Público
Público

Pedro Sánchez rebutja un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat

El president del Govern espanyol ha recalcat que el Govern no ha canviat de posició respecte aquesta opció, que Quim Torra va posar sobre la taula des de Washington de cara a la reunió entre els dos mandataris. Torra no farà el discurs inaugural del festival Smithsonian FolkLive, ja que l'organització ha decidit suspendre'l per evitar tensions.

El presidente del Gobierno español, Pedro Sánchez, durante la reunión que ha mantenido con el presidente del Parlamento Europeo, Antonio Tajani (i), en la delegación española, en el edificio "Europa del Consejo Europeo. EFE/Horst Wagner

públic

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat la porta a la proposta que Quim Torra va assegurar que posaria sobre la taula la pròxima reunió: celebrar un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’Estat. En una trobada de líders socialistes a Brussel·les, Sánchez ha fet unes declaracions que deixarien fora de la taula el primer punt de diàleg entre executius, ja que ha assegurat que el Govern espanyol “ha estat bastant clar sobre aquesta qüestió durant anys, i no ha canviat”.

Al president d’Espanya també li han preguntat sobre el discurs de l’ambaixador als EUA, Pedro Morenés, que va provocar l’abandó de Torra del sopar protocol·lari d’inauguració del festival Smithsonian FolkLive, on Catalunya hi estava convidada. Sánchez ha dit que no l’ha escoltat, mentre Torra ja ha demanat la dimissió del diplomàtic.

Les reaccions no s'han fet esperar. El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha sortit en la defensa de l'ambaixador i ha assegurat que Morenés no podia restar "impassible" davant els "atacs contra Espanya" de president Torra: "Cap ambaixador d'Espanya pot restar impassible als atacs que Torra va dirigir contra Espanya i el seu sistema polític, parlant de presos polítics i de repressió", ha dit en una visita al Marroc.  

En canvi, des del Govern català, la portaveu Elsa Artadi ja ha qualificat el discurs d'"absolutament intolerable i ofensiu" i ha demanat a Sánchez que se'n desmarqui: "Aquesta és una gran prova de foc per veure si totes les paraules que escoltem de canvi realment es materialitzen, si realment passem de les paraules als fets, perquè de moment moltes paraules però no hem vist res tangible", ha dit.

Després de la polèmica, l’organització del festival ha pres la decisió d’anul·lar els discursos inaugurals del president Quim Torra i l’ambaixador Morenés. Qui tampoc parlarà serà la delegació d’Armènia, també convidada al festival. La supressió d’aquests discursos busca rebaixar tensions entre les dues institucions pocs dies abans de la trobada entre Sánchez i Torra, que se celebrarà el proper 9 de juliol.

Pedro Morenés va ser nomenat pel Govern de Mariano Rajoy i s’espera que sigui substituït properament. Morenés va reconèixer haver firmat 32 contractes amb empreses de els quals en formava part durant la seva època com a Ministre de Defensa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?