Público
Público

El Suprem dóna l'esquena als hipotecats i els obliga a seguir pagant l'impost

La Sala Tercera de l'Alt Tribunal revoca per un ajustat 15-13 la jurisprudència que carregava l'AJD als bancs, lliura les comunitats autònomes de desemborsar 2.300 milions i eximeix les entitats financeres d'haver d'assumir el pagament de 640 milions a l'any.

Edifici del Tribunal Suprem. EFE/Javier Lizón

Guanya la banca. El Suprem ha tornat a donar l'esquena als seus clients: el ple de la Sala Tercera va acordar aquest dimarts, després de 16 hores de tensa deliberació en dues jornades, revocar en una ajustada votació (15 vots a 13) la jurisprudència que els eximia de pagar l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) i que el carregava a les entitats financeres.

Fonts de l'Alt Tribunal han confirmat el resultat de la votació, si bé els arguments de la majoria que ha imposat el seu criteri, en una decisió inèdita al Suprem, trigaran uns dies a conèixer-se, ja que els magistrats han decidit avançar únicament el sentit de la decisió i el tempteig de la votació. Els arguments jurídics no es faran públics fins que s'emetin les tres sentències en les que resolen els recursos que aquests dos dies han tingut sobre la taula.

La decisió lliura les comunitats autònomes de desemborsar 2.300 milions, que és el que l'agència de qualificació Moody's estima que els hauria costat tornar el cobrat pel AJD als hipotecats en els últims quatre anys, i eximeix les entitats financeres d'haver de assumir cada exercici el pagament de 640 milions, que seguiran sortint de la butxaca dels hipotecats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?