Público
Público

Resposta a la sentència de l'1-O Les entitats intensifiquen les crides a una mobilització immediata quan surti la sentència del judici a l’1-O

L'ANC aposta per sortir al carrer o aturar el cotxe i "fer-se sentir" el dia que el Suprem l'anunciï i avança que la mateixa jornada hi haurà convocatòries conjuntes amb Òmnium Cultural a les 20h i es farà també una encartellada "arreu del país". El Tsunami Democràtic demana que s'estigui "preparat" per moure's de pressa. El moviment, sense líders coneguts, suma més de 100.000 membres al seu canal de Telegram. 

Manifestació unitària a Barcelona per exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats / EFE Enric Fontcuberta

La sentència del Tribunal Suprem sobre el judici de l’1-O és imminent i les principals entitats i plataformes sobiranistes estan incrementant les crides a “estar preparats” per donar-hi resposta de manera immediata, en el previsible cas que sigui condemnatòria. Tot i que moltes accions no es coneixeran fins a que es portin a terme, a poc a poc s’anuncien propostes concretes per activar una mobilització massiva. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, el Tsunami Democràtic o els CDR han emès diversos missatges en aquesta línia els darrers dies o les darreres hores. Són algunes de les organitzacions que encapçalaran la resposta cívica, a l’espera de conèixer els detalls de quina serà la resposta institucional al Suprem.

L’ANC ha publicat un vídeo per difondre el missatge, “quan surti la sentència, atura’t. Fes-te sentir”. En el tuit hi afegeix que “davant una sentència que ens condemna a tots, responem tots! Al moment de la sentència, mobilització immediata! Si ets a casa o a la feina surt al carrer i protesta! Si ets al cotxe, atura’t i fes-te sentir!”.

L’entitat demana que se segueixin les seves xarxes socials perquè serà a través d’aquests canals on es faran les diferents convocatòries. En aquest sentit, ja anuncia que el dia que es conegui la sentència hi haurà protestes convocades conjuntament amb Òmnium Cultural. A més a més, el mateix dia també es vol fer una “gran encartellada arreu del país”, que ha de servir tant per “mostrar el rebuig” a la condemna, com per “reafirmar que cal assolir l’objectiu polític, la independència”.

Finalment, la mateixa jornada s’anunciarà la data d’inici de les “Marxes per la llibertat” que, juntament amb Òmnium, impulsa l’entitat i sortiran de cinc punts de Catalunya -Berga, Vic, Girona, Tàrrega i Tarragona- per arribar a Barcelona en tres dies. L’únic que se sap és que arrencaran un dimecres i que acabaran un divendres, resta concretar el dia concret.

Òmnium Cultural ha fet una crida aquest mateix dimarts ha donar una resposta “massiva” a una sentència, “que es preveu dura, injusta i llarga” i ha demanat participar a les Marxes per la Llibertat. També aquests dies l’entitat ha demanat que es segueixin els seus canals de xarxa social.

Els CDR, a través del seu canal d’àmbit català, s’ha centrat també a animar la participació a les Marxes per la Llibertat, per tal que siguin un “clam unànime que ressoni arreu” i ha reclamat “aturat el país” amb l’etiqueta “comença la revolta”.

Finalment, el moviment Tsunami Democràtic, que de moment funciona a través de l’anonimat i del que no se’n coneixen els líders -un mètode que recorda molt el que va utilitzar-se per muntar tota la logística que va fer possible el referèndum de l’1-O-, avisa que “la resposta a la sentència requereix mobilització immediata”. I fa un seguit de recomanacions, com ara “portar una ràdio, calçat còmode i menjar i aigua per passar el dia fora de casa”, mentre que si es viu fora de Barcelona es recomana a estar preparat “per agafar el cotxe o el transport públic”, perquè “t’hauràs de moure de pressa”.

El tsunami a Telegram

Més enllà de Twitter, on compta amb 61.300 seguidors, el Tsunami Democràtic es comunica fonamentalment a través del seu canal de Telegram, que suma ja més de 106.000 membres, una xifra inèdita a Catalunya. De fet, qui més qui menys ha descobert com els darrers dies desenes dels seus contactes s’unien a aquesta xarxa de missatgeria. Per situar-nos, l’ANC té gairebé 37.500 membres al seu canal; Òmnium se situa en poc més de 30.200 i el CDR Catalunya està en 16.400. Per altres xarxes, ANC i Òmnium tenen un volum de seguidors més elevats (gairebé 374.000 a Twitter i 235.000 a FB, l’Assemblea; 288.000 a Twitter i 317.000 a FB, Òmnium). El CDR en suma 125.000 a Twitter.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?