Público
Público

Joaquim Forn i Josep Rull s'adhereixen a la vaga de fam de Jordi Sànchez i Jordi Turull

Els dos presos comuniquen que aquest dimarts a les 00.00 h renunciaran "voluntàriament a la ingesta d'aliments":  "Ho fem per sumar-nos a la denúncia del bloqueig de l'accés als tribunals internacionals i en particular a la justícia europea que el Tribunal Constitucional".

Els líders independentistes Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva a la presó de Lledoners.

públic

Joaquim Forn i Josep Rull han anunciat aquest dilluns que també faran vaga de fam. Així ho han fet saber mitjançant un comunicat on expliquen que a partir d'aquest dimarts a les 00.00 h renuncien "voluntàriament a la ingesta d'aliments": "Ho fem per sumar-nos a la denúncia del bloqueig de l'accés als tribunals internacionals i en particular a la justícia europea que el Tribunal Constitucional ens imposa amb el seu comportament injust i arbitrari", diuen.

Tots dos líders independentistes ho consideren "una mesura extrema de protesta" que inicien "després d'haver reflexionat, d'entendre què suposa i assumir-ne els riscos i les conseqüències": "La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l'arbitrarietat judicial amb que som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l'impacte que pot tenir sobre els nostres organismes", diuen. Forn i Rull diuen compartir l'anàlisi i la crítica que ja van fer públic els dos promotors de la vaga de fam, Jordi Sànchez i Jordi Turull, al comunicat on anunciaven l'inici d'aquesta acció de protesta.

Amb aquest nou anunci, han volgut reiterar la voluntat de "defensar la nostra innocència i l'exercici dels nostres drets amb les plenes garanties que se'ns neguen i que poden comportar perjudicis i danys irreparables". Apel·len a la "coherència" i la "serenor", valors des dels quals diuen haver pres la decisió d'iniciar la vaga, "decisió meditada, fruit de moltes hores d'introspecció i reflexió", expliquen. "No tenim altra opció que utilitzar aquesta forma extrema de pacífica protesta en la defensa dels  nostres drets fonamentals", argumenten.

Rull i Turull diuen no demanar "cap tracte de favor ni discriminació positiva", però creuen que és l'única via disponible per "fer més visible la discriminació i la conculcació dels nostres drets fonamentals". Segons resa el comunicat, l'objectiu principal d'aquesta vaga és accedir a "un judici just", un dret que, diuen els dos presos, ha quedat en dubte: "L'actitud arbitrària i irregular del Tribunal Constitucional lamina les bases de l'Estat de Dret. Això no és un problema només per als que legítimament i pacíficament defensem una República per a Catalunya. És un problema per a la democràcia", diu el comunicat.

També aprofiten per agrair "per avançat" les mostres de "suport i solidaritat" per part de col·lectius i entitats i demanen que es mantingui un posicionament "seré, ferm i convençut de la legitimitat de la nostra protesta". Volen que la lluita es comparteixi des de "la calma, la tolerància, l'actitud cívica i el pacifisme": "Sabem que no estem sols i és això el que ens fa forts i coratjosos per emprendre accions de protesta pacífica com la vaga de fam", conclouen.

Puigdemont i Torrent, unitat en suport als presos

L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, i el president del Parlament, Roger Torrent, han valorat l'anunci dels dos presos des de Brussel·les, on han celebrat una reunió sobre la feina del Consell de la República. "Agrair-los el gest de coratge i denúncia d'un estat autoritari que nega i trepitja drets fonamentals. Que es mostra indolent davant l'augment de la ultradreta en el front polític i judicial", ha dit Puigdemont. 

Tots dos dirigents també han defensat la funció del Consell i dels exiliats pel que fa a la internacionalització del conflicte català: "És la millor manera de defensar els companys que són a la presó, a tota la gent perseguida i intimidada per la coacció d'un Estat repressor", ha expressat l'expresident. Per la seva banda, Torrent també ha explicat que, en el marc del seu viatge a Bèlgica, s'ha reunit amb el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, i ha afegit que la situació dels presos "incomoda" cada cop més a les institucions europees: "És evident que tenir presos polítics i exiliats al cor d'Europa en ple segle XXI no és compatible amb valors democràtics", ha dit.

Tant Torrent com Puigdemont han volgut donar una imatge d'unitat un dia després de la reunió dels partits independentistes al país belga -on també hi va participar la CUP-, i han reiterat la posició del PDeCAT i ERC al Congrés pel que fa als Pressupostos Generals de l'Estat: "Evidentment volem uns pressupostos socials, però també fets i passes concretes en relació amb el final de la repressió i els presos polítics i exiliats. Hem estat molt clars amb aquest esquema. I les passes, no les hem vistes enlloc", ha dit Torrent.

Puigdemont també ha tingut paraules per valorar els resultats de les eleccions andaluses i, en especial, per valorar l'entrada de Vox al Parlament, després que s'assenyalés a l'independentisme com un dels motius pels quals s'ha produït l'ascens de l'extrema dreta: "És una mica vergonyós que les víctimes de la ultradreta i del nacionalisme espanyol se'ns consideri culpables. Hem estat a primera línia de la defensa contra el feixisme i l'hem patit", ha dit l'expresident a l'exili, fent referència al paper del partit de Santiago Abascal en els casos judicials contra els independentistes.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?