Público
Público

Neix un grup de suport als dos membres de la CUP per als que demanen presó per l'1-O

David Carmona i el conseller de districte de Sant Andreu Iván Altimira s'enfronten a penes de dos i un any de presó respectivament i a una multa per un acte de suport al referèndum. 

L'activista David carmona i el conseller de districte Sant Andreu per la CUP, Iván Altimira, durant la presentació del grup de suport Absolució Ivan i David.

L'1 d'octubre arribarà als tribunals el pròxim 12 de febrer al Tribunal Suprem amb el cas dels principals dirigents independentistes. No seran, però els únics que passin davant un jutge per actes relacionats amb el referèndum. També ho faran el conseller del districte de la CUP, Ivan Altimira, i el també militant de la formació David Carmona. Ambdós i el seu entorn han organitzat un grup, Absolució Ivan i David, per fer front mediàtica, jurídica i econòmicament a les penes de dos (Carmona) i un any (Altimira) i més de 5.000 euros de responsabilitat civil que els demanen sota el nom. L'origen de tot plegat és un acte de suport a l'1-O. 

"Vam muntar un acte amb partits independentistes, l'ANC i Òmnium al barri els dies 16 i 17 de setembre", explica Altimira a Públic. Es tractava d'una activitat lúdica avalada per l'Ajuntament de Barcelona que formava part dels esdeveniments de promoció del referèndum. En aquell moment, el Tribunal Constitucional ja havia suspès la votació i havia prohibit qualsevol acte que hi estigués relacionat, ordre que va portar als cossos de seguretat a escorcollar impremtes, requisar cartells i, a Sant Andreu, a interrompre l'acte veïnal. 

"Van intentar identificar el David. Jo, com a conseller, vaig anar a veure què estava passant. Tot estava correcte, teníem el permís i l'acte es muntava amb material cedit per l'Ajuntament", explica. Relata que, durant tot el dia, la Guàrdia Urbana va estar a l'aguait dels actes, però que no va ser fins al vespre quan van intervenir: "Cap a final de la tarda li van fer una melé de rugby al David i el van detenir", explica. Altimira creu que el dispositiu policial era molt superior al que acostuma a haver-hi en actes polítics del barri: "Van estar tot el dia amb un cotxe i una furgoneta, però al final del dia ja teníem unes vuit patrulles".

El grup de suport, que ha publicat un manifest valorant els fets, assegura que aquell dia la Guàrdia Urbana va identificar diverses persones. Altimira explica, però, que ell no n'era una: "A mi se m'afegeix al cas després". El cupaire destaca que els moviments del barri no havien tingut bona relació amb la policia local històricament, fet que havia motivat queixes als governs municipals del PSC i de Barcelona en Comú. 

Pel represaliat, les acusacions d'atemptat contra l'autoritat i les demandes de presó resulten "desproporcionades": "L'Estat espanyol està fent un escarni contra el moviment independentista. És un estat que no vol la democràcia, que inventa un relat per fer-nos un escarni", denuncia. Altimira explica que el poder judicial ja li ha embargat més de 6.000 euros de manera cautelar a esperes que es dicti una sentència ferma.

Carmona i Altimira afrontaran el judici el pròxim 8 de març en cas que no s'ajorni, ja que la cita als tribunals coincidirà amb la vaga convocada pel moviment feminista. Des de la plataforma Absolució Ivan i David valoren portar una declaració institucional de suport al pròxim ple de l'Ajuntament i ja preparen actes per les primeres setmanes  de març.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?