Público
Público

L'acusació de la Fiscalia indigna però no sorprèn l'independentisme  

ERC, JxCat i la CUP coincideixen a criticar el que consideren una "farsa" de judici que es confirma amb les peticions de pena, mentre que l'espai dels Comuns també rebutja les acusacions i PP i Cs s'indignen perquè l'Advocacia de l'Estat no s'ha sumat a la Fiscalia i no ha incorporat el delicte de rebelió. 

El president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Elsa Artadi, a la concentració "Un any de vergonya, un any de dignitat" convocada per ANC i Ómnium Cultural, en l'aniversari de l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. EFE/Quique García

Les reaccions als escrits d'acusació als dirigents independentistes de la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat no s'han fet esperar i, com era de preveure, han estat absolutament discordants en funció del color polític. PP i Ciutadans no només avalen el relat de la rebel·lió construït pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i copiat al 100% per la Fiscalia, sinó que s'han indignat perquè l'Advocacia de l'Estat hagi optat per no acusar els presos polítics de rebel·lió. Les formacions i entitats sobiranistes, inclosos els propis presos, en canvi no s'han mostrat sorpreses per l'escrit de la Fiscalia, però això no impedeix que consideren les peticions com una "injustícia" i una "represàlia" a la ideologia independentista.

En un comunicat, ERC considera que els escrits mostren com el "sistema judicial espanyol continua alimentant la farsa" i "vol condemnar la voluntat democràtica de tot un poble". "Aquest judici és una farsa. Un relat inventat, amb proves i escrits que no s’aguanten per enlloc, amb delictes que no existeixen, perquè ja s’ha dictat sentència i només s’intenta aparentar normalitat, s’intenta vestir la farsa", afegeix el text. Per a la formació que presideix Oriol Junqueras, "l’Estat té tanta por de la democràcia que ha decidit apostar per la repressió i intentar retenir un poble que vol decidir sobiranament què vol ser". Alhora, però, els republicans opinen que "l’independentisme és el moviment que està fent trontollar de debò el règim del 78 i la seva estructura de poder. I, malauradament, per l’Estat aquest procés ha començat i ja no el poden aturar perquè amb la seva actuació l’únic que estan aconseguint és destruir encara a més velocitat el seu propi estat".

En declaracions a Rac 1, el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha afirmat que "estem en estat de xoc" i en la seva opinió l'escrit de la fiscalia "ens confirma que l'Estat espanyol continua absolutament embogit". Per a ell, amb aquesta petició de condemna «el sistema del 78 s'acaba de posar la soga al coll definitivament". Nombrosos diputats de la formació també han reaccionat, bàsicament a través de Twitter, per rebutjar les acusacions de la Fiscalia.

Per a la CUP, "l'escrit d'acusació és un cop més la demostració de la naturalesa política de l'estat". En roda de premsa, el diputat Vidal Aragonès ha manifestat que "es tracta d'un judici polític contra el Dret a l'Autodeterminació. L'Estat espanyol vol impedir qualsevol via d'apoderament popular que comporti una amenaça per als poders polítics, judicials, econòmics i mediàtics".

També a través d'un comunicat s'ha posicionat Podem , que considera "absolutament injusta, injustificable i desproporcionada la petició de penes". "La Fiscalia ha fet bo un relat judicial i mediàtic, comandat pel magistrat Pablo Llarena, que s’ha demostrat del tot insostenible i fals. No hi va haver violència, no hi va haver alçament armat ni violent i per tant, no pot existir delicte de rebel·lió". Alhora, el partit encapçalat per Noelia Bail veu el gest de l'Advocacia de l'Estat, que ha acusat de sedició i malversació els presos, però no de rebel·lió, com a "necessari" però "insuficient".

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha escrit que "algú es pensa que per 17 anys de presó ens faran renunciar als objectius, drets i llibertats nacionals? No coneixen Òmnium ni la societat catalana". El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha afirmat que "ara més que mai no podem renunciar a res perquè ens ho volen prendre tot". L'exconseller Raül Romeva ha lamentat les peticions de penes de presó i ha manifestat que "és una represàlia cap a una ideologia. Però ens defensarem com si fos un judici. No renunciarem mai als nostres arguments, ni renunciarem mai al nostre compromís polític."

El també exconseller Jordi Turull ha criticat el "relat fictici per aconseguir un escarment a costa del que sigui i al marge del Codi Penal" que fa la Fiscalia."Nosaltres seguim amb les conviccions intactes. A més injustícia, més compromís. Ni desànim ni resignació ni renúncia", ha afegit. Pel president del PDeCAT, David Bonvehí, "avui es demostra que això no és un procediment, és una venjança". "Ja sabem de què se'ls acusa i quines penes els demanen. Deixeu-me reiterar que són persones innocents", ha afegit. L'exconseller de la Generalitat Josep Rull ha escrit que "la presó preventiva que ens imposat durant tants i tants mesos obliga a condemnar-nos. Com podrien justificar una llarga privació de llibertat d'uns innocents? Ens han de declarar culpables per no avergonyir-se dels seus actes".

El diputat de JxCat i expresident de l'ANC Jordi Sànchez, ha afirmat que "superarem el dolor i la desorientació" i ha demanat unitat, perquè "no fer-ho seria donar la raó als polítics i jutges espanyols que ara fa un any van decidir que la repressió era l'única resposta que Catalunya mereixia".

Crítiques a Sánchez de PP i Cs

Radicalment diferents han estat les reaccions de PP i Cs, que bàsicament s'han dedicat a criticar el govern de Pedro Sánchez perquè l'advocacia de l'Estat no hagi inclòs el delicte de rebel·lió, sinó només els de sedició i malversació. El líder estatal del PP, Pablo Casado, ha assegurat que la formació de dretes "no tolerarà que un Govern com el de Pedro Sánchez posi en escac l'estabilitat i la dignitat del Regne d'Espanya per mandat dels independentistes colpistes , com Torra, Puigdemont i els que estan fent aquest autèntic atropellament a la separació de poders i la legalitat a Espanya". Seguint amb el discurs duríssim que el caracteritza, Casado ha afegit que "en aquest cas, els delictes que han pogut cometre els independentistes estan trobant la inacció o complicitat del Govern d'Espanya, que no només no fa res, sinó que a sobre entorpeix la tasca de la Advocacia de l'Estat per aconseguir que qui hagi fet alguna cosa malament tingui les repercussions penals que marca el Codi Penal ".

Pel que fa a Cs, la reacció l'ha manifestat Inés Arrimadas, portaveu del partit i la seva líder a líder a Catalunya, Inés Arrimadas. El discurs, pràcticament clavat al de Casado. "Quines trucades haurà fet Sánchez perquè avui l'Advocacia de l'Estat hagi rebaixat la pena", s'ha preguntat per afegir que "es confirma la sospita que Sánchez està disposat a qualsevol cosa per seguir un quartet d'hora més a la Moncloa".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?