Público
Público

ERC i el PDeCAT encara no han arribat a un acord sobre els diputats suspesos

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, explica que els partits independentistes encara no saben com aplicaran la inhabilitació aplicada pel Jutge Llarena sobre Carles Puigdemont i la resta de diputats processats. Artadi també ha demanat al president Pedro Sánchez que inclogui a la reforma constitucional una solució pel conflicte català. 

La consellera de la Presidencia y portavoz del Govern, Elsa Artadi junto al conseller de Acción Exterior, Relaciones Institucionales y Transparencia, Ernest Maragall (i) , al inicio de la reunión semanal del Govern, celebrada en plenos preparativos para conmemorar los acontecimientos del 1 de octubre del año pasado.-EFE/Marta Pérez

100 dies després de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, el president espanyol va passar de puntetes pel conflicte català en la seva compareixença. Fins i tot, va arribar a obrir el meló de la reforma constitucional per abordar de manera específica la fi dels aforaments dels diputats al Congrés i senadors sense fer cap esment a les majories parlamentàries que haurien de passar pels partits independentistes i no independentistes.

Com era d'esperar, aquest dimarts la portaveu del govern català, Elsa Artadi, ha posat les línies vermelles del Govern a sobre la taula per donar suport a una proposta com aquesta: "Entenem que si hi ha una reforma, ha d'incloure aspectes nuclears de la política catalana i espanyola. Ha de ser una reforma que solucioni un conflicte polític". Tant el PDeCAT com ERC condicionaran el seu vot a la inclusió de mecanismes que permetin un referèndum d'autodeterminació, tal com ja van anunciar aquest dilluns els portaveus dels dos partits independentistes, Marta Vilalta i David Bonvehí respectivament.

La reposta de Govern arriba el mateix dia que el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha anunciat que recorreran judicialment l'obertura de les delegacions exteriors de la Generalitat, suspeses durant l'aplicació de l'article 155 i l'obertura de les quals està essent la principal via d'acció del conseller d'Afers Exteriors, Ernest Maragall. Artadi ha valorat negativament l'anunci de Borrell, a qui acusa de posar el focus d'atenció en la tasca de l'acció exterior de la Generalitat en comptes d'abordar el conflicte des de la política: "Si el ministre Borrell vol atribuir a tot això la importància de la tasca diplomàtica de la Generalitat, endavant". Les paraules del ministre arriben just un dia abans de l'obertura de la delegació de Berlín, on es desplaçarà el conseller Maragall per participar dels actes.

Mobilitzacions previstes

A dues setmanes del primer aniversari del referèndum, la portaveu ha anunciat que l'1 d'octubre el Govern celebrarà la reunió de l'Executiu al municipi de Sant Julià de Ramis (Gironès), on estava previst que hi votés Carles Puigdemont i on la Guàrdia Civil va desplegar un gran dispositiu per evitar-ho i on va carregar durament contra els ciutadans que volien votar. Segons ha explicat Artadi, tenen previst reunir-se a la sala de plens de l'Ajuntament i fer una anàlisi dels ferits que es van registrar durant l'1-O. El Govern es prepara per l'inici dels aniversaris de la tardor calenta, que arriben a la primera data important aquest dijous 20 de setembre, amb la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural a la seu del Departament d'Economia i amb la marxa de l'Esquerra Independentista des de la seu de la CUP: "No cal ser molt clarivident per entendre que venen unes dates que molta part de la ciutadania recorden amb molta intensitat. És normal que hi hagi més mobilitzacions". 

A principis d'octubre també arribara l'inici del curs parlamentari amb la polèmica sobre la inhabilitació dels diputats independentistes sense resoldre. Segons ha desvetllat la portaveu, ERC i el PDeCAT encara no han arribat a un acord per desencallar el conflicte entre els dos partits per la suspensió de Joaquim Forn, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Carles Puigdemont com a diputats: "L'acord no està tancat", ha dit Artadi, qui ha preferit no posicionar-se. El principal motiu de discòrdia entre les dues forces independentistes sembla que encara està per resoldre a les portes dels mesos més intensos de la política catalana.

A més, Artadi també ha anunciat una pujada de sou al funcionariat públic associat a la Generalitat d'un 1,95%, que s'aplicarà mitjançant un decret tan aviat com sigui possible, segons ha explicat la portaveu.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?