Turull, a través del seu advocat, Jordi Pina, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que mantingui el ple, "per dignitat". Turull ha demanat igualment el vot per a tots els diputats, "davant la injustícia de l'empresonament".

Turull, en tot cas, no podrà ser al ple, com tampoc cap dels altres empresonats. El jutge ho deixa clar en la resolució, on es remet a d'altres seves anteriors en que denegava permís a diputats en presó preventiva -Junqueras, Sànchez i Forn-, a la vegada que permetia el seu vot delegat. 

El món independentista i els Comuns han reaccionat d'immediat expressant la seva condemna als nous empresonaments. Un dels primers ha estat el president cessat i líder de JxCat, Carles Puigdemont. En una piulada a Twitter, ha considerat que "l'Estat espanyol antidemocràtic és una vergonya per a Europa", i subratlla que, el mateix dia que l'ONU "exigeix a Espanya que respecti els drets de Jordi Sànchez, el jutge envia a la presó cinc dels nostres companys per les seves idees i el seu compromís".

ERC ha emès una declaració, que ha llegit el seu adjunt a la presidència, Pere Aragonés, en què es crida a la mobilització pacífica davant la "persecució  ideològica i política" de l'independentisme, i "en defensa dels drets civils i polítics". També ha cridat a la mobilització la CUP, contra la "repressió judicial". "Amb aquesta decisió, l'aparell de l'Estat creua un cop més la línia vermella del respecte a les bases més elementals de l'estat de dret i de les garanties democràtiques.

Per part dels Comuns, el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha qualificat la decisió de Llarena com a "absolutament desproporcionada i intolerable", que "afecta els drets i llibertats dels representants polítics i, per tant, els drets de tota la ciutadania".  També el PSC, en un comunicat, ha considerat "desproporcionades" les mesures de presó provisional, tot i que les ha justificat en part, quan ha matisat que "el fet que algunes de les persones encausades hagin defugit l'acció de la justícia pot explicar la decisió judicial.

Cap matís per part de C's i el PP. El portaveu taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que "els actes dels processats van ser d'extrema gravetat i tots som iguals davant la llei", a la vegada que ha expressat "respecte" a les resolucions judicials. El president dels populars catalans, Xavier García Albiol, per la seva banda, ha afirmat que "dignitat és complir amb la legalitat i no posar el Parlament al peu dels cavalls".  

Tant C's i el PP com el PSC han demanat que se suspengui el ple d'investidura convocat per aquest dissabte, atenent al fet que el candidat, Jordi Turull, serà a la presó.

[Hi haurà ampliació]

¿Te ha resultado interesante esta noticia?