Público
Público

PLUGES TORRENCIALS Les inundacions al Baix Segura han estat les més catastròfiques dels darrers 140 anys

Sis persones han mort com a conseqüència de les inundacions a diferents poblacions del sud-est peninsular. Milers de persones han estat rescatades en cinc dies pel temporal de pluges i centenars d'habitatges han hagut de ser desallotjats.

Aspecte dels carrers d'Oriola (Baix Segura) afectats per les inundacions. EFE/Manuel Lorenzo

públic i agències

Un total de 25 carreteres seguien tancades al trànsit aquest diumenge al matí pel temporal de pluges dels últims dies, per inundacions o despreniments, entre elles l'AP-7 a Oriola i els accessos a Almoradí i Dolores, a les comarques d'Alacant, i en altres 14 es demana precaució.

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha informat en l'última actualització, que a les 08.00 hores hi havia 22 carreteres tancades al trànsit al Baix Segura, dues a La Costera i una a la Vall d'Albaida.

Sis persones han perdut la vida com a conseqüència de les inundacions a diferents poblacions del sud-est peninsular, més de 2.700 han estat rescatades per efectius de la Guàrdia Civil d'Alacant en cinc dies pel temporal de pluges i centenars d'habitatges han hagut de ser desallotjats.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, que aquest diumenge han sobrevolat les localitats de Dolores i Almoradí, ha qualificat de "dantesc" el panorama que ha pogut veure i, malgrat que la previsió meteorològica ha millorat, ha demanat que es mantingui la precaució.

La riuada de Santa Teresa del 1879

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) assenyala que les pluges d'aquests dies al Baix Segura, provocades per la Depressió Aïllada en Nivells Alts de l'Atmosfera (DANA), "són probablement les més catastròfiques en 140 anys a la comarca, des d'octubre de 1879".

La riuada del Segura "més catastròfica" de les conegudes va tenir lloc fa ara 140 anys. És l'anomenada riuada del dia de Santa Teresa, del 15 d'octubre de 1879. informa Aemet des del País Valencià.

En un fil publicat en el seu compte de Twitter, i recollit per Europa Press, l'Aemet recorda que la riuada del 1879 va causar "un gran impacte" en la societat de l'època, ja que, entre Múrcia i Oriola i altres localitats del Baix Segura, va haver-hi més de 1.000 morts.

Aquesta tragèdia, segons que ha explicat l'agència meteorològica, va tenir un "ampli ressò" en la premsa i va donar lloc a una onada de solidaritat internacional.

Els efectes d'aquesta riuada fins i tot van quedar reflectits en obres d'art, com la impactant obra de Muñoz Degrain, recorda l'Aemet des del País Valencià.

"Pels documents que es van elaborar en l'època, les cròniques i l'enorme tragèdia humana, pensem que aquella riuada del dia de Santa Teresa va tenir una adversitat molt superior a la de 2019", assenyala l'Aemet.

En aquest context, ha afegit que, segons la 'Memòria de la Junta de Senadors i Diputats' creada per Reial decret de 18 d'Octubre de 1879 per a la distribució de socors a les comarques inundades d'Alacant, Almería i Murcia, el nivell de l'aigua en alguns carrers d'Oriola va arribar a 3.8 metres.

Entre els episodis de pluges torrencials que han assolat el Baix Segura, l'Aemet també destaca el de desembre del 2016, amb precipitacions "molt fortes o torrencials i persistents"; i el de la "històrica riuada" del 4 de novembre de 1987 a la comarca.

En l'episodi del 1987, segons dades de la Aemet, es van acumular a Oriola 322 l/m2, a Sant Miquel de les Salines 268,1 l/m2, a Almoradí 249,7 l/m2 i al Pilar de la Foradada 206,5 l/m2.

Així mateix s'assenyala que durant l'històric episodi de pluges de la Safor de l'any 87, es va registrar la màxima precipitació en 24 hores a l'Estat espanyol: 817 l/m2 a Oliva.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?