Público
Público

CAMPANYA ELECTORAL Els Comuns es presenten com la força que pot evitar un pacte PSOE-Cs  

En les eleccions del 28A "no es decidirà qui guanya, sinó qui governa" adverteix Jaume Asens. En nom de JxCat, des de la presó, Jordi Sànchez també manifesta voluntat d'evitar un Executiu de dretes i d'ultradreta, així com un pacte entre PSOE i Cs, però sense pagar per avançat a ningú.

Ada Colau en l'inici de campanya d'En Comú Podem per les eleccions al Congrés dels Diputats

públic

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el candidat d'En Comú Podem a les eleccions al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, han assenyalat que el que està en joc el 28-A és si Pedro Sánchez pot o no formar govern amb Cs.

L'actual cap del govern espanyol, "no és de fiar", segons Asens. “És un camaleó polític i si pot triar, triarà Ciutadans i un govern del PSOE amb Ciutadans és un govern de dretes”. “Nosaltres som l’única garantia per evitar-ho”, ha afirmat. 

Colau, per la seva banda, ha criticat les "moltes ànimes" que té el PSOE i ha afirmat que "una part de l'aparell socialista prefereix tornar enrere i pactar amb Ciutadans".

"El 28-A ens juguem si retrocedim o definitivament avancem en drets i llibertats", ha dit l'alcaldessa en l'inici formal de la seva campanya, a la Plaça del Mercat del Clot de Barcelona.

Els Comuns han posat l'accent en aquesta advertència: "No es decidirà qui guanya, sinó qui governa". El PSOE, ha afirmat Asens, "té les mans lligades per la banca i l'Ibex35". "Un govern del PSOE amb Cs és un govern de dretes", i els Comuns, amb la resta de forces afins a Unides-Podem representen "l’única garantia" que ho pot evitar, ha explicat.

Però en les seves crítiques contra els socialistes també han assenyalat la presència de socialistes a consells d'administració d'empreses de l'IBEX35 i "les clavegueres de l’Estat". El PSOE, segons ells, no podrà acabar amb elles "perquè les van inventar", ha afirmat Asens. Per argumentar-ho ha recordat el paper que van jugar persones implicades en la guerra bruta dels GAL, com Jaime Vera, José Barrionuevo i també el famós "senyor X", gairebé sempre esmentat per parlar de Felipe González.  Ells no podran acabar amb les clavegueres, "perquè quan ho havien de fer van mirar cap a una altra banda”, ha insistit Asens.

Ada Colau, ha afirmat que la primera mesura que En Comú Podem ha de posar en marxa quan arribi al Congrés és la regulació dels lloguers i ha  dit que en aquestes eleccions la ciutadania també es juga  la recuperació dels "pressupostos més socials, garantir unes pensions dignes i acabar amb una reforma laboral del PP i del PSOE que generalitza la precarietat”. 

El número quatre de la llista i fins ara primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, també ha reivindicat la gestió dels Comuns i ha defensat la feina feta: “Hem de protegir tot allò que hem conquerit en aquests últims anys”. Volem anar a Madrid a protegir els barris i els pobles, a exigir les inversions que ens corresponen, a protegir els autònoms, les nostres científiques. I si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú”, ha insistit.

Jordi Sànchez, de JxCat: "Evitar un govern de dretes"

El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions legislatives espanyoles, Jordi Sànchez, assegura en un escrit adreçat des de la presó als seus seguidors que els diputats elegits es deixaran la pell per a arribar a acords a Madrid i per a evitar "un govern de dretes i d'extrema dreta així com un entre PSOE i Cs, però sense pagar per avançat a ningú".

Així s'ha manifestat via carta en el míting inicial de JxCat que ha celebrat a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona on ha proclamat que JxCat no demanarà perdó pel referèndum de l'1-O, motiu pel qual està essent processat al Tribunal Suprem.

La número dos de la candidatura, Laura Borràs, ha recordat que el PSOE ja va votar a favor de l'aplicació de l'article 155 contra Catalunya i que tenen por que hi torni. En declaracions a Televisió de Catalunya la fins no fa gaire consellera de Cultura ha precisat que no es presenten a aquestes eleccions per guanyar-les, sinó per aconseguir la independència de Catalunya, i, en aquest sentit ha tornat a fer una defensa de la unitat entre forces independentistes.

Borràs ha recordat que pel que fa referència a possibles pactes, JxCat sí traça línies vermelles que no deixaran traspassar, que son les de la defensa de la llengua i de drets fonamentals, com el d'autodeterminació: 

En el mateix acte i per videoconferència des de Brussel·les, el president exiliat Carles Puigdemont ha demanat que apostin per JxCat tots els que comparteixin que la unitat és l'eina per a acabar el camí que van iniciar perquè els catalans puguin decidir el seu futur: "Som els que mantindrem aquest compromís".

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha advertit que si guanya el PSOE de Pedro Sánchez pot fer el mateix que el PP, i l'ex-president Artur Mas ha argumentat que votar a JxCat servirà per a frenar un tripartit de PP, Cs i Vox, així com una coalició entre PSOE i Cs. JxCat, segons ell, representa la unitat del sobiranisme.

Cs i PP, també en campanya, contra l'independentisme 

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha volgut remarcar que faran campanya per governar, diguin el que diguin els sondejos i ha carregat un cop més contra els independentistes. "Anem a totes", ha assegurat en declaracions a TV3.

"Estic farta de l'abandonament que han fet PP i PSOE" en relació al problema que representa segons ella Catalunya. "Els separatistes volen portar el processisme al Congrés", "la dinàmica processista és insuportable", perquè segons ella "hi ha gent que viu molt bé del procés".

I la cap de llista del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha aprofitat l'arrencada de campanya per a carregar també tant contra els independentistes com contra el PSOE, un partit al qual ha acusat d'haver estat "l'hipòcrita blanquejador del nacionalisme" i el líder del qual ha estat "el vanitós útil per a separatisme i inútil per a Espanya", ha dit.

Ha llançat aquest missatge en un acte polític al centre de Barcelona, acompanyada del president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i el seu antecessor, Xavier García Albiol.

Ha dit que els "separatistes" es van estavellar contra "el mur de realitat" que va suposar el 1-O, i en aquest punt ha llançat vives a favor de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per la seva actuació durant aquell dia. La cap de llista del PP ha demanat també un "viva" per Felip VI pel seu discurs del 3 d'octubre.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?