Público
Público

El Tribunal Suprem rebaixa la inhabilitació d'Artur Mas pel 9N

El TS deixa en un any i un mes la suspensió de càrrecs de l'expresident de la Generalitat. També rebaixa les inhabilitacions a l'exvicepresidenta Joana Ortega i de l'exconsellera Irene Rigau. Els tres excàrrecs polítics van ser inhabilitats per l'organització de la consulta del 9 de novembre de 2014.

Artur Mas junto a la exvicepresidenta, Joana Ortega, y la exconsellera de Educación, Irene Rigau | EFE

agències

El Tribunal Suprem ha rebaixat en un any i un mes la condemna d'inhabilitació de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas. Mas, que estava suspès a dos anys pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), finalment no podrà accedir a cap càrrec públic el mateix temps que l'exconseller Francesc Homs. En aquell moment, Homs era diputat al Congrés i va haver de declarar directament al TS com a aforat.

El Suprem també ha rebaixat les inhabilitacions de l'exvicepresidenta Joana Ortega a nou mesos i  de l'exconsellera Irene Rigau a sis mesos. Totes dues havien estat condemnades a una suspensió d'un any i nou mesos i un any i sis mesos respectivament.

Mas, Homs, Ortega i Rigau van ser jutjats i suspesos per la seva implicació en l'organització de la consulta independentista del 9 de novembre de 2014, el precedent no vinculant de l'1 d'octubre. Tots quatre van ser condemnats per un delicte de desobediència i absolts per prevaricació. Tot i això, el Tribunal de Comptes els hi va imposar multes de 36.500 € a Mas, 30.000 a Ortega i 24.000 a Rigau, xifres confirmades pel Suprem.

La defensa dels membres del Govern de Mas van presentar un recurs d'alçada per les condemnes que, finalment, el TS ha acceptat i ha avalat. Queda pendent el recurs presentat al Tribunal de Comptes, que també pot acabar al Suprem en cas que els líders independentistes tornin a recòrrer.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?