Público
Público

El Govern lamenta que Sánchez "hagi cedit a la pressió del tripartit de la dreta"

Artadi i Aragonès han comparegut per assenyalar que ells segueixen asseguts a la taula de diàleg tot i el trencament del diàleg. Defensen que no els poden demanar com a condició que renunciïn al seu projecte polític, com ells no demanen que l’Executiu espanyol renunciï al seu. 

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en roda de premsa aquest dimarts, 3 de juliol. EFE / Toni Albir.

maria rubio

El Govern català ha repost a l'anunci de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, de trencar les negociacions entre els dos executius. La portaveu catalana, Elsa Artadi, i el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'han mostrat desconcertats per la contundència de Calvo: "Les darreres 24 hores el govern espanyol ha tingut pressa per tancar un acord que estava molt lluny de tancar", ha dit Artadi. Des del Govern atribueixen el canvi de rumb a les pressions de la dreta espanyola, que ha convocat una manifestació aquest diumenge en contra del diàleg, i a l'imminent ple sobre els Pressupostos Generals de l'Estat que, de moment, sembla que no tindran un bon final pel govern de Pedro Sánchez.

Segons ha explicat Aragonès, el govern espanyol ha enviat un document amb una proposta sobre l'estructura del diàleg a les 13.34, fet que no hauria deixat marge a l'executiu català per considerar l'opció, ja que Calvo l'ha presentat als mitjans de comunicació 20 minuts després. Artadi considera que aquesta proposta no suposa "cap passa endavant" respecte a la declaració de Pedralbes, fixada durant la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez el desembre passat. "Entenem que hi ha d'haver una descripció molt més detallada de la tasca dels tercers, dels mediadors" i "un reconeixement de les posicions polítiques de les parts". 

Pel que fa al relator, el Govern català ha criticat que des de Madrid no s'ha aportat cap nom per aquesta figura, mentre ells asseguren que sí que ho han fet: "La clau és que sigui neutral", ha repetit Artadi, argumentant per què apostaven per una figura internacional.

Tan Artadi com Aragonès s'han mostrat molt crítics davant la negativa expressada per Calvo de no acceptar mai un referèndum pel dret a l'autodeterminació: "Cap de les parts ha de renunciar ni a les seves conviccions, ni al projecte polític per començar a parlar", ha dit el vicepresident. Tanmateix, Aragonès ha insistit que el Govern català seguirà "assegut a la taula de negociacions" i han demanat a l'executiu espanyol de tornar al diàleg.

Atribueixen aquest moviment del govern de Pedro Sánchez a les pressions rebudes per part de la dreta espanyola després que s'acceptés la figura del "relator": "Amb aquest pas enrere, el govern espanyol dóna per bons els arguments de Casado, Rivera i Abascal en contra del diàleg", ha dit. "Tots patim pressions", han explicat Aragonès, qui també ha volgut recordar que Sànchez no és president del Govern gràcies al vot de "qui convoca la manifestació de diumenge".

En referència als Pressupostos Generals de l'Estat, que haurà d'afrontar sis mocions a la totalitat el proper dimecres, Artadi ha dit que no poden "subordinar el diàleg" a la seva aprovació, de la mateixa manera que el Govern català no ho està fent amb les xifres a Catalunya: "El que ens han demanat és que no es presenti esmena a la totalitat del pressupostos o que es retiri la presentada". "Ens demanen que canviem l’ordre lògic de la negociació", ha afegit Aragonès. 

Tanmateix, asseguren que aquest canvi de rumb no afectarà la Comissió Bilateral entre tots dos governs, ja que aquesta depén de l'Estatut d'Autonomia. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?