Público
Público

Augmenta la tensió entre José Luis Ábalos i Ximo Puig després de la crisi del PSPV 

El president de la Generalitat va tenir diverses pressions del secretari d'Organització per expulsar al president de la Diputació de València.  

El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompañado del ministro de Fomento José Luis Ábalos, y el presidente del Club Siglo XXi, Inocencio Arias, durante el almuerzo-coloquio. EFE/Chema Moya

MANUEL SÁNCHEZ

La dimissió del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; la suspensió de militància i la previsible renúncia a l'escó i a deixar les funcions de l'Alcaldia d'Ontinyent en mans del seu tinent d'alcalde, Rebeca Torró -per estar sent investigat pels presumptes delictes de malversació i prevaricació-, ha empitjorat el vell enfrontament entre el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Ximo Puig, des que es va conèixer la detenció de Rodríguez, es resistia a prendre una decisió en calent i apartar-lo del partit, però no va trigar en arribar-li des de Ferraz la contundent decisió d'aplicar el Codi Ètic sense miraments, una ordre directa d'Ábalos.

El president valencià es resistia i tenia molts dubtes, però finalment va emetre un comunicat incidint en la presumpció d'innocència del president de la Diputació, encara que el va apartar del partit i va proposar a un altre candidat per presidir la corporació provincial.

En aquest mateix comunicat, Puig proposava nomenar a Toni Gaspar per substituir a Rodríguez al capdavant de la secretaria provincial del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) i de la Diputació per tancar les portes a qualsevol altra operació per part del secretari d'Organització del PSOE. I això no va agradar a Ábalos, que va intentar també una maniobra per buscar un altre candidat més afí, encara que no va aconseguir els suports.

I és que tot indica que Ábalos, des de la seva poderosa posició en el partit i al Govern, vol fer-se amb les regnes del PSPV i desbancar a Puig, pel que també ha utilitzat la figura del Delegat del Govern nomenant a Juan Carlos Fulgencio, mà dreta del ministre de Foment en la Secretaria Provincial de València. Aquest nomenament, a més, es va fer sense consultar al president de la Generalitat, segons fonts properes a Puig.

Fulgencio va ser un dels més fidels defensors de Sánchez durant les primàries i va estar recolzant la candidatura de Rafael García quan es va presentar a les primàries valencianes enfront de Puig per a la Secretaria General del partit.

L'enfrontament està servit, perquè Puig no va a tirar la tovallola. El seu compromís era presentar-se per última vegada a la Presidència de la Generalitat i, acabada la següent legislatura, abandonar la primera línia política a tots els nivells.

Però, abans d'això, Puig volia controlar la seva successió i no deixar el PSPV en mans de Ábalos i, precisament, Jorge Rodríguez estava en totes les paperetes per a substituir-lo, encara que en els últims mesos s'havia refredat la relació entre ells per l'obstinació de Rodríguez a aspirar a la secretaria provincial.

Puig, que havia millorat les seves relacions amb Pedro Sánchez després de vèncer en les primàries, és conscient que el líder socialista va donarà carta blanca a Ábalos per intentar fer-se amb una federació que sempre té molt pes a l'hora de determinar el futur del partit. Tot indica que, de nou,

¿Te ha resultado interesante esta noticia?