Público
Público

Alamany: "Tenim l'obligació de redreçar el rumb d'una eina que no funciona"

Sobiranistes, la plataforma impulsada per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, es presenta reiterant les crítiques a Catalunya en Comú, amb l'argument que l'espai s'ha desviat dels valors originals i s'ha empetitit. El nou moviment mostra la tensió interna que existeix a l'espai i que s'ha accentuat després de la dimissió de Xavier Domènech.

Sobiranistes, la nova plataforma crítica de l'òrbita dels comuns, encapçalada per la diputada de Catalunya en Comú - Podem Elisenda Alemany. Sobiranistes

Les lluites intestines a Catalunya en Comú (CeC) han pres una nova dimensió amb la creació de Sobiranistes, la plataforma impulsada pels diputats al Parlament Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, també coordinador general d'EuiA. Per a ells, un pas necessari per "redreçar" el rumb d'un projecte polític que s'ha desviat dels seus valors original, apartant-se del sobiranisme i incapaç de superar el model dels partits tradicional, marcats per les negociacions de despatx. Per a d'altres, fonamentalment el sector oficial, la qüestió no seria tant les diferències ideològiques o organitzatives com la lluita pel poder dins la formació. El corrent independentista d'ICV ha emès un comunicat assegurant no compartir l'argumentari de Sobiranistes.

Sobiranistes s'ha presentat en societat en un acte celebrat a la Casa Golferichs de Barcelona i ha comptat amb l'assistència de càrrecs dels comuns, com la regidora a la capital catalana Mercedes Vidal; de persones implicades en projectes municipalistes d'esquerres, si bé més vinculats a la CUP, com la fins fa uns mesos alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, o l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; d'antics dirigents orgànics, com Marc Parés, peça clau en l'executiva de Xavier Domènech; i d'exdiputats d'ICV-EUiA (David Companyon) i Catalunya Sí que es Pot (Joan Giner). En canvi, no hi ha assistit cap dels tres coordinadors generals de Catalunya en Comú -Ada Colau, Jéssica Albiach i Ramon Arnabat- que segons Alamany han declinat la invitació a fer-ho.

La petita sala del centre cívic s'ha omplert de seguida i al voltant d'un centenar de persones s'han quedat sense poder-hi entrar. Per a Nuet, la nova plataforma s'adreça "a la gent de dins el projecte de Catalunya en Comú, però sobretot a la gent que està fora. Catalunya en Comú ha d'escoltar tothom". El diputat al Parlament ha recalcat que "la república que ens agradaria construir inclou totes les sobiranies, com l'habitatge, un treball digne, uns sistemes de salut i educatiu públics i de qualitat, així com la sobirania com a poble per decidir lliurement el futur de Catalunya". Per a Sobiranistes, "totes elles formen part de l'ideari de CeC i fem el pas [de crear la plataforma] per garantir que totes aquestes sobiranies es mantinguin. Nuet ha insistit que el moviment no va en contra de ningú i que el manifest encara "està en construcció", a banda de detallar que els propers mesos preveuen desenvolupar una certa activitat com ara reunions amb partits i membres de la societat civil.

Alamany, que és la portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, ha mantingut que "l'obligació d'algú que veu que l'eina no funciona i que ens hem desviat de l'objectiu inicial és la de redreçar el rumb", així com "dotar-nos de noves i millors eines". Per a Alamany, fonamentalment es fixen dos objectius. Un és corregir el rumb que ha pres el partit, cosa que passa "recuperar els valors originals" de l'espai, el que passa per ser una "nova esquerra", un "nou sobiranisme" i tenir unes "noves formes de fer política" que, entre d'altres qüestions, potenciïn la participació ciutadana. El segon és obrir-se a persones que ara mateix no estigui a l'espai i estendre els valors arreu de Catalunya.

La diputada considera que la formació ha tingut un "cert replegament" en temes com la qüestió nacional, que l'han portat a "no reivindicar prou el sobiranisme d'esquerres". "Tenim l'obligació de reivindicar el nostre model de país i hem de contribuir que el projecte de país estigui liderat per un sobiranisme progressista", ha recalcat la diputada, que ha insistit en què la formació s'ha empetitit i "cada vegada té el risc d'apel·lar una part més petita d'aquest espai". "Sovint l'instrument no ha superat les dificultats tradicionals dels partits i les dificultats no ens han permès obrir-nos prou a la societat que volem representar", ha afegit Alamany, per a qui els comuns "han estat protagonistes quan han connectat amb la societat, quan han representat el país". També ha fet una crida a "treballar per un projecte nacional que apel·li majories àmplies", i ha citat consensos com l'1 d'octubre i el 3 d'octubre de l'any passat, així com la "unitat davant la repressió".

"Sabíem que tindria costos polítics"

L'endemà que transcendís el manifest de la nova plataforma, que porta per títol "Som comuns, som sobiranistes", va cessar-se Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem. Grau és una persona molt propera a Alamany. Ella ha reconegut "que tots sabíem que fer aquest pas tindria costos polítics i són precisament aquestes dinàmiques les que volem deixar enrere", si bé ha instat els responsables de la decisió a donar les explicacions pertinents.

Entre d'altres qüestions, el manifest "Som comuns, som sobiranistes" adverteix que la "pluralitat" de la confluència d'esquerres podria "estar en risc". El text afirma que "avui, molts sobiranistes se senten orfes dins d'aquest espai polític", afegeix. També repassa els orígens dels comuns, un espai conformat, diu, "per gent comuna, alguns amb trajectòria política, molts altres provinents dels moviments socials, del món professional o de l'acadèmia", que traslladen "a la institució noves realitats i noves propostes polítiques", "des d'un sobiranisme de base ciutadana, progressista i sense supeditacions a visions conservadores o als grans partits polítics tradicionals". El document fundacional del nou corrent també afirma que fins ara no han estat "capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals" i, en aquests sentit, denuncia "negociacions entre aparells, replegaments, temptacions d'homogeneïtzació i pactes de despatx".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?