Público
Público

Els nou presos catalans comencen el trasllat cap a Catalunya

Junqueras, Romeva i els 'Jordis' ja han sortit de la presó de Valdemoro i es dirigeixen cap a la presó de Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Bassa i Forcadell encara són a Soto del Real, però pròximament seran traslladades a la presó de Puig de les Basses, a Figueres. El jutge Llarena ja ha autoritzat els trasllats de Forn, Rull i Turull.

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers cessats Dolors Bassa i Raül Romeva, a la seva arribada al Tribunal Suprem al mes de març, abans de ser empresonats per segon cop per ordre del Suprem

Públic / AGències

L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja han arribat a la presó de Zuera des de la presó de Valdemoro (Madrid III), on Institucions Penitenciàries els havia agrupat. Per la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa encara no han sortit d'Alcalà Meco, tot i que també s'espera que iniciin el trajecte aquest dimecres.

El pas per Valdemoro era un pas previ al seu trasllat a Catalunya, que Institucions Penitenciàries ha autoritzat "a partir d'aquesta tarda", segons ha informat el Ministeri de l'Interior, en un comunicat. El departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska no ha volgut donar més detalls concrets sobre el trasllats -entre d'altres, l'hora del mateix- per motius de seguretat.

Fonts penitenciàries no oficials han explicat aquest dilluns a la tarda que el protocol ordinari de trasllats, com l'aplicat en aquest cas, preveu que els presos siguin agrupats a la presó de Valdemoro i que, en el cas de conduccions a Catalunya, facin escala a la presó saragossana de Zuera, on passaran la nit. Fins ara, els presos polítics catalans estaven a les presons de Soto del Real, Estremera i Alcalá-Meco, tots ells en presó provisional per presumptes delictes -entre els quals, el de rebel·lió- relacionats amb el procés independentista que va culminar e la declaració simbòlica d'independència del 27 d'octubre.

Segons Interior, el trasllat a presons catalanes "es produirà un cop, en aquests sis casos, s'han emplenat els tràmits preceptius per a aquest tipus de trasllats". D'aquesta manera, els sis primers encausats ingressaran "previsiblement entre dimecres i dijous a centres penitenciaris dependents dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya".  Els polítics homes ingressaran a la presó de Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), on els CDRs de la zona han guarnit la carretera de llaços grocs, mentre que Forcadell i Bassa aniran a la presó de Puig de les Basses, a Figueres.

Llarena autoritza el trasllat de Forn, Turull i Rull

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acceptat el trasllat dels presos catalans Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, el mateix dia que la resta de polítics empresonats estan de camí cap a Catalunya. En una interlocutòria, Llarena assegura que no veu cap "raó processal" per oposar-se al trasllat, però insisteix que la última decisió l’ha de prendre institucions penitenciàries, tal com ja va dir amb Bassa, Forcadell, Sánchez, Cuixart, Junqueras i Romeva.

El magistrat respon així a l’escrit que li ha fet arribar el director del penal d’Estremera amb el qual proposava el trasllat d’aquests presos per "raons de vinculació familiar".

El Govern català demana més informació

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, s'ha referit al trasllat dels presos després del Consell de Govern i l'ha valorat positivament tot i que demana més informació al Ministeri s'obre l'operatiu. Assegura que no saben si arribaran dimecres o dijous, segons si durant el trajecte finalment aturen a la presó de Zuera i el temps que s'hi estiguin.

Per a Artadi, el trasllat de presos només es tracta del "compliment de la llei penitenciària": "No entenenem això com una contrapartida i renuncia de res.
Estem satisfets per les famílies, però com han d'estar és en llibertat.
Si volen un clima més favorable ja saben el que poden fer", ha dit. Igualment, la portaveu ha agrait el trasllat de cara a les defenses i les famílies dels presos: "No hi havia cap motiu perquè estiguessin a 600km de les famílies".

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van ingressar a la presó el 17 d'octubre, per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Els exconsellers van ser empresonats per primer cop el 3 de novembre, per ordre del jutge del Suprem Pablo Llarena, i van sortir en llibertat provisional un mes després, just abans de començar la campanya electoral del 21D. Llarena els va tornar a empresonar el 23 de març. Forcadell va passar una nit a la presó el 17 d'octubre, i va ser empresonada de nou el 23 de març. Junqueras roman a la presó des del 17 d'octubre

¿Te ha resultado interesante esta noticia?