Público
Público

JUDICI 1-O Torra demana als demòcrates espanyols que escoltin les veus dels independentistes processats

"Ara és l'hora de la unitat estratègica", ha proclamat el president de la Generalitat de Catalunya en una declaració institucional des de Madrid, poc després d'escoltar les intervencions dels processats pel Suprem en la finalització del judici pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Declaració institucional del president de la Generalitat de Catalunya des de Madrid després de finalitzar el judici contra dirigents independentistes al Suprem. EFE / Rodrigo Jiménez

públic

"Compareixo colpit encara", ha reconegut el president de la Generalitat, Quim Torra, en una declaració institucional realitzada des de Madrid, on havia assistit a les intervencions dels dirigents independentistes catalans que aquest dimecres han fet us del seu dret a la utilització del torn d'última paraula en el judici al Tribunal Suprem.

Torra ha qualificat  d'"immens despropòsit públic" aquest judici que ha quedat vist per a sentència. Ha denunciat un tracte desigual per part del Tribunal a l'acusació i a la defensa, així com la vulneració de drets dels processats.

El president s'ha referit explícitament als més dos milions de catalans que "van tenir el coratge d'anar a votar" l'1 d'octubre del 2017 i s'ha compromès a buscar la "unitat estratègica" del sobiranisme, que permeti tornar a situar l'autodeterminació com l'objectiu immediat del Govern i la societat catalana.

"Dedicarem tota la nostra força i energia a denunciar la vulneració de drets i la seva deriva autoritària". "És l'hora de la unitat estratègica, de compartir un horitzó i un rumb". "Aquest és el meu compromís", "d'intentar-ho dins el darrer alè", ha proclamat.

Quim Torra ha carregat contra l'Estat per considerar que "ja fa molt temps que va perdre el respecte per la democràcia, la separació de poders i els drets fonamentals", i ha assegurat que el seu Govern així buscarà elevar-lo a l'esfera internacional: "És l'hora també de fer escoltar aquest clam de justícia per tot el món".

"Que escoltin aquestes veus de dignitat"

"El que fa Espanya contra la democràcia no agrada a ningú". "No hi haurà justícia sense llibertat". "L'Estat espanyol vol jutjar alguna cosa més que aquestes persones. Volen jutjar l'anhel de tot un poble", ha assenyalat Torra en la seva declaració.

Després de l'aplicació del 155 i la celebració del judici, cal recuperar "el fil de la història", i això passa per buscar una unitat dels defensors de la llibertats i dels drets civils, dels polítics i dels ciutadans, ha dit Torra, que s'ha tornat a referir a 
l'1-O va ser "l'acte de desobediència civil més important que s'ha fet a Europa", del qual va sorgir un mandat per a la creació d'un Estat català que continua vigent i que cal aplicar.

"Hem escoltat la veu d'aquells que volen silenciar i ara sentim el silenci previ a la sentència". "Demano a tots els demòcrates espanyols que escoltin aquestes veus de dignitat", ha dit el president, en llengua castellana, per reclamar atenció al que els processats acabaven d'explicar davant els magistrats del Suprem. "Cap demòcrata pot tolerar una injustícia tan descomunal", ha insistit.

Torra ha recordat una per una les intervencions dels presos davant el Suprem. Ha recordat algunes de les seves frases. Ha apel·lat a la consciència de catalans i catalanes, als dirigents dels partits i de les entitats cíviques i ha manifestat comprensió per tots aquells que puguin haver dubtat de la determinació del Govern català. "El meu compromís és treballar per a que Catalunya esdevingui un estat independent. Ara és l'hora del país". El president ha finalitzat amb una expressió que acabava 'utilitzar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart: "Ho tornarem a fer". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?