Público
Público

ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA L'ANC reclama una estratègia unitària per implementar la República

La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, demana que es facin a un costat i abandonin les seves responsabilitats polítiques al Parlament tots aquells "que no s'atreveixin" a fer el pas per a "la implementació de la República".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a la seu de l'entitat. | Europa Press

públic i agències

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha exigit aquest dissabte al Govern de la Generalitat que fixi abans del 21 de desembre una estratègia "única i nítida" per implementar "la República catalana" i li ha advertit que, si no ho fa, deixarà de donar-li suport i organitzarà mobilitzacions al carrer crítiques amb l'executiu.

Prèviament, en un comunicat, aquesta entitat de la societat civil ja havia assenyalat, en termes molt crítics, que no s'havien dut a terme "cap dels compromisos electorals promesos per part dels partits independentistes". "El Govern destituït pel 155 no s’ha restituït i ni el Parlament ni el Govern no estan disposats a desobeir. A més, la manca d’acord entre els grups parlamentaris independentistes no garanteix que es pugui exercir la majoria independentista al Parlament de Catalunya", havien afegit.

L'ANC ha revisat la seva estratègia política en un plenari extraordinari del Secretariat Nacional celebrat a Barcelona, en el qual a més s'ha reafirmat que l'únic escenari que veu factible per materialitzar la República és la via unilateral.

"Demanem al Govern que abans del 21 de desembre fixi una única i nítida estratègia per a la implementació de la República catalana (...). Si continua la dispersió de criteris, l'ANC no acompanyarà al Govern i serà crítica i exigent, amb mobilitzacions amb aquesta orientació", ha assegurat després de la reunió la presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa.

Paluzie ha instat a més a "fer-se a un costat" i abandonar, per tant, les seves responsabilitats polítiques al Parlament a tots aquells "que no s'atreveixin" a fer el pas per a "la implementació de la República", proclamada el 27 d'octubre de l'any passat.

L'ANC ha fet un balanç crític dels últims 4 mesos a nivell polític a Catalunya per les diferències entre els partits que conformen el Govern (ERC i JuntsXCat), i la ruptura de la unitat d'acció amb la CUP. L'entitat independentista exigeix la recuperació immediata de la política unitària per part dels tres partits.

A més de reclamar una estratègia conjunta abans del 21 de desembre, l'ANC ha demanat que es posi en funcionament el Consell de la República.

El secretariat de l'ANC ha estudiat els tres escenaris que veu per avançar en la implementació de la República: un referèndum acordat amb l'Estat, un referèndum  forçat per organismes internacionals, i la via unilateral, l'única que veu "realista".

"El més realista és el que depèn de nosaltres. Ens hem de preparar des d'avui mateix i seguirem treballant amb la societat civil per denunciar les febleses detectades", ha apuntat, després d'assenyalar que qualsevol altra estratègia és "dilatòria" i "desmobilitzadora".

La presidenta de la ANC ha sostingut que "igual que va ser possible celebrar el referèndum de l'1-O de manera unilateral, també serem capaces de fer així la República Catalana".

Malgrat l'ultimàtum llançat al Govern, Paluzie no és partidària d'avançar les eleccions catalanes per considerar que no ajudaria a avançar en el propòsit independentista "si és per fer el mateix amb els mateixos".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?