Público
Público

15.000 persones omplen Lledoners per reclamar l'alliberament dels presos independentistes

En un acte organitzat per ERC per recordar l'any de presó d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, proclamen que l'única sentència que els val és la "llibertat" i "absolució" dels dirigents.

Algunes de les persones que han intentervingut a l'acte d'homenatge a Junqueras i Forn. @Esquerra_ERC

agències

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, han demanat la llibertat i l'absolució i no indults o rebaixes de condemna per als presos independentistes. Unes 15.000 persones s'han concentrat a l'exterior de la presó dels Lledoners en un acte organitzat per ERC que, amb el títol "Un any d'injustícia, un any de perseverança. Exigim llibertat" servia per recordar que just fa 12 mesos que el líder del partit, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Interior i dirigent del PDECat estan empresonats.

Torrent ha assenyalat que els presos polítics "no han de demanar perdó per res" i ha afirmat que no renunciaran a la democràcia i al dret d'autodeterminació. El president del Parlament ha explicat que dimecres va visitar els presos i que Junqueras li va demanar que cuidin dels joves, "que és una manera de dir: penseu en el demà". També ha assegurat que després d'un any a la presó ha transformat l'odi en esperança. "Davant aquest intent de desmoralitzar, tornem a dir que mai renunciarem a lluitar pacíficament pel que creiem", ha asseverat Torrent, per a qui la llibertat dels presos sobreranistas és la de tots catalans.

"Lliure absolució"

El vicepresident del govern i actual home fort d'ERC, Pere Aragonès, ha insistit que "el que no ens valen són penes rebaixades, ni jocs de mans, només ens val la lliure absolució" dels presos. Aragonès també ha defensat que "el país no retrocedeix i ha demostrat que la repressió no l'atura", i ha anunciat que continuaran fent passos endavant cap a la república. "No ens deixarem mai derrotar pel desànim i la desunió", ha subratllat, per destacar també les paraules de Junqueras que els avisava que podria acabar a la presó i els demanava que reemplacessin el seu espai buit per un altre company.

"No acceptar la sentència"

Des de Ginebra, ha intervingut la secretària general d'ERC Marta Rovira, que ha demanat que no s'accepti la sentència després del judici pel procés independentista, ja que considera que "no s'ha comès cap delicte". "No podem acceptar una sentència pel fet de posar urnes", ha insistit en referència a l'1 d'octubre i ha afegit que davant d'aquesta condemna els catalans hauran d'estar alçats i valents, de manera pacífica, per defensar la sobirania.

L'acte també ha comptat amb la presència de la diputada de Catalunya en Comú Podem Elisenda Alamany, que ha criticat les paraules del rei del 3 d'octubre de l'any passat i ha fet una crida a "estar a l'altura, junts contra la repressió i des de la diversitat i la pluralitat ". L'exdiputat de la CUP David Fernàndez també ha intervingut i ha interpretat cançons, juntament amb el cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, i el grup Ovidi 4.

Precisament Fernàndez s'ha encarregat de llegir una carta dels presos independentistes, a la que han manifestat que les seves conviccions estan més fortes que mai. "No han aconseguit humiliar-nos. La causa de la llibertat és imbatible", deia el text, en què també s'exposa que "és impossible empresonar la voluntat democràtica d'un poble". A la carta, a més, denuncien que estan patint una "captivitat ignominiiosa" però garanteixen que es mantindran sempre "fidels" a la "voluntat del poble". Laura Masvidal, l'esposa de Quim Forn, ha llegit una carta en què l'exconseller d'Interior assegura que aniran al judici al Tribunal Suprem "amb el cap alt".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?