Público
Público

El rei Felip VI torna a Catalunya sense la presència de la Generalitat

El monarca inaugura un congrés sobre energia amb l'absència dels representants polítics catalans, que fan boicot als actes on assisteix la corona. Aquest mateix dilluns, el president del govern central, Pedro Sánchez, ha fet valoració dels primers 100 dies de govern sense esmentar el conflicte català.

El rei Felip VI acompanyat de la ministra d'Energia, Aigua, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Teresa Ribera, i del president del saló, Christopher Houdson, durant la inauguració de la trigèssima edició de Gastech, un congrés mundial dedicat al gas i al gas natural liquat que espera reunir a unes 30.000 personess. EFE/Quique Garcia

Aquest dilluns, el rei Felip VI torna a Catalunya. Després de nombrosos enfrontaments amb la societat civil organitzada en contra de la seva presència i dels boicots reiterats per part de les institucions catalanes -Generalitat de Catalunya i Ajuntament-, el monarca inaugura la trigèssima edició de Gastech, un congrés mundial dedicat al gas i al gas natural liquat on es preveu que assisteixin unes 30.000 persones entre els quals no hi serà cap conseller de la Generalitat ni el mateix president català, Quim Torra.

Durant l'acte, Felip VI sí que estarà acompanyat per la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i per l'alcaldessa socialista de l'Hospitalet de Llobregat, localitat on es celebra l'esdeveniment, Núria Marín

Torra ja va anunciar a les portes de la inauguració dels Jocs del Mediterrani que no assistiria a cap acte al costat del rei a causa de la seva posició al conflicte català, i així està sent. L'últim cop que Felip VI i el president català van coincidir va ser durant els actes d'homenatge a les víctimes de l'atemptat a Barcelona i Cambrils, el passat 17-A que, precisament, van estar marcats en clau política per la presència d'una gran pancarta en contra de la presència del rei.

Silenci sobre Catalunya 100 dies després de Sánchez

Aquest dilluns, el president del govern central, Pedro Sánchez, ha comparegut per fer la valoració dels seus primers 100 dies al capdavant de l'executiu. Sorprenentment, Sánchez no ha fet cap esment directe a la situació a Catalunya i el conflicte territorial més enllà de curtes valoracions amb les que ha cridat a deixar de posar l'accent a "les identitats que divideixen i segreguen".

El líder socialista ha anunciat una reforma constitucional per eliminar els aforaments dels representants polítics a les cambres parlamentàries amb l'ambiciós termini de 60 dies. No sembla que aquesta escletxa que vol obrir Sánchez en el marc constitucional hagi de venir acompanyada d'altres propostes amb intenció de donar resposta al conflicte entre l'Estat i Catalunya, com ara una reforma en clau federal o la celebració de referèndums d'autodeterminació. 

El silenci de Sánchez pel que fa a la qüestió catalana arriba l'endemà que, en una entrevista per La Sexta, el president espanyol afirmés que el conflicte català haurà de cloure's votant, en referència a una eventual reforma de l'Estatut d'Autonomia referendat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?