Público
Público

PRESA DE POSSESSIÓ DEL NOU GOVERN Torra ratifica el seu compromís de treballar per un Estat independent en forma de República

Els dirigents polítics catalans empresonats o exiliats han tingut especial protagonisme, a través dels seus familiars, en l'acte de presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, amb el qual finalitza l'aplicació de l'article 155

Presa de possessió del govern de la Generalitat sota la presidència de Quim Torra / EFE Toni Albir

marià de delÀs

Si l'acte de presa de possessió de Quim Torra va ser volgudament breu, discret i gairebé íntim, el dels consellers del seu Govern ha estat llarg, solemne i ple de notes excepcionals, particularment destinades a donar la veu als dirigents que no han pogut ser presents com a conseqüència de la repressió.

S'ha significat d'aquesta manera l'inici d'una nova etapa, tenint en compte que amb aquest acte finalitza la intervenció del govern espanyol sobre la Generalitat.

La immediata reunió del Consell Executiu de la Generalitat després de l'acte solemne al Saló Sant Jordi ha posat de manifest formalment el final de l'aplicació de l'article 155. Ha estat la primera reunió d'un Govern català després dels 218 dies transcorreguts des que Mariano Rajoy va decidir suspendre l'autogovern

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha presidido la primera reunion del nuevo Govern tras el acto de toma de posesion de los consellers. EFE/Toni Albir

Primera reunió del nou Consell Executiu de la Generalitat, després de la presa de possessió dels consellers. EFE/Toni Albir

Abans de la presa de possessió s'ha donat prioritat i especial protagonisme als dirigents polítics catalans empresonats o exiliats, amb la presència destacada i la intervenció dels seus familiars, que han estat aplaudits només entrar durant minuts per gairebé tots els assistents. Aplaudiments que han estat seguits de crits de 'llibertat'.

En l'acte també s'ha col·locat un gran llaç groc en una de les cadires reservades als membres del Govern, dues de les noves conselleres, Alba Vergès i Laura Borràs, s'han vestit de groc, i la major part dels assistents duien llaços del mateix color, per expressar solidaritat amb els presos polítics. A més, les primeres paraules i discursos de l'acte també s'han reservat per donar la paraula als sobiranistes privats de llibertat o exiliats, a través de lectura de missatges adreçats per ells mateixos.

Quim Torra, en la seva intervenció després de l'acte de promesa de cadascun dels consellers, s'ha adreçat en primer lloc també a presos i exiliats, que ha anomenat significativament amb el càrrec que exercien abans de la seva destitució per part de Mariano Rajoy. "El seu exemple és la nostra força. La seva llibertat i retorn a casa, el nostre objectiu", ha proclamat.

El nou president també s'ha referit a la decisió de restituir Carles Puigdemont al capdavant  de la Generalitat com una prioritat i ha reiterat el seu compromís de treballar en favor que Catalunya esdevingui efectivament un "Estat independent en forma de República", tot i reconèixer que "no serà un camí fàcil", perquè "hi ha interessos molt poderosos que ho volen impedir", ha dit.

El propi Puigdemont, ha reaccionat immediatament a la formació del nou govern amb un missatge de suport a través de xarxes socials.

Torra ha recordat el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'Octubre, celebrat ara fa vuit mesos, com un acte de "compromís cívic".

"Tenim un mandat republicà i de servei a set milions i mig de ciutadans", ha dit, i ha insistit en la idea de voler governar per tots ells. "Serem govern, som govern per a tothom", ha proclamat, per assenyalar a continuació també com a prioritaritat el treball en favor de la justícia social, de suport als més vulnerables i de millora dels serveis públics.

En aquest sentit, ha anunciat que les primeres mesures de la seva Govern seran les destinades a recuperar lleis de caràcter social suspeses pel Tribunal Constitucional i un pla per revertir els efectes de l'article 155: "Avui s'acaba el 155, sense eufòria, perquè estem molt lluny d'on voldríem estar", ha precisat.

"La República serà sempre la casa de tots", ha declarat el president.

Presos i exiliats

Els primers missatges, no obstant això, han estat els dels consellers destituïts, privats de llibertat o exiliats, i el de l'ex-presidenta del Parlament també empresonada, Carme Forcadell. Alba Puig ha llegit un escrit del seu pare Lluís Puig, titular de Cultura exiliat a Bèlgica, que ha agraït el suport rebut, ha interpretat l'acte d'aquest dissabte com un triomf dels demòcrates i de les persones lliures, i ha presentat la seva renuncia al seu càrrec per no obstaculitzar la formació de Govern.

Un lazo amarillo permanece sobre una silla vacía durante el acto de toma de posesion del nuevo Govern que se celebra hoy en el Palau de la Generalitat. EFE/Quique Garcia

Un llaç de color groc sobre una cadira buida durant l'acte de presa de possessió del nou Govern de la Generalitat EFE/Quique Garcia

En el mateix sentit s'ha expressat des de la presó Josep Rull, que ha assegurat que mai s'ha sentit cessat com a responsable de Territori i Sostenibilitat, a través d'un text llegit per la seva esposa, Meritxell Lluís. "Els únics autoritzats per fer-ho són el president Puigdemont i el Parlament", ha afegit, però que vist el "bloqueig del govern espanyol", per tal que es pugui desplegar l'agenda de la Generalitat en matèria de medi ambient i d'infraestructures, presentava també la seva renúncia.

Betona Comín, en nom del seu germà, Toni Comín, ha llegit un llarg escrit en que ha afirmat que se sent "conseller legítim" de Salut, però que cap dels consellers que es troben fora de l'Estat han de dificultar per acció o per omissió l'acció de govern, per la qual cosa fan "un pas al costat, amb sentit de responsabilitat i servei".

Jordi Turull, a través de la seva esposa, Blanca Bragulat, ha recordat la seva màxima com a conseller de Presidència. "A cada problema, una solució", ha reiterat, i li ha demanat a Quim Torra que disposi d'ell de la manera que li sembli més útil per front al bloqueig.

I l'ex-presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha parlat a través d'un missatge explicat pel seu marit, Bernat Pegueroles. "Només han aconseguit ajornar la solució democràtica", ha afirmat, i ha demanat explícitament que "sense renúncies", es segueixi reclamant la seva llibertat.

Trabajadores de la Generalitat colocan en el balcon del Palau una pancarta pidiendo la libertad de los politicos presos tras el acto de posesión del nuevo Govern. EFE/Quique García

Treballadors de la Generalitat pengen a la façana del Palau una pancarta per reclamar la llibertat dels presos polítics i dels exiliats, en català i en anglès, immediatament després de la presa de possessió del nou Govern. EFE/Quique García

La col·locació al balcó de la façana del Palau de la Generalitat d'una pancarta per reivindicar la llibertat dels dirigents sobiranistes empresonats o exiliats ha estat una altra manifestació de la voluntat de posar aquesta reivindicació en el primer pla de l'acció del nou Govern català.

"President Pedro Sánchez, parlem, prenguem riscos"

L'acte al Palau de la Generalitat tenia lloc poc després de la presa de possessió del càrrec de president del Govern espanyol del socialista Pedro Sánchez, al palau de la Zarzuela, i Quim Torra ha considerat que era el moment oportú per insistir en l'oferta de diàleg. En el seu discurs davant els nous consellers, familiars, autoritats i altres convidats a l'acte solemne,  el president del nou Govern català ha dit: "President Pedro Sánchez, parlem, raonem, prenguem riscos vostè i nosaltres. Asseguem-nos en la mateixa taula i negociem de govern a govern".

El propòsit d'exercir com a president de tota la ciutadania, segons Torra, exigeix disposició al diàleg, una eina, ha dit, "imprescindible". "Així és com es resolen els conflictes al món civilitzat".

Els representants del PP i de Ciutadans han rebutjat la possibilitat de ser presents en l'acte de presa de possessió, per manifestar la seva disconformitat amb el que preveien que s'expressaria i es demanaria al Palau de la Generalitat. Han deixat entendre així de quina manera enfoquen la seva activitat política en aquesta nova etapa.

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, els ha demanat que "deixin en pau" al nou president del Govern, Pedro Sánchez, al que ara com ara no vol "afegir més pressió del compte".

Jo no sóc qui per defensar al Partit Socialista i a Pedro Sánchez, però que el deixin en pau, que pugui fer el seu govern i que pugui tenir acció política amb personalitat", ha insistit, en declaracions als periodistes. "Si no té suficient coratge, els censurarem, el vigilarem" i "no tindrem cap mania a dir-li: així, no", com se li va dir al monarca, ha recordat Pujol, però ha insistit en que"no cal afegir més pressió de la necessària en qüestió d'hores".

Colau emocionada i esperançada amb la nova etapa

Entre els assistents a la cerimònia, es trobaven els presidents Pasqual Maragall, Artur Mas i José Montilla. També hi era l'alcaldessa de la capital, Ada Colau, visiblement emocionada, com altres convidats, en un acte emotiu per diferents motius. Des d'El Cant de la Senyera i d'Els Segadors, interpretats per la coral Cantiga i corejats per molts dels que es trobaven en aquell moment al Saló de Sant Jordi, passant pels aplaudiments prolongats als familiars dels presos, fins els missatges llegits per ells mateixos, han despertat sensibilitats i fet treure el mocador a no poques persones.

Ada Colau, pràviament, havia destacat l'excepcionalitat de l'actual moment "Ahir vam fer fora el PP. És important. Han fet molt de mal a Catalunya", ha dit abans d'entrar al Palau. "Queda molt per fer. Iniciem una nova etapa constructiva", "hem estat crítics amb el PSOE i l'aplicació del 155", ha afegit, però ahir, segons ella  els socialistes van van decidir abandonar el bloc del 155, per formar part d'un grup plural.

Foto de familia del nuevo Govern de la Generalitat tras el acto de toma de posesión de los consellers. En primera fila y de izq. a drch: Josep Bargalló, conseller de Enseñanza; Ernest Maragall, conseller de Acción Exterior, Relaciones Institucionales y Tr

Foto de familia del nou Govern de la Generalitat. A primera fila i d'esquerra a dreta: Josep Bargalló, conseller d'Educació; Ernest Maragall, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Pere Aragonès, conseller d'Economia i Hisenda i vicepresident; Quim Torra, president; Elsa Artadi, consellera de Presidència i portaveu, Miquel Buch, conseller d'Interior; y Alba Vergés, consellera de Salut. A la segona fila: Teresa Jordá, consellera d'Agricultura, Ramadería, Pesca i Alimentació; Maria Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement; Ester Capella, consellera de Justícia; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat; Laura Borràs, consellera de Cultura; Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública; i Victor Cullell, secretari del Govern. EFE/Quique García


¿Te ha resultado interesante esta noticia?