Público
Público

Torra oficialitza la ruptura amb Sánchez i aposta per buscar la mediació internacional

Anuncia al Parlament que l'independentisme no entrarà a negociar els pressupostos mentre continuï la repressió i no es plantegi una solució "política" al conflicte.

Torra dirigint-se al faristol del Parlament. EFE / Alberto Estévez.

Quatre dies després que es coneguessin les acusacions de la Fiscalia del Tribunal Suprem i de l'Advocacia General de l'Estat als dirigents sobiranistes, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut a petició pròpia al Parlament de Catalunya per protagonitzar una intervenció molt dura contra el govern espanyol. Torra ha oficialitzat la ruptura del seu govern i les formacions que el conformen amb l'executiu de Pedro Sánchez i ha insistit que ni tan sols negociaran els pressupostos estatals mentre continuï la repressió.

Paral·lelament, ha advocat per intensificar el front internacional del procés. "Els anuncio que, juntament amb el conseller Maragall [titular d'Acció Exterior], ens adreçarem personalment a tots els representants dels països de la Unió Europea per explicar-los com tracten els polítics que han volgut donar la paraula al seu poble", ha afirmat, per recalcar que ara "és l'hora de preparar el camí de la mediació" internacional per trobar solucions al conflicte polític.

Per a Torra, els escrits de la Fiscalia i l'Advocacia suposen un "atemptat als drets humans i civils". El president de la Generalitat ha assegurat que compareixia per "acusar l'Estat espanyol" i per denunciar "la involució que viu", que "hauria de preocupar qualsevol demòcrata", ja que "s'ha construït una causa sobre delictes que no s'han comès".

En la línia d'un discurs molt estès entre una part de l'independentisme, que no veu diferències entre les actituds del PP i les del PSOE, Torra ha manifestat que "quina ha estat la diferència del govern del PSOE? Quin ha estat el diàleg? Quina ha estat la solució? Com poden imaginar-se que aprovarem cap pressupost mentre duri la repressió? Els dos grups independentistes [al Congrés, és a dir, ERC i el PDECat] ni tan sols negociarem els comptes".

Segons ell, el divendres, l'executiu de Sánchez va "perdre una oportunitat d'or per treure la política dels tribunals" i ha afegit que el govern del PSOE "avala l'escarment" d'una Fiscalia que "busca venjança". Per tot plegat, ha tancat la porta a qualsevol suport independentista al govern espanyol, perquè "no trafiquem amb la democràcia ni amb la dignitat". Torra ha reiterat novament que no pensen acceptar cap solució que no passi per l'arxivament de la causa o l'absolució dels encausats, així com per buscar una sortida política a un conflicte que, ha insistit, és "polític".

També ha comentat que en el debat monogràfic sobre Catalunya que es farà properament al Congrés, "deixarem clar que hi ha tres grans consensos a la societat catalana", que són la "voluntat republicana de deixar enrere la monarquia", el "rebuig a la repressió" i la "voluntat d'exercir el dret a l'autodeterminació que ha de ser respectat".

També s'ha mostrat convençut que d'aquí uns anys, la justícia europea determinarà les "vulneracions" de l'Estat i el condemnarà per la causa contra l'independentisme, tal com ha passat recentment amb el cas Otegi. Finalment, també ha reclamat que la Fiscalia "rectifiqui", perquè ha demostrat que quan vol pot fer-ho, com va veure's dilluns amb la decisió sobre l'impost de les hipoteques, un tema pel qual ha demanat la dimissió del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.

PSC i Comuns demanen negociació i pressupostos

La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha obviat les referències als pressupostos de Torra i ha centrat la seva intervenció al Parlament a rebatre la negativa del president acatar una sentència dels presos catalans: "Què significa que o acceptaran la sentència? Atacaran, als jutges, assaltaran els tribunals, deixaran que assaltin el Parlament, ens perseguiran a nosaltres, ocuparan l'aeroport?", ha dit. En la mateixa línia, el diputat del PP i pròxim líder de la formació, Alejandro Fernández, ha acusat Torra de cridar a la insurrecció permanent i ha demanat la seva dimissió: "Dimiteixi perquè aquí l'única via que està esgotada és la seva".

Qui sí que ha mostrat la seva preocupació per la ruptura de Torra amb Pedro Sánchez és el PSC i Catalunya en Comú - Podem. El primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha qualificat de "ridícula" la retòrica del president, qui ha dit parlar en nom "d'un poble oprimit" i ha criticat el posicionament envers els pressupostos estatals: "És un error lligar el vot dels pressupostos a un judici que encara no s'ha celebrat".

Per la seva banda, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a Torra que no s'aixequi de la taula per protegir les mesures socials proposades en l'àmbit estatal: "Ho hem de fer per la gent". Albiach també ha tingut paraules per a Sánchez, a qui ha demanat que assumeixi el lideratge per encarar la crisi política amb Catalunya: "Estem davant una anomalia democràtica. Ho hem dit i ho direm sempre: els problemes polítics han de resoldre's per la via política". Qui també s'ha pronunciat és l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha anunciat que es reunirà amb Torra per "parlar amb calma" sobre els pressupostos.

Per la seva banda, la CUP ha celebrat la decisió de Torra però ha criticat l'ambigüitat del Govern: "Diu que vol acusar a l'Estat i això ens sembla bé, oerò no es pot negociar un dia i acusar un altre", ha dit la diputada anticapitalista, Natàlia Sánchez. També s'ha referit als escrits d'acusació, que ha qualificat de "barbaritat", i ha assegurat que l'única violència que es va rebre a Catalunya va venir de part de l'Estat.

Pedro Sánchez critica a Torra i mira a C's i el PP

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest migdia en motiu de la rectificació del Tribunal Suprem sobre la crisi de l'impost d'hipoteques. Durant la roda de premsa, Sánchez ha valorat la posició del Govern català respecte els pressupostos: "Durant aquests anys, he escoltat als partits independentistes dir que una de les causes de l'augment de la causa independentista ha estat la falta d'inversió en infraestructures. Ara que es recupera aquesta inversió, el plantejament és que ni es permeten tramitar els pressupostos", ha criticat.

Sánchez ha apel·lat a la "responsabilitat" de tots els partits polítics, interpel·lant directament a C's i el PP, amb qui ha dit que també està disposat a negociar per aprovar uns pressupostos de "sentit comú": "Per què no han de poder tenir una millora salarial els ciutadans que reben el salari múnim? Per què no podem millorar l'educació? Això afecta només als votants socialistes o a tots els que portem els fills a escoles públiques?", ha argumentat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?