Público
Público

La justícia belga rebutja l'extradició de Valtonyc

El jutge de Gant no veu cap dels tres delictes que se l'imputen: terrorisme, injúries i amenaces. El seu advocat, Gonzalo Boye, assegura que la resolució demostra que les lletres del raper s'emmarquen en la llibertat d'expressió. Valtonyc vol generar un precedent per la resta de represaliats de l'Estat: "Es demostrarà que tenim raó i que no hi ha llibertat".

El raper Valtonyc a les portes del tribunal de Gant, després de comparèixer. CCMA

públic

El jutge de Gant, Bèlgica, que porta el cas del raper Josep Miquel Arenas, conegut pel seu nom artístic, Valtonyc, ha decidit aquest matí rebutjar la seva extradició a Espanya. Considera que no existeixen cap dels tres delictes pels quals hauria d'entrar a presó a l'Estat: enalteiment del terrorisme, injúries i amenaces.

Així ho ha avançat el seu advocat, Gonzalo Boye, qui aquest matí ja publicava un tuit que pronosticava una bona notícia pel seu client. L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, també ha volgut felicitar el raper per les xarxes socials.

La decisió de la justícia belga posa en entredit, de nou, la jurisdicció espanyola i les decisions preses pels tribunals pel que fa a la llibertat d'expressió. 

Boye s'ha mostrat molt satisfet per la resolució, que assegura que la fiscalia recorrerà: "El que ha manifestat el jutge a la resolució és dir clarament que això és llibertat d'expressió i que cap dels continguts de les cançons tenen un contingut criminal". Valtonyc també ha valorat la decisió judicial: És molt trist haver de marxar de ca nostra per trobar justícia. Anirem al Tribunal Europeu, crearem un precedent, es demostrarà que tenim raó i que no hi ha llibertat. No només per votar, tampoc hi ha llibertat d'expressió", ha dit.

"Víctimes del règim del 78"

El cantant mallorquí ha manifestat la seva voluntat d'internacionalitzar el seu cas. "Aquí tots som exiliats, víctimes del règim del 78 i estem aquí qüestionant-lo. Tots tenim un front comú per lluitar contra el feixisme i restablir la república catalana". "Estem a una mateixa trinxera, lluitant per una causa comuna", ha afegit.

 "Aquí s'ha aplicat la justícia sense influència política ni ideològica. S'ha aplicat el Codi Penal i el jutge ha decidit que cap dels 3 delictes ho és ni aquí ni a cap estat europeu", ha afirmat en declaracions a Rac1.

Valtonyc ha explicat a més que treballa en un nou disc "que va sobre el protagonista d'una cançó popular", "un pirata belga que va robar un tresor als espanyols per finançar la guerra contra els Borbons de França".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?