Público
Público

SANITAT Metges de Catalunya arriba a un acord amb l'ICS i desconvoca la vaga en atenció primària

L'acord entre el sindicat i la Generalitat , després de quatre dies de vaga, no inclou les reivindicacions dels metges de la la sanitat concertada. Queda també pendent la resolució de les exigències de treballadors de l'Ensenyament i de diferents àmbits de l'Administració 

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, anuncia l'acord entre l'ICS i Metges de Catalunya / Europa Press

agències

El sindicat Metges de Catalunya (MC) i l'Institut Català de la Salut (ICS) han arribat a un acord aquest dijous per alleugerir la càrrega de treball dels facultatius de primària, per la qual cosa aquests han desconvocat la vaga després de quatre dies d'una històrica aturada i de mobilitzacions d'aquest col·lectiu.

L'acord ha estat anunciat pel conseller de Treball, Chakir el Homrani, i ha arribat després que l'ICS presentés al sindicat un estudi detallat amb les sobrecàrregues de treball dels metges a cadascun dels ambulatoris, acceptés garantir un mínim de 12 minuts d'atenció a cada pacient en les visites presencials i anunciés una inversió de 100 milions d'euros per a l'atenció primària.

El conseller ha avançat que l'acord només és per a l'atenció primària i que les reivindicacions dels metges de la concertada no estan incloses en el document que han signat els metges i l'ICS, i que tampoc recull les demandes del sindicat CGT, minoritari en el sector i que també ha convocat cinc dies de vaga per a tot el personal de l'atenció primària.

El Homrani, que ha participat en algunes de les últimes maratonianes reunions de mediació entre les parts, ha destacat que "és una bona notícia" i la demostració que "la mediació, amb negociació i diàleg és la millor solució per buscar sortides i així ha estat per una sortida acordada per a la vaga en l'atenció primària".

Ha estat "resultat del treball de mediació d'aquests dies per buscar punts de trobada i que les parts poguessin treure endavant els seus objectius", ha insistit el conseller. "Ha estat una mediació llarga i una mobilització també llarga, però la mediació ha permès aconseguir aquest acord i crec que és exemple a seguir en la societat: treballar en la mediació, amb diàleg i negociació, així s'aconsegueixen els objectius".

El consens ha arribat després de quatre jornades de vaga en l'atenció primària del ICS i en la concertada, que fins a aquest dijous no ha iniciat converses i en diverses ocasions han advertit que seguirà amb la vaga independentment que hi hagi un acord en l'altre sector.

Menys pacients per metge

L'acord aconseguit entre Metges de Catalunya (MC) i l'Institut Català de la Salut (ICS) suposa una disminució de la ràtio d'1.800 a 1.300 pacients per facultatiu, la remuneració de les hores extres que vulguin fer els metges de manera voluntària i la incorporació de 250 nous metges.

Aquests punts i la inversió de 100 milions d'euros per a l'assistència primària, són les bases de l'acord entre MC i el ICS que ha permès posar fi a la vaga.

L'ICS ja havia acceptat prèviament que garantiria un mínim de 12 minuts d'atenció per pacient en les visites presencials.

La membre del comitè de vaga de Metges de Catalunya (MC) Carolina Roser ha assegurat que el canvi important és de "filosofia i de model" perquè els professionals "tindran molta més autonomia per organitzar el seu treball" i ha afegit que "quanta més flexibilitat més fàcil ho tindran per adaptar-se a les demandes de la població".

Roser ha afegit que "qui vulgui treballar més hores tindrà les hores extres pagades" i ha destacat que tenir més treball "ja no serà una càrrega imposada".

"L'acord -ha explicat- és una fórmula per parar la sobrecàrrega dels metges i poder assistir a tothom", ha afegit la portaveu del sindicat mèdic.

Per la seva banda, el director gerent de l'Institut Català de Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha reiterat que "l'acord permet dotar de més autonomia als professionals" i ha afegit que l'Institut Català de Salut (ICS) ha plantejat "mesures clares i fortes per a la sobrecàrrega dels professionals".

Argimon també ha ressaltat que la convocatòria "no ha estat l'habitual" perquè han parlat sobre el model assistencial, i ha destacat que les dues parts tenien elements que les separaven "clarament".

Un d'aquests elements era el límit de 28 visites diàries per metge que reclamava MC i sobre la qual, finalment, no hi ha hagut acord, encara que el ICS ha accedit a un mínim de 12 minuts per pacient.

En les reunions han participat els més alts responsables de les parts implicades, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, la secretària general de departament de Salut, el secretari general del departament de Treball i els directors gerents del ICS i del Servei Català de la Salut (CatSalut), a més dels dirigents del sindicat de metges.

Asfixia en la despesa pública

Aquesta vaga de metges, no obstant això, no és l'única protesta social a la qual s'enfronta el Govern de Quim Torra, ja que milers d'empleats públics i estudiants han clamat aquest dijous contra la Generalitat, per aconseguir que es reverteixin les retallades aplicades des de l'any 2010 a sanitat, ensenyament i funció pública, com a conseqüència, entre altres motius, de l'aplicació de la reforma de l'article 135 de la Constitució.

A propòsit d'aquests conflictes, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que creu "justes, necessàries, legítimes i oportunes" les protestes socials d'aquests dies a Catalunya, i ha qualificat la situació actual d'"intolerable", com conseqüència de l'"asfixia" provocada pel Govern espanyol en la despesa pública. Per poder donar resposta a les demandes socials cal, segons el president català "una república independent responsable dels seus actes".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?