Público
Público

2.200 milions extra per a Catalunya: el Govern central pressiona l'independentisme perquè aprovi els pressupostos

PSOE i Podemos han arribat ja a un acord sobre els comptes del 2019 que inclou un increment de la despesa i mesures per augmentar la recaptació. L'Executiu de Pedro Sánchez afirma que els pressupostos seran "molt beneficiosos" per a Catalunya, i xifra aquest benefici en 2.200 milions. El pacte situa la pilota a la teulada d'ERC i PDeCAT, que hauran de decidir si avalen els comptes per aquest increment de la despesa, sabent que el govern del PSOE es nega a negociar sobre el dret d'autodeterminació i la situació dels presos polítics. ERC i PDeCAT condicionen el seu suport a un canvi de posició respecte a aquests dos punts.

La Ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra Portaveu, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dijous. / Europa Press.

Pressió per al Govern de la Generalitat i els partits que hi donen suport. El PSOE i Podemos han tancat aquest dijous un acord per als pressupostos del 2019 que contempla un notable increment de la despesa, que es traduiria en "2.200 milions per a Catalunya", en paraules de la ministra portaveu, Isabel Celaá. Els comptes, però, no tiraran endavant sense el suport dels partits independentistes del Congrés, ERC i PDeCAT, que ara es veuen en la disjuntiva d'aprovar o no aquests pressupostos pel benefici econòmic per a Catalunya, sabent que l'executiu de Pedro Sànchez segueix negant-se a negociar sobre les principals reivindicacions posades sobre la taula pel Govern de la Generalitat: la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i la retirada de les acusacions de rebel·lió per als presos i exiliats polítics. 

L'acord entre el PSOE i el grup d'Unidos Podemos-En Comú Podem-Marea, al qual ha tingut accés Público, inclou diverses mesures socials de signe progressista, i suposa un increment de la despesa pública d'uns 5.000 milions d'euros. En paral·lel, contempla diverses reformes fiscals que es calcula que augmentaran la recaptació d'impostos d'uns 7.000 milions.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat aquestes xifres, i la ministra portaveu, Isabel Celaá, s'ha encarregat d'explicitar la pressió als partits independentistes, quan els ha demanat directament que donin suport a un acord que serà "molt beneficiós" per a la societat catalana. "Estem avançant seriosament en conceptes importants per a Catalunya i ha arribat el moment de dotar-los de suport econòmic", ha afirmat la ministra, que s'ha dirigit al president Quim Torra per dir-li que "és hora de treballar per tots els catalans"

En la mateixa línia, Celaá ha recordat que els comptes contemplen que Catalunya rebria prop de "2.200 milions" per desenvolupar polítiques fonamentals. "Sembla bastant lògic que qualsevol Govern que tingui com a centre a les persones doni suport als PGE", ha afegit, també com a pressió a ERC i el PDeCAT, el suport dels quals -juntament amb el del PNB- és imprescindible per aprovar els comptes. "Confiem que aquests partits posin per davant el benestar de tots els ciutadans", ha afegit Montero.

ERC i PDeCAT volen parlar d'autodeterminació i presos

Per part dels al·ludits, ERC ja hi ha mostrat un rebuig d'entrada. Almenys, mentre no hi hagi un canvi de posició en el Govern del PSOE. "No podrem parlar de pressupostos de l'Estat si el govern espanyol no es mou en el dret a l'autodeterminació ni en la qüestió dels presos i exiliats i les acusacions al Suprem", ha afirmat el vicepresident de la Generalitat i home fort d'ERC al Govern, Pere Aragonès.  El dirigent republicà al·ludeix d'aquesta forma a la repetida negativa del Govern central a abordar el dret d'autodeterminació i la possibilitat d'un referèndum a Catalunya, -que només unes hores abans havia reiterat la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo-, així com la negativa a condicionar la Fiscalia General de l'Estat a retirar les acusacions de rebel·lió contra els presos i exiliats.

Aparentment més obert a la negociació s'ha mostrat el PDeCAT. "De parlar, sempre se'n pot", ha dit en roda de premsa el diputat al Congrés Ferran Bel, que ha precisat que la seva formació encara no ha rebut una proposta formal per negociar. Bel ha assenyalat alguns punts on creu que l'acord hauria de millorar, com ara concretar el nivell d'inversions de l'Estat a Catalunya. Però ha advertit igualment que, si el PSOE vol el suport del PDeCAT als comptes, ha de tenir en compte les qüestions del dret de l'autodeterminació i els presos. 

"Podem seure a dialogar, però cada vegada que seiem posarem sobre la taula els presos polítics i com pensen facilitar que Catalunya i els catalans puguem decidir el nostre futur", ha assenyalat. Bel també ha recalcat que les seves exigències en aquests dos punts seran "factibles per al Govern" del PSOE, però que aquest s'ha de moure de la seva posició actual.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?