Público
Público

CCOO i UGT reclamen una justícia "imparcial", la fi de la presó preventiva i que es revisi l'acusació de violència

Els dos sindicats convoquen concentracions de deu minuts per demà a les 12h, coincidint amb l'inici del judici de l'1-O i que es doni una oportunitat "al diàleg i la negociació". 

Camil Ros (UGT) i Javier Pacecho (CCOO), en la segona fila d'una manifestació. EFE/Marta Pérez

PÚBLIC

Els sindicats UGT i CCOO de Catalunya també s'han posicionat sobre el judici de l'1-O poques hores abans que arrenqui al Tribunal Suprem. Les dues centrals, que són els sindicats amb més afiliats del país, han convocat concentracions de deu minuts a les 12h de demà davant les seves seus. Paral·lelament, han emès un comunicat conjunt en què subratllen que "per avançar en la resolució del problema polític de relació entre Catalunya i Espanya, cal retornar al terreny de la política la solució d’un contenciós que mai no s’hauria d’haver judicialitzat".

Així mateix, posen en qüestió l'acusació de rebel·lió que fa la Fiscalia per a bona part dels acusats, un delicte que només és possible si existeix una violència que els sindicats "no hem vist ni s’ha pogut acreditar", de manera que "demanem que siguin revisades i que les deliberacions del tribunal s’ancorin únicament sobre fets provats". CCOO i UGT també demanen que s'acabi la presó preventiva per a nou dirigents independentistes perquè "no està justificada", així com una
"justícia imparcial, amb totes les lletres i tots els requisits ètics".

"Reclamem imparcialitat, que exigeix que els magistrats actuïn com a tercers, aliens als interessos en joc. Reclamem integritat, que exigeix coherència i respecte a la dignitat humana. Reclamem diligència i transparència", afegeix el text.

El comunicat també apunta que "per determinades actuacions judicials contràries a la llibertat d’expressió i d’organització, s’ha posat en qüestió la confiança pública en el sistema judicial", de manera que ara "pesa sobre el Tribunal Suprem la màxima responsabilitat de saber complir amb el seu deure". Finalment, advoquen per "trobar solucions polítiques" al conflicte polític, el que ha de passar per "donar una oportunitat al diàleg i la negociació". "Demanem als governs de Catalunya i de l’Estat que propiciïn un clima i escenaris que ho facilitin, i oferim el compromís de tots dos sindicats per treballar-hi, en un espai ampli de la societat civil i política de Catalunya", remata la declaració.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?