Público
Público

Procés contra l'independentisme Els advocats dels presos demanen a la fiscalia que retiri les acusacions per aturar el seu "problema de desprestigi"

En compareixença conjunta l'endemà de la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein, els lletrats dels nou dirigents independentistes empresonats anuncien recursos davant el Suprem per demanar el l'alliberament. Insten la nova fiscal general de l'Estat a retirar una "acusació desproporcionada". Insten a fer una "lectura més prudent" de la presó preventiva. Denuncien una "interpretació del Codi Penal" que "col·lisiona amb drets fonamentals".

Els advocats dels dirigents independentistes presos, en roda de premsa conjunta aquest divendres al Col·legi de Periodistes de Cataluya. / CCMA.

públic

Els advocats dels nou processats en la causa contra l'independentisme que es troben en situació de presó preventiva, acusats de rebel·lió, han anunciat aquest divendres que presentaran sengles recursos per demanar la llibertat provisional dels seus clients. En roda de premsa conjunta al Col·legi de Periodistes de Catalunya, els advocats Xavier Melero, Marina Roig, Jordi Pina, Andreu Van den Eynde, Mariano Bages i Olga Arderiu han explicat que presentaran un escrit davant la sala d'enjudiciament del Suprem -un cop acabada la instrucció del jutge Pablo Llarena- per demanar la llibertat condicional dels presos polítics catalans. L'anuncia arriba l'endemà que es conegués la resolució del tribunal de Schleswig-Holstein que autoritza extradir l'expresident Carles Puigdemont a Espanya, però només pel delicte de malversació, excloent-ne el de rebel·lió, pel qual estan processats també els nou dirigents presos. 

Les defenses dels polítics empresonats consideren l’acusació de rebel·lió ha quedat molt debilitada després que la justícia alemanya tampoc veiés indicis d’alçament rebel, tal com ja ha passat amb la justícia belga i suïssa. "Demanem que tant la fiscalia com els magistrats haurien de fer una lectura més prudent de la presó preventiva". Des de la llunyania alemanya les coses es veuen més objectivament. El Tribunal Suprem n'hauria de prendre nota”, ha dit Pina, que representa els diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Consideren que el context actual, amb un canvi al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat, en què María José Segarra ha rellevat Julián Sánchez Melgar coincidnt amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, genera "una oportunitat" tant a l’Estat espanyol com a la situació dels presos, per revertir una situació "desproporcionada". L’advocat dels presos d'ERC, Andreu Van den Eynde ho ha qualificat de "win-win": "La nostra petició brinda l’oportunitat de resoldre dos problemes alhora: solucionar una situació injusta de presó i facilitar un nou context a la fiscalia, que pugui entendre que ells estaran solucionant un problema propi, el del desprestigi", ha dit. Tots ells creuen que la posició dels tribunals d’altres països europeus i, en concret, la del tribunal alemany, anticipen un marc molt favorable perquè el delicte de rebel·lió quedi descartat. "No hi ha cap probabilitat que això acabi en una condemna per rebel·lio", ha opinat Van den Eynde, que creu que, en cas contrari, l’Estat faria un "ridícul internacional". 

Tots ells han volgut deixar clar que "no hi ha vies de negociació" amb Segarra, però que confien que aquesta s'allunyi de les posicions de l'anterior fiscal general de l'Estat, davant les evidències que creuen que existeixen per retirar el delicte de rebel·lió. Amb més detall s'hi ha expressat Melero, advocat de Joaquim Forn, que ha explicat que pactar amb la fiscalia unes penes reduïdes seria com "condemnar els seus clients" , davant la possibilitat certa que les acusacions particulars seguissin demanant penes elevades, i que el tribunal les admetés.

L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha volgut subratllar la importància de la resolució alemanya, en especial per al president d’Òmnium Cultural: “Alemanya considera que no existeix el delicte de rebel·lió. Cal recordar que els Jordis només són a presó per aquest delicte, així com Carme Forcadell”. Amb la fase d’instrucció a punt de finalitzar, els advocats pronostiquen agilitat per dur a terme el judici: “Creiem que hi ha pressa per anar ràpid, tot i que encara queden tràmits per fer aquest judici”, ha dit Olga Arderiu, lletrada de Forcadell.

Col·lisió amb "drets fonamentals

Els lletrats també han insistit que els tribunals espanyols "s'han inventat uns fets" i, a més, han "retorçat" la interpretació del codi penal sobre aquests mateixos fets, en paraules de  Roig. "No han comés cap delicte que justifiqui que estiguin a la presó", ha expressat l'advocada de Cuixart, que també ha lamentat la "interpretació del codi penal" que han fet els tribunals, que "colisiona amb drets fonamentals" com ara els de "reunió i manifestació". "Ho hem dit des del primer dia, i ara ho diu Alemanya", ha reblat.

Els advocats dels diputats processats, de qui Llarena n'ha ordenat la suspensió com a parlamentaris, també han informat que aquest migdia han presentat un recurs contra la decisió del Suprem d’apartar-los de les seves funcions. Segons ha explicat Jordi Pina, també han demanat aplicar mesures cautelars mentre es resol el recurs perquè els diputats segueixin en funcions en els pròxims plens. Aquest matí, el Parlament ha rebut la comunicació del Suprem que fa efectiva la suspensió d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Carles Puigdemont. L’aplicació de la decisió del jutge ara queda pendent del que es resolgui del recurs i de l’informe dels lletrats del Parlament, que estan estudiant com ha de respondre la cambra.

[Hi haurà ampliació]

¿Te ha resultado interesante esta noticia?