Público
Público

Quim Torra proposarà a Pedro Sánchez un referèndum pactat amb l'Estat

El president de la Generalitat ha dit durant una visita a Washington  que aquesta serà una de les primeres propostes de cara la reunió del 9 de juliol: "Davant la possibilitat de trobar una solució per la qual hem apostat sempre i per fer les coses com a Escòcia o Quebec, per nosaltres és evident que seria una solució molt acceptable".

Quim Torra interviene en la inauguración del Consejo Americano de Catalunya (CAC) en Estados Unidos. (LENIN NOLLY | EFE)

públic

El president de la Generalitat, Quim Torra, proposarà al president espanyol, Pedro Sánchez, celebrar un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat. Aquesta serà una de les primeres propostes definides que Torra posarà sobre la taula en la reunió entre els dos mandataris, datada per al pròxim 9 de juliol a la Moncloa.

Torra ha reiterat aquest dimecres que el referèndum pactat és l'opció que s'ha plantejat des de l'inici del procés: "Nosaltres partim d'un referèndum de l'1 d'octubre i d'una declaració d'independència, i ens plantegem avançar en el camí cap a la República catalana. Ara bé, davant la possibilitat de trobar una solució per la qual hem apostat sempre i per fer les coses com a Escòcia o Quebec, per nosaltres és evident que seria una solució molt acceptable". ha dit.

El president s'ha mostrat determinat a portar la posició del Govern a la taula de Sánchez: "Parlarem sobre el dret d'autodeterminació. És que aquest és el tema. Si no el volem afrontar no tenen massa sentit aquestes reunions", ha afirmat Torra en roda de premsa. 

Sánchez demana renunciar a la unilateralitat

El president del Govern espanyol, que aquest dimarts havia demanat a l'independentisme "passar pàgina de l'1-O", avui ha matitzat les seves paraules al Congrés. Sánchez ha contestat a la crítica que l'ha fet el diputat d'ERC Joan Tardà: "Quan dic que s'ha de passar pàgina és que cal acabar amb la via unilateral. En aquest sentit, senyor Tardà, nosaltres no considerem que la Constitució sigui un marge estret, un camp estret per poder dialogar i trobar una solució a la crisi a Catalunya", ha dit.

Per la seva banda, el diputat del Partit Demòcrata al Congrés, Carles Campuzano, també ha utilitzat el seu torn a la cambra per interpel·lar la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, encarregada de preparar la reunió entre Torra i Sánchez juntament amb la portaveu de l'executiu català, Elsa Artadi. Campuzano ha insistit en que el diàleg ha de servir per parlar sobre el dret a l'autodeterminació: "És inacceptable pensar que, encara que hi hagi una amplíssima majoria social i política pel dret a decidir, aquest mai es podrà exercir", ha dit el diputat.

Campuzano ha reiterat que la reunió entre els dos executius "no es pot quedar en un simple exercici retòric sense servir com a instrument per aportar soclucions". El diputat també ha posat sobre la taula l'escenari regressiu de drets polítics a l'Estat i ha insistit en que "sense la llibertat dels presos la normalitat no serà possible". A més, adverteix dels costos de no atendre les qüestions que centren el debat polític a Catalunya: "Rajoy ja s'ha anat, però les demandes catalanes segueixen i persisteixen", ha dit.

Torra, des de Washington, també s'ha reafirmat en el seu compromís amb el mandat de l'1 d'octubre i ha denunciat la regressió de drets democràtics a Espanya. 

[Estem treballant per ampliar aquesta informació]

¿Te ha resultado interesante esta noticia?