Público
Público

DIADA DE SANT JORDI La Fiscalia denuncia els docents de Sant Andreu per criticar l'actuació policial de l'1-O

La Fiscalia de Delictes d'Odi considera que els professors van "humiliar" els alumnes que són fills dels guàrdies civils. Els professors ja van declarar el passat 4 de gener, quan van al·legar que el debat sobre la jornada del referèndum va sorgir de forma espontània entre els estudiants. Aquest dimarts també s'ha arxivat la causa del regidor i pallasso Jordi Pesarrodona.

Pintades a l'Institut de Sant Andreu de la Barca. TV3

PÚBLIC

La Fiscalia de Delictes d'Odi ha denunciat a nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) per haver fet comentaris contra l'actuació policial de l'1-O, tot i la "humiliació" que podria haver causat als fills dels agents, estudiants del centre. La Fiscalia acusa aquests docents de lesionar la dignitat dels alumnes per motius de discriminació per nacionalitat i a cinc d'ells també per delicte d'injúries greus contra els cossos i les forces de seguretat.

Els professors, que ja van anar a declarar el passat 4 de gener, van al·legar durant els interrogatoris que la classe va plantejar de manera espontània un debat sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre després del minut de silenci contra la violència, convocat a diversos centres del país a les 12 del matí. La Fiscalia considera que aquests comentaris es van dur a terme en un clima de "profunda hostilitat" contra les forces de seguretat protagonitzat "per una part de la societat catalana que defensa postulats independentistes".

La denúncia descriu diversos comentaris dels professors, en els quals condemnen la violència policial, animen als estudiants a concentrar-se al pati contra la repressió de l'1 d'octubre o parlen dels policies com a "animals", "gossos rabiosos" o "salvatges". També explica que aquests comentaris van fer plorar els fills de la Guàrdia Civil i com, segons els denunciants, alguns professors assenyalen a aquests estudiants davant la resta de la classe.

Arxivat el cas contra el regidor i pallasso

Aquest dimarts també s'ha sabut que la jutgessa de Manresa ha arxivat el cas contra el pallasso i regidor de cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, qui estava citat aquest dilluns per segona vegada. Pessarrodona no ha arribat a declarar ja que, després de considerar incoherent la declaració del tinent de la Guàrdia Civil -responsable de l'operatiu a l'escola Joncadella durant l'1-O- amb la de l'atestat, ha fallat que no hi havia delicte.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat concentracions davant les seus de les fiscalies
a primera hora del matí d'aquest dilluns, Diada de Sant Jordi, i a fer-ho utilitzant nassos de pallasso, en suport del regidor Jordi Pessarrodona, acusat d'un delicte de desobediència per haver-se posat al costat d'un guàrdia civil amb un nas vermell el dia 20 de setembre, durant els escorcolls a oficines de la Generalitat.

Davant aquesta convocatòria, la Fiscalia General de l'Estat ha difós un comunicat en qual insta els Mossos d'Esquadra a impedir qualsevol pertorbació de l'ordre públic i garantir el normal funcionament de les institucions. A través de xarxes socials, el canal Alerta Solidària, ha informat sobre algunes identificacions de persones que han participat en la protesta per part de Mossos.

Es tracta, segons la Fiscalia, "d'actes intolerables que pretenen condicionar l'exercici professional dels membres del Ministeri Fiscal". "Cap intent de pressió impedirà que els fiscals segueixin exercint la seva funció en defensa de l'ordenament jurídic", afirma la Fiscalia en relació a les concentracions amb nassos vermells i reafirma "el compromís del Ministeri Fiscal en la defensa de l'ordre constitucional, que és la garantia dels drets i llibertats de tots els ciutadans".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?