Público
Público

Sánchez portarà al Constitucional la reprovació del rei del Parlament català

La vicepresidenta del Govern espanyol Carmen Calvo anuncia que el Consell de Ministres d'aquest mateix divendres aprovarà la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració política aprovada a la cambra catalana reprovant el discurs i l'acció del rei després de l'1 d'octubre de l'any passat i demanant l'abolició de la monarquia.

El rey Felipe VI y el presidente del Gobierno,Pedro Sánchez, en el Palacio de Marivent. EFE

públic

El govern socialista portarà la declaració política del Parlament contra la monarquia espanyola al Tribunal Constitucional. L'Executiu espanyol havia anunciat que prendria mesures contra aquesta declaració, però ara la vicepresidenta Carmen Calvo ha informat que el Consell de Ministres d'aquest mateix divendres aprovarà interposar un recurs d'inconstitucionalitat: La declaració "no té cap sentit des del punt de vista jurídic", segons Calvo, però alhora ha afegit que es busca una "resposta política" al posicionament de la cambra catalana.

"Un parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d'estat d'aquest país", ha argumentat. És el primer cop que una cambra parlamentària de l'Estat fa una declaració política demanant l'abolició de la Casa Reial.

El diputat d'ERC, Joan Tardà, ha lamentat la decisió als passadissos del Congrés dels Diputats, a Marid: "El més evident és que la llibertat de la cambra és intocable i sagrada".

El Parlament va aprovar el passat 11 de setembre una resolució que advocava per l'abolició de la monarquia, qualificada d'"inadmissible" pel president del Govern, Pedro Sánchez, que aquest mateix dia va anunciar que prendria mesures legals.

El Govern sosté que les seves actuacions respecte a Catalunya han de combinar la "naturalització" en les seves relacions amb les respostes "fermes" i "responsables" davant les actuacions que considera "inacceptables" de les institucions catalanes, com el recent ultimàtum del president, Quim Torra, i la reprovació al rei.

Per això, Calvo ha admès que hi ha "moments més i menys agradables", però ha insistit que el que no farà el Govern de Sánchez és la "política de la cadira buida".

Davant una situació que "no és fàcil", en la qual el Govern està demanant que "tothom ajudi", la vicepresidenta ha lamentat que hagi partits polítics que "no només no ajuden, sinó que procuren cada dia empitjorar les coses".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?