Público
Público

El vaixell d'Open Arms és alliberat i podrà continuar fent rescats al Mediterrani

La justícia italiana aixeca l'embargament del vaixell de l'ONG, retingut des del 18 de març per desobeir les autoritats líbies durant un rescat. El magistrat considera que la tripulació no va acatar les ordres de les autoritats per qüestions justificades. Encara s'ha de resoldre els processaments per organització criminal i foment de la "immigració il·legal".

El vaixell de lONG Proactiva Open Arms al port de Sicília. REUTERS

AGÈNCIES

Un jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa (Itàlia), Giovanni Giampiccolo, ha alliberat el vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, retingut des del passat 18 de març al port de Pozzallo, a Sicília, després d'un rescat de 218 persones. Llavors, la justícia italiana va obrir diligències contra la cap de la missió, Anabel Montes, i el capità, Mark Reig, i a un altre membre de la tripulació que ja no està investigat, per afavorir la "immigració clandestina".

La fi de l'embargament del vaixell suposa que aquest podrà tornar a sortir a la mar per seguir salvant vides. El magistrat de Ragusa, designat a càrrec de la causa després de validar-se la incompetència territorial de la fiscalia de la regió de Catània, ha reconegut que l'ONG Open Arms va desobeir les ordres de la Guàrdia Costera de Líbia d'entregar les persones rescatades. El jutge argumenta que aquesta actitud respon a "una justificació de l'estat de la necessitat", segons

informa Europa Press.
En aquesta línia, Giampiccolo argumenta que ni Malta ni Líbia eren ports segurs pel desembarcament dels rescatats. Segons el jutge, això es deu al fet que, per una banda, les autoritats malteses no han emés "cap informació d'una efectiva i concreta disponibilitat" per acollir persones migrades, i per l'altre, que Líbia "no pot ser considerat segur" tenint en compte que hi ha "un risc seriós que la persona pugui ser sotmesa a pena de mort, tortura, persecució o sancions, tractament inhumà o degradant o on la seva vida corri perill per motius de raça, religió, nacionalitat, orientació sexual, pertinença a un grup social determinat o

orientació política".
Els membres de l'organització continuen preocupats per les investigacions en curs. El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha celebrat l'alliberament del vaixell però ha recordat que els processos a la fiscalia de Catània per organització criminal i a Ragusa per fomentar la "immigració il·legal" continuen: "Seguim necessitant tot el suport. #FreeOpenArms", ha afegit. Els membres investigats s'enfronten a penes de 3 anys de presó i una multa de 15.000 euros per cada migrant desembarcat en l'últim rescat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?