Público
Público

Junqueras ratifica la posició d'ERC davant Iglesias i no dóna suport als pressupostos

El secretari general de la formació morada, Pablo Iglesias, visita a la presó de Lledoners al president republicà, Oriol Junqueras, qui ha reiterat que no donarà suport als pressupostos del govern socialista sense "fer un gest" pels presos catalans. Iglesias diu que "al govern espanyol li toca moure’s per fer la feina que com a govern li correspon".

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, acompanyat per la diputada d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, i el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, durant la seva arribada a la presó de Lledoners. EFE/Susanna Sáez

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat la posició del seu partit des de la presó de Lledoners: la seva formació no donarà suport als pressupostos del govern socialista si no hi ha cap gest cap als presos catalans. Així ho ha comunicat al líder de Podemos, Pablo Iglesias, qui ha anat a visitar-lo després de pactar amb el president Pedro Sánchez que recolzaria els números de l'executiu central.

A les portes de la institució penitenciària, el diputat republicà Joan Tardà ha agraït la "solidaritat" d'Iglesias i la diputada d'En Comú - Podem Lucía Martín per la visita a Junqueras i la resta de presos de Lledoners, a més de valorar la trobada: "La reunió ha estat útil, sí, però no hem parlat dels pressupostos. Perquè la clau per obrir la porta i entrar a una habitació on hi hagi una taula per seure i negociar la té el govern espanyol. Si no obre la porta nosaltres no podem entrar. I no és Podemos a qui li correspon obrir la porta", ha dit.

Tardà, a més, ha tornat a demanar al govern e Sánchez que intervingui des de la Fiscalia General de l'Estat per revertir la situació dels presos catalans, una condició necessària perquè es pugui iniciar un diàleg sobre els pressupostos: "ERC ratifica la idea que si el govern espanyol no fa un moviment que permeti seure en una mesa, no ho farem, encara que ens hi conviin. No hi ha les condicions per fer-ho", ha explicat Tardà. El republicà, acompanyat per Sergi Sabrià, ha insistit que ERC ha defensat aquesta posició des de l'inici del debat: "Parlem clar, no utilitzem dobles llenguatges". A més, Tardà ha insistit en que l'entesa entre "les dues formacions d'esquerres" ha estat bona.

Pablo Iglesias: "Al govern espanyol li toca moure's"

Una hora més tard ha estat Pablo Iglesias qui ha comparegut davant dels mitjans amb un missatge clar per a Pedro Sánchez: "Al govern espanyol li toca moure’s per fer la feina que com a govern li correspon. El govern sap el que ha de fer", ha dit Iglesias, sumant-se a la reivindicació d’ERC. El líder de la formació morada ha posat en valor la visita a la presó, que diu que "contribueix a distensar" la situació: "No haurien d’estar aquí, haurien d’estar en llibertat fent política. No m’agradaria haver de tornar a una presó per reunir-me amb adversaris polítics", ha defensat.

A més, Iglesias, en la mateixa línia que ho havia fet Tardà, ha lloat la bona entesa entre les dues formacions pel que fa a les apostes socials i econòmiques d’ERC i Podemos, però tanmateix ha dit que no s’ha parlat de pressupostos: "És molt d’hora perquè puguin haver-hi les condicions per parlar de pressupostos. Hem parlat de les línies econòmiques, que compartim. Podemos i el grup confederal negocia per Podemos i el grup confederal. Hem fet la nostra part de la feina”.

Bloc dels independentistes pels presos

Aquest mateix missatge l'ha donat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, el republicà Pere Aragonès, qui en una entervistas per la SER ha tornat a condicionar el suport d'ERC a la situació els presos: "El govern [espanyol] és part del procediment i com a part es pot posicionar. Després ja decidirà el jutge", ha dit. Aragonès ha valorat positivament alguns posicionaments de ministres de Sánchez, però insistiex en que "s'ha de traslladar en fets". 

De la mateixa manera, el PDeCAT ha reconsiderat la sva posició i s'enroca amb ERC. Fa només una setmana,  el portaveu del grup al Congrés Ferran Bel explicava que el seu grup no condicionaria el vot: "Dir que no es pot seure si no s'alliberen els presos polítics... Nosaltres no estem en aquesta conjuntura", va dir. A principis d'aquesta setmana, però, i just després que es publiquessin informacions sobre el manteniment del delicte de rebel·lió per part de la Fiscalia, el líder del PDeCAT, David Bonvehí, va mostrar-se contundent: "El no als pressupostos és evident, no hi ha cap mena de dubte, i això només ho faria canviar si el govern de l'Estat fes gestos en un doble sentit. Els nostres consellers i presos estan injustament tancants i després que es posés sobre la taula una proposta sobre el dret a l'autodeterminiació", explicava.

Per la seva banda, l'òrbita dels comuns segueix intentant fer de frontissa entre Madrid i els independentistes sense massa èxit. Aquest divendres, Iglesias i Martín han anat acompanyats del tinent d'alcalde, Jaume Asens. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va insistir en la seva aposta per fer un front comú català per aprovar pressupostos més socials, així com també jo va defensar la portaveu al Parlament d Catalunya en Comú - Podem, Jèssica Albiach, durant el debat de política general de la setmana passada. 

A més, Sánchez també està pendent de la posició de Brussel·les, que mira amb recel els números del govern socialista. El camí cap a l'aprovació dels pressupostos d'aquest executiu cada cop es complica més.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?