Público
Público

OPERACIONS POLICIALS CONTRA ELS CDR La Fiscalia acusa de "terrorisme" persones  presumptament implicades en protestes a les autopistes

 La Guardia Civil i els Mossos d'Esquadra realitzen escorcolls i detencions a diferents localitats en el marc d'una operació contra els CDR coordinada pel jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional.

Activistes dels CDR, en una protesta en un peatge d'una autopista catalana

públic

La Fiscalia acusa de terrorisme i rebel·lió dues persones a les quals atribueix la responsabilitat d'haver "coordinat" les accions d'aixecament de barreres de peatge i talls de carreteres durant la passada setmana santa. Una d'aquestes persones és una dona que ha estat detinguda a Viladecans.

Agents de la "benemèrita", a més, han practicat diferents escorcolls a diferents domicilis i no es descarten noves detencions. 

A Esplugues de Llobregat (Baix LLobregat) han escorcollat el domicili d'una altra persona que suposen membre dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Fonts jurídiques consultades per l'agència EFE han assenyalat que el jutjat nùmero  6 de l'Audiència Nacional ha dictat dues ordres de detenció.

En un comunicat, la pròpia Guàrdia Civil ha afirmat que la detinguda, veïna de Viladecans (Baix Llobregat), ha estat arrestada per la seva suposada relació amb els delictes de terrorisme i rebel·lió.

L'acusen d'haver publicat a les xarxes socials un missatge d'àudio en el qual explicava accions previstes pels CDR durant la passada setmana santa a les vies de comunicació i transport.

Es tracta d'una operació coordinada pel jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional, derivada de les denuncies presentades per la Fiscalia, que a principis d'aquest mes va anunciar que estudiava la possibilitat d'obrir "accions penals" contra el Comitè de Defensa de la República (CDR).

Detencions per part dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra han detingut a sis persones que van participar en una altra acció de protesta el passat 30 de gener, al Parc de la Ciutadella, arran de l'ajornament d'un ple convocat per investir de nou Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Aquell dia, els manifestants van desbordar el cordó policial al voltant del parc, on hi van entrar festivament. Tot i això, es van produir alguns moments de tensió i els Mossos van carregar contra un petit grup que a última hora encara volia acostar-se més al Parlament forçant les tanques.

La policia catalana ha informat que les detencions s'han practicat en les localitats barcelonines de Malgrat de Mar (amb dos arrests), Arenys de Mar, Òrrius i el Pont de Vilomara, i en la població lleidatana de Solsona.

Els detinguts estan acusats dels delictes de desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat, ja que se'ls atribueixen agressions als agents que formaven el cordó policial enfront del Parlament.

Els Mossos ja van detenir pels fets d'aquell dia dos manifestants, quan grups de persones van desbordar el cordó policial dels Mossos d'Esquadra per fer visible la seva protesta davant el Parlament. El dia dels fets, l'ANC va demanar "atenció als infiltrats".

Reacció dels partits

Els partits sobiranistes han reaccionat immediatament en contra de l'operatiu policial que s'ha posat en marxa aquest dimarts contra els CDR.

"L'Estat espanyol no té un problema amb els CDR. El problema el té amb la democràcia", ha afirmat el diputat Francesc de Dalmases, de Junts per Catalunya, en una compareixença conjunta amb Ruben Wagensberg, d'ERC, i Natàlia Sànchez, de la CUP. "El primer símptoma d'un estat autoritari és la forma com reprimeix accions de protesta", ha explicat Dalmases, per denunciar "el mal us del mot terrorisme i la seva banalització". A un país que ha patit seriosament el terrorisme, la banalització del mot "és un insult a les seves víctimes", ha declarat.

El diputat de JxCat, a més, ha recordat que la història de les democràcies no es pot entendre sense els moviments de protesta pacífics i que les accions de protesta que han tingut lloc a Catalunya han estat "cíviques, pacífiques i democràtiques". 

Ruben Wagensberg, en el mateix sentit, ha assenyalat que, com van les coses, "el simple fet de manifestar-se pot ser qualificat de terrorisme" i que per aquest motiu no es poden aturar i es senten "amb l'obligació de seguir al carrer".

I Natàlia Sànchez ha carregat contra la campanya amb la qual es vol "construir un relat fals sobre la violència" i ha anunciat la pròxima presentació al ple del Parlament d'una proposta de resolució sobre la persecució política per part de l'Estat espanyol contra el moviment independentista.

En un comunicat, la CUP i altres organitzacions de l'esquerra independentista han acusat l'estat de "construir" al voltant dels CDR "un relat de falsa violència que no ha existit mai"

A Madrid, la portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, ha rebutjat aquest dimarts les ordres de detenció de l'Audiència Nacional de presumptes membres dels CDR, per delictes de terrorisme i rebel·lió, quan per haver "exercit el seu dret a la protesta".

En declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en la Junta de Portaveus, Martín ha assenyalat que "cinc dies després que la Fiscalia alemanya tombés el delicte de rebel·lió", en relació al president destituït Carles Puigdemont, a Espanya "es torna a imputar aquest delicte a altres persones" que, "agradi més o menys" el que fan, estaven "exercint el seu dret a la protesta".

"Creiem que l'actuació de la Fiscalia espanyola ens allunya d'Europa, ens aïlla i ens converteix en una anomalia democràtica a Europa", ha denunciat la portaveu parlamentària dels 'comuns', en línia amb el que ja han manifestat els seus socis de Podemos i IU.

"Tota aquesta qüestió en la qual veiem bocs expiatoris, politització de la justícia i tics autoritaris claríssims ens està retrotraient a una imatge d'Espanya en blanc i negre que, moltes crèiem que ja estava acabada i alguns intenten recuperar", ha emfatitzat.

El ministre d'Interior Juan Ignacio Zoido ha insistit en el caràcter "violent" dels CDR i el lider del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol ha aplaudit l'acció de la Guardia Civil, que ha qualificat de "gratificant".

Convocatòria d'accions de protesta

Els CDR i les organitzacions independentistes han convocat diferents accions de protesta contra les darreres vuit detencions. Al matí s'ha produït una concentració al carrer Lluís Millet d'Esplugues de Llobregat i a les vuit del vespre hi ha previstes altres manifestacions arreu del territori, principalment davant dels ajuntaments. La més important d'aquestes protestes tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, també a les 20h

¿Te ha resultado interesante esta noticia?