Público
Público

Referèndum 1-O La Policia Nacional escorcolla la Conselleria d'Economia, Mediapro i el CCTI per l'1-O

Les autoritats ja han posat en llibertat el gabinet tècnic de Vicepresidència, Daniel Gimeno, i el director de l'Idescat, Federic Udina, detinguts després dels escorcolls.  Agents del cos estatal s'han personat a les tres seus aquest dimarts al matí, per ordre del jutjat número 13 de Barcelona, poc abans que el Tribunal Suprem confirmés la presó per a Iñaki Urdangarin.

Edifici Imagina, seu de Mediapro, a Barcelona. / Mediapro

públic

Efectius del cos de la Policia Nacional han escorcollat aquest dimarts al matí les seus de la Conselleria d'Economia, del grup de comunicació Mediapro i del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI), en una operació ordenada pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, i relacionada amb el referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre. Les autoritats ja han deixat en llibertat al cap de gabinet de Vicepresidència, Daniel Gimeno, i el director de l'Idescat, Federic Udina, que queden a l'espera a ser citats pel jutjat.

A Mediapro s'hi ha presentat una comitiva de cinc persones –un secretari judicial, dos membres de la policia científica i altres dos agents–. Els efectius policials han escorcollat l'espai que hi té contractat el consorci Administració Oberta de Catalunya –on hi participen la Generalitat i administracions locals– buscant dades del cens del referèndum. L'AOC té llogat a Mediacloud, empresa del grup Mediapro, espai físic de servidors, llum i aire condicionat, que gestiona directament la pròpia AOC.

L'escorcoll a Mediapro ha finalitzat cap a les 10:30, amb resultat "negatiu", segons han manifestat els agents, que s'han comportat amb amabilitat i han agraït el tracte rebut. Els efectius policials no s'han endut cap material, després de l'escorcoll.

El responsable de l'empresa, Jaume Roures, ha valorat l'acció policial en declaracions a Catalunya Ràdio: "Jo crec que es vol crear un ambient de por i d'intimidació, perquè si volen preguntar pregunten, i anem on sigui, no es fa publicitat, perquè al final l'únic que busquen és perjudicar i fer pensar que aquí ens mengem els nens i peguem les àvies", ha dit. Roures ha criticat en to satíric que aquestes operacions es facin en mig de "la fase de distensió". 

A la seu de la Conselleria d'Economia, a la Rambla de Catalunya de Barcelona, els agents han escorcollat el despatx i l'ordinador del cap de gabinet del secretari general de Vicepresidència, Daniel Gimeno, qui finalment ha resultat detingut després d'explorar el seu ordinador. Els escorcolls a Economia han finalitzat al voltant de les 16 de la tarda. 

El jutjat d'Instrucció número 13 manté imputats diversos exalts càrrecs de l'administració de la Generalitat per l'organització del referèndum de l'1-O, acusats de malversació, i que també investiga les dades del cens del referèndum.

L'operació policial ha tingut lloc poc abans que, també aquest dimarts, el Tribunal Suprem hagi confirmat la pena de presó per el gendre del rei emèrit Joan Carles I, Iñaki Urdangarin, pel 'cas Nóos'. El tribunal l'ha condemnat a cinc anys i 10 mesos de presó, rebaixant de només sis mesos la pena que li va imposar el jutjat de Palma, cosa que deixa Urdangarin a un pas de la presó.

Els darrers escorcolls policials a Catalunya amb ampli ressò mediàtic, el passat 24 de maig -sobre presumpte desviament de fons públics- també van coincidir amb una sentència encara molt més mediàtica a l'Estat: hores després de l'operació policial es coneixien les sentències de la primera etapa de la trama Gürtel.

En la seva compareixença d'aquest migdia, la portaveu de l'executiu Elsa Artadi ha valorat els escorcolls d'aquest dimarts. Artadi ha vinculat l'operació de la Policia Nacional amb la sentència contra Iñaki Urdangarín: "Comença a semblar una broma que quan hi ha decisions judicials o temes a tapar com ara una sentència contra la monarquia espanyola, es decideixi l'actuació d'aquests escorcolls".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?