Público
Público

20-S Concentracions al carrer per denunciar l’operació judicial iniciada fa un any 

Els funcionaris del Departament d'Economia commemoren la mobilització ciutadana d'ara fa un any davant la institució amb pancartes i crits de "llibertat". Les parelles dels 'Jordis', Txell Bonet i Susanna Barreda, i el conseller d'Economia, Pere Aragonés, participen dels actes. La seu de la CUP també és escenari de diversos actes que recorden el setge al partit.  

Pancarta a la façana de la seu del Departament d'Economia amb una imatge de les mobilitzacions del 20-S.

públic

Els actes de commemoració de la massiva mobilització del 20 de setembre de 2017 s'ha avançat unes hores. Si bé a les 19.30 hi ha convocada una gran concentració a la cruïlla de Rambla Catalunya amb la Gran Via, a Barcelona, on es troba la seu del Departament d'Economia, aquest dijous al matí diversos funcionaris de la institució ja han protagonitzat alguns actes per rememorar aquell moment, quan els cossos de serguretat de l'Estat van practicar escorcolls a diversos edificis de la Generalitat amb el referèndum de l'1 d'octubre al punt de mira. 

Els funcionaris han desplegat una pancarta a la façana de l'edifici amb una fotografia gegant de la mobilització de l'any passat, a més d'una altra on es pot llegir "Democràcia". També han instal·lat un panell a la porta de la seu perquè la gent hi pugui deixar missatges de suport. A la concentració dels funcionaris s'hi ha unit el conseller d'Economia, Pere Aragonès, i les parelles dels Jordis, Txell Bonet i Susanna Barreda, que recorden els fets segons els quals el jutge Pablo Llarena va construir el relat que va portar els dos líders sobiranistes a la presó, acusats de rebel·lió. 

Per aquest motiu, aquest 20-S la majoria de polítics independentistes han dedicat paraules a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez i han demanat el seu alliberament. Així ho ha fet el vicepresident Pere Aragonès per les seves xarxes socials:

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha aprofitat aquesta jornada per interpel·lar de manera contundent a l'executiu de Pedro Sánchez: "El govern espanyol està en temps de descompte per decidir com vol actuar. Se li està acabant el crèdit del diàleg. Ha de decidir si vol seguir mantenint aquestes acusacions falses o si vol instar a la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat a retirar aquestes acusacions que no s'aguanten per enlloc", ha dit en declaracions a Rac 1.

Des del Parlament, el portaveu del PDeCAT, Eduard Pujol, també ha posat l'accent en el pes que el passat 20-S va tenir per a les causes judicials obertes contra l'independentisme: "Avui fa un any que es va posar en marxa un relat fals que a portat presó i exili i la repressió de milers de catalans", ha dit. En canvi, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha lamentat que els partits independendentistes reivindiquin el 20-S com una festivitat: "Es compleix un any d'un cop d'Estat perpetrat per ERC i el PDeCAT. Si algú vol celebrar el que està passant, em sembla una vergonya", ha dit Rivera.

També hi ha hagut concentracions de funcionaris i ciutadans davant altres seus on també es van fer escorcolls ara fa un any, com ara la seu del Departament de Salut i la de Governació. Els funcionaris que han convocat s'han constituït en les anomenades ADIC, les assemblees de treballadors públics, creades després de l'aplicació de l'article 155 amb el lema "Seguim determinats, vencerem!".

La seu de la CUP, protagonista de la jornada

Aquest mateix dijous al matí, l'altre focus policial durant el passat 20-S, la seu de la CUP, també serà escenari de diversos actes en homenatge a la resistència pacífica. L'exdiputada anticapitalista Mireia Boya ha recordat com es va viure els dies abans des de l'edifici del partit l'escalada de tensió i els operatius policials: "Setmanes abans ja teníem vigilància policial que ens espiava, controlava, i que feia inventari dels nostres moviments. Un any després d'aquell 20-S seguim tenint cossos i forces policials de l'Estat que ens espien. Estem segurs que la repressió no ha acabat", ha dit. Boya ha detallat que han vist "policies de paisà que prenen notes i fan fotografies", i que "tenen un control de qui entra i qui surt" de la seva seu.

Roda de premsa de la CUP a la seu del partit aquest 20-S. Joel Kashila

Roda de premsa de la CUP a la seu del partit aquest 20-S. Joel Kashila

Al migdia, els anticapitalistes han organitzat un vermut veïnal que s'allargarà fins les 16h, quan es projectarà el documental 20-S produit per Mediapro. A les 17h hi haurà actuacions musicals i poc després es reuniran per parlar sobre el setge a la seu del partit l'exdiputat David Fernández, l'advocada Mireia Montesinos, el tinent d'alcalde Jaume Asens, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, l'actriu Carme Sansa, tot moderat per l'exdiputada cupaire Mireia Vehí.

Poc abans de la concentració de les entitats a Gran Via amb Rambla de Catalunya, la CUP ha convocat a les 19.00h a la seva seu per marxar fins al Departament d'Economia.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?