Público
Público

Milers de persones omplen d'indignació l'exterior de les presons

Nombrosos representants del govern assisteixen a les concentracions de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric. El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura des de Lledoners que amb l'acusació de la Fiscalia no és possible donar suport als pressupostos de l'Estat. També hi ha nombroses proclames a favor de la unitat independentista.

Assistents a la concentració de la presó de Lledoners. EFE / Susanna Sáez

PÚBLIC

L'exterior de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, els tres centres penitenciaris on hi ha tancats dirigents independentistes, han reunit milers de persones indignades amb les acusacions de la Fiscalia del Tribunal Suprem i l'Advocacia General de l'Estat. Les duríssimes peticions de condemna fetes sobretot per la Fiscalia -que sol·licita 25 anys de presó per a Oriol Junqueras, 17 per a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell i 16 pels exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, entre d'altres- han impulsat la mobilització ciutadana. D'una banda per mostrar la solidaritat amb els encausats i reclamar, novament, l'alliberament dels presos polítics. De l'altra, per canalitzar la indignació i posar damunt la taula la necessitat d'una major mobilització els propers mesos.

Les concentracions les han convocat les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), amb la col·laboració de l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana pels Drets Civils. La presó de Lledoners, situada a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), és la que ha reunit més persones. A l'acte, s'han cridat proclames a favor d'"obrir les presons" per alliberar els presos, aprofitant que estan en centres gestionats per la Generalitat. També s'ha demanat convocar una vaga general per protestar contra el procés judicial, i s'ha reclamat "unitat" als partits independentistes. Entre els assistents hi havia el president de la Generalitat, Quim Torra, que prèviament s'ha reunit amb els presos polítics.

Torra ha començat la seva intervenció amb una urna de l'1-O a la mà per manifestar que "això són 200 anys de presó per l'Estat espanyol [...] Això [en referència a l'urna] és el més important que ha fet Catalunya en la seva història contemporània. Defenseu-ho sempre, defenseu-ho ho sempre". Posteriorment, Torra ha confirmat que amb aquestes peticions de condemna no poden donar suport als pressupostos del govern espanyol. "Vaig demanar al president Sànchez que en el termini d'aquests 30 dies plantegés una oferta al poble de Catalunya, un referèndum acordat i vinculant. Avui tenim la resposta de l'Estat espanyol, que són més de 200 anys de presó", ha argumentat.

Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, ha reclamat un judici que "exigim just", de manera que per preparar-lo "amb unes mínimes condicions i garanties" els presos ho han de fer "en llibertat". Beta Forn, una de les seves filles, ha llegit una carta de l'exconseller en què subratlla que els presos estan "més forts". "Ningú ens aturarà, ni la intolerància de l'Estat, ni els tribunals, ni els jutges, ningú impedirà que puguem fer realitat el nostre somni", ha afegit.

"No són culpables de res. Només hi cap l'absolució"

“Ens declarem totes i tots rebels” han proclamat davant la presó de Puig de les Basses (Figueres) els portaveus de la Comissió que cada setmana convoquen milers de persones en aquest punt, informa Marià de Delàs. Han expressat d’aquesta manera el sentiment de solidaritat amb els dirigents independentistes empresonats i processats, acusats de rebel·lió segons l’escrit que la Fiscalia ha donat a conèixer aquest divendres.

L’eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón i el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, que acabaven de visitar a la presó l'exconsellera Dolors Bassa, empresonada en aquest centre, s’han adreçat als assistents per afirmar que les penes que els demanen “no són proporcionades ni desproporcionades”, perquè “no són culpables de res i només hi cap l’absolució”. “Estem emprenyats, perquè això és una injustícia que no te nom”, ha cridat la consellera Chacón.

La concentració a Puig de les Basses ha acabat amb un ball massiu de sardanes. MARIÀ DE DELÀS

La concentració a Puig de les Basses ha acabat amb un ball massiu de sardanes. MARIÀ DE DELÀS

Ernest Maragall, que també ha estat ben eloqüent, ha afirmat que “avui a Espanya els delinqüents empresonen els innocents” i que l’Estat "ha ensenyat la seva autèntica cara”. Les paraules de Maragall però han estat contestades per bona part de la gent concentrada, que en aquesta ocasió cridava insistentment “unitat” i “obrim les presons”, a més dels lemes tradicionals en favor de la independència.

Els organitzadors han organitzat una connexió amb una altra concentració, que tenia lloc al Catllar, des d’on Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell, ha llegit una carta d’ella mateixa en la qual, a més de recordar el patiment de veure’s privada de llibertat, ha afirmat que com a “optimista de mena” que és, creu que hi ha lloc per l’esperança. De la mateixa manera, des del Puig de les Basses s’ha saludat els manifestants que es trobaven al Catllar, que han pogut escoltar una carta de Dolors Bassa. “No tindran submissió sinó dignitat” ha escrit la consellera destituïda i empresonada en relació a les peticions de condemnes.

Un ball massiu de sardanes ha estat la cloenda de l'acte, celebrat a molt baixa temperatura en aquest punt del l’Alt Empordà.

A Mas d'Enric, al municipi tarragoní d'El Catllar, s'hi han reunit centenars de persones, en suport a Carme Forcadell. La consellera de la presidència, Elsa Artadi, ha declarat que "han segrestat a tot un Govern i ara més que mai cal recordar que la solidaritat és la tendresa dels pobles". El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també ha intervingut per demanar "aprofitar el judici per acusar aquest Estat i que tothom vegi el que està passant". Aragonès ha afegit que aquest és el moment de trobar la "unitat, la llibertat i la independència".

"Democràcia o barbàrie", concentració a Sant Vicenç dels Horts

A banda de les tres presons, també hi ha hagut una mobilització important a Sant Vicenç dels Horts. A la població del Baix Llobregat, centenars de persones s'han congregat una marxa de torxes per reclamar l'alliberament de tots els presos. L'acte l'ha organitzat el col·lectiu Free Junqueras, de solidaritat amb el president d'ERC i antic alcalde de la ciutat. La marxa ha culminat a la plaça de la Vila del municipi on han intervingut representants locals, a més dels diputats al Parlament Carles Riera i Joan Josep Nuet i Gabriel Rufián, parlamentari al Congrés.

La marxa de torxes de Sant Vicenç, municipi d'Oriol Junqueras, ha acabat a la plaça de la Vila. MARC FONT

La marxa de torxes de Sant Vicenç, municipi d'Oriol Junqueras, ha acabat a la plaça de la Vila. MARC FONT

Segons informa Marc Font, el cupaire Riera ha manifestat el seu suport als presos polítics, però també a Tamara Carrasco i Àdria Carrasco, activistes dels CDR represaliats per l'Estat. "Acusem l'estat de ser autoritari i antidemocràtic. Amb el feixisme no es dialoga. Al feixisme i l'estat que representa se'l derrota lluitant i mobilitzant-se", ha dit Riera, que ha fet una crida a retornar a l'autoorganització popular i la unilateralitat. Nuet, diputat de Catalunya en Comú Podem i líder d'EUiA, ha considerat les acusacions un "despropòsit polític i jurídic" i ha demanat "unitat republicana" perquè "davant la repressió un demòcrata no pot dubtar" per citar Rosa Luxemburg i concloure que és "democràcia o barbàrie". 

Finalment, Rufián ha titllat els "carcellers" de "salvatges" als que caldria veure "asseguts davant un tribunal de drets humans". "Per més televisions, diaris i diners que tinguin un pres polític és un bon home que es diu Oriol Junqueras i rep molta gent a Lledoners i un polític pres és Rodrigo Rato", ha proclamat. A banda de criticar el govern estatal, Rufián també ha dirigit dards a Ciutadans i ha demanat a Podemos que "no pressionin" els independentistes per negociar els pressupostos mentre hi hagi dirigents a la presó. Un dels moments més emotius de l'acte ha estat quan tots els assistents han felicitat l'aniversari al Lluc, el fill d'Oriol Junqueras, que avui feia sis anys.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?