Público
Público

El govern espanyol recorrerà l'obertura de les delegacions de la Generalitat a l'estranger

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha anunciat durant un esmorzar informatiu que "la decisió està presa i els serveis jurídics estan treballant per fer-ho bé". Borrell critica la decisió de Bèlgica de no extradir el raper Valtonyc i diu que amb aquest país "sempre hi ha hagut problemes".

El titular d'Assumptes Exteriors, Josep Borrell, durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat a madrid per Nueva Economia Fórum. EFE/Mariscal

agències i públic

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha anunciat aquest dimarts que "en els propers dies" recorrerà davant la Justícia la reobertura de les "ambaixades" catalanes a l'exterior, referint-se a les delegacions, "per un problema de procediment". "La decisió està presa i els serveis jurídics estan treballant per fer-ho bé", ha explicat el ministre en ser preguntat en el transcurs d'un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum.

Per a Borrell, la qüestió és que la Generalitat de Catalunya "no ha complert els procediments legals en vigor" a l'hora de reobrir les oficines de representació a l'estranger, per la qual cosa "no ens queda més remei que fer-ho així". No obstant això, ha subratllat que la posició del govern central davant de Catalunya és la d'"intentar baixar la insuportable tensió i fer tot el que puguin per tornar a una via de diàleg polític" per mitjà de la "distensió i el diàleg dins el marc constitucional".

En aquesta línia, ha dit que van "a parlar per resoldre els problemes reals i per dissoldre els imaginaris", i ha subratllat la necessitat de realitzar un "esforç pedagògic incessant" per explicar, tant dins com fora d'Espanya, "com són les coses de debò".

Amb Bèlgica, "sempre hi ha hagut problemes"

Per al també ministre de la Unió Europea i Cooperació, "Espanya és un país que té una amenaça molt greu que és la pèrdua de la seva integritat territorial" i la possibilitat de veure "amputat el 20 per cent del seu PIB", la qual cosa, al seu torn, té conseqüències en l'exterior que han de ser tractades pel govern central amb explicacions a mandataris, organismes i societat. Així, Borrell ha subratllat que, independentment del que asseguri el líder d'ERC, Oriol Junqueras, la celebració d'un referèndum d'autodeterminació "no està emparat ni per la legislació espanyola ni per la de cap país democràtic".

A més, ha recordat que el secretari general del Consell d'Europa Thorbjorn Jagland, ha dit que "Espanya és un país que té un sistema de drets consolidat i un sistema judicial independent" i ha defensat la posició del poder jurídic davant la macrocausa contra l'independentisme i la resta d'encausats relacionats amb el context de drets i llibertats a l'Estat espanyol.

El Ministeri d'Afers Estrangers ha insistit en que la seva tasca és  difondre la versió de l'Estat espanyol sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, "fer un esforç pedagògic incessant", ha assenyalat Borrell. En aquesta tasca "la posició del govern no és ni dura ni tova; només anem a parlar per resoldre els problemes reals i dissoldre els imaginaris".

Preguntat pels problemes amb les justícies alemanya i belga, el ministre ha diferenciat entre totes dues, ja que el problema amb Alemanya és que considera que "no va haver-hi violència en grau suficient, una opinió que el govern pot no coincidir, però respecta i accepta". Per contra, amb Bèlgica "sempre hi ha hagut problemes", com quan es va negar l'extradició de membres d'ETA per considerar que no es donaven les circumstàncies per a un judici just a Espanya, la qual cosa demostra que aquest país "té pel que fa a la justícia espanyola una visió diferent de la realitat".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?