Público
Público

Resposta a la sentència Torra proposa tornar a exercir l’autodeterminació aquesta legislatura com a resposta a la sentència del Suprem

ERC admet que no coneixia la proposta i mostra la seva disconformitat en afirmar que "no és el moment de posar dates, sinó de recuperar consensos". El president de la Generalitat qualifica d’ “infame” les condemnes als dirigents independentistes i aposta per posar en marxa un acord nacional que inclogui partits i entitats perquè en l’actual mandat es “tornin a posar les urnes per l’autodeterminació”. Durant un ple extraordinari del Parlament, no concreta, però, com fer-ho.

Torra durant el ple extraordinari del Parlament de resposta a la sentència del Procés. EUROPA PRESS

La resposta a la condemna del Tribunal Suprem als dirigents independentistes ha de passar perquè els catalans “tornin” a exercir el seu “dret d’autodeterminació”, com a pas previ a la “validació” de la independència aquesta mateixa legislatura. Aquest és el missatge que ha llançat el president del Govern, Quim Torra, en el ple extraordinari del Parlament convocat arran de les sentències del judici del Procés. Torra no ha concretat de quina manera s’ha d’exercir el dret a l’autodeterminació, més enllà d’una apel·lació a “tornar a posar les urnes per a l’autodeterminació” però ha apostat per activar un “acord nacional” entre partits i agents socials per poder-ho fer en “el termini més breu possible”.

La proposta no ha estat consensuada amb ERC, que a través del seu líder al Parlament, Sergi Sabrià, ha comentat "que no és el moment de posar dates, sinó de recuperar consensos". De fet, el grup de JxCat tampoc n'havia estat informat, segons ha confirmat el seu portaveu, Albert Batet. 

La base d’aquest acord nacional seria la resolució que va aprovar el Parlament en el recent debat de política general -amb el suport dels tres grups independentistes- que advoca per avançar en l’exercici del dret d’autodeterminació, l’exigència d’amnistia als presos polítics i la defensa dels drets civils i polítics. La resolució ha estat tombada pel Tribunal Constitucional, que ha advertit als membres del Govern i a la Mesa del Parlament de les possibles mesures penals que se’ls aplicarien si es debaten -i s’aproven- mesures en aquest sentit, però Torra ha proclamat que “cap tribunal impedirà a aquest president impulsar totes les iniciatives que cregui convenients sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya”.

Amb aquesta proposta Torra ha culminat una intervenció relativament breu que ha arrencat rebutjant, un cop més, la sentència del Suprem. Segons ell, només ha tingut com a objectiu “la venjança i l’escarment” del moviment independentista i és una sentència “infame” que confirma “el retrocés dels drets humans i polítics” que pateix un Estat espanyol que “s’ha allunyat dels estàndards democràtics”. Així mateix, s’ha mostrat convençut que, d’aquí uns anys, el judici de l’1-O “acabarà condemnat als tribunals europeus” i, com ja va anunciar fa uns dies, ha decidit sumar-se a la campanya d’Òmnium Cultural i autoinculpar-se “del fals delicte que s’ha imputat” als condemnats.

Com ja va fer dimecres a la nit, en el seu missatge institucional, ha condemnat la violència i ha demanat “aïllar i apartar” el que considera grups “d’agitadors i provocadors” que han protagonitzat enfrontaments amb Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional els darrers dies.

Lorena Roldán: "Vostè ha vingut a incendiar de nou"

La portaveu de Ciutadans ha donat resposta al president de la Generalitat amb una desqualificació absoluta de la seva persona. Lorena Roldán li ha dit que ha parlat "per deixar clar que no hi ha cap mena de sentit comú entre les seves files", les dels partits independentistes. "Per a vostè -ha dit- el greu és que el TC digui que no poden fer el que els doni la gana en aquest Parlament". "Vostè és un irresponsable i no és digne de ser el president de tots els catalans", ha afegit.

També ha criticat Torra per haver parlat d'infiltrats i de provocadors com a responsables dels darrers incidents de violència i ha dit que anteriorment havia donat les gràcies als violents."Vostès són uns instigadors", ha insistit. Ara "anuncia un nou cop a la democràcia", ha conclòs Roldán, que com els seus companys de partit ha anat al parlament vestida amb samarreta partidària.

"Dimiteixi, plegui", demana Miquel Iceta a Torra

El líder del PSC ha iniciat la seva intervenció exigint acatament a la sentència del Suprem i ha acusat els independentistes d'enfrontar institucions "de manera irresponsable". "Un Govern no ha de cridar a la desobediència", ha afirmat Miquel Iceta. "La seva principal obligació és promoure la convivència, garantir la seguretat i conservar l'autogovern".

"Vosté posa la independència per sobre de la convivència", ha dit el primer secretari del PSC al president de la Generalitat, i en conseqüència, segons ell, el que ha de fer és "un pas al costat". "Dimiteixi, plegui", li ha reclamat en una intervenció en la qual ha lamentat la judicialització de la política però en la que també ha dit que "la intervenció de la justícia" contra dirigents polítics catalans era "inevitable". 

Albiach també demana a Torra que “plegui”

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, també ha demanat a Torra “que plegui”, amb l’argument que “no està treballant per les solucions. Reconegui que prefereix ser activista que president”. Sobre la sentència del Suprem, s’ha mostrat crítica perquè “ens aboca a un bloqueig del qual no sabem ni quan ni com en sortirem” i ha deixat clar que l’abast de la condemna “no va d’independència sí o no, sinó de democràcia”. A més a més, ha demanat “empatia” tant pels que estan commocionats per les condemnes com pels que estan preocupats per les protestes d’aquests dies i ha posadt de manifest la “contradicció” que el Govern animi la gent a manifestar-se i després enviï els Mossos “a atonyinar-los”.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha mostrat la solidaritat amb les persones “víctimes de la repressió policial” i ha celebrat les mostres de “solidaritat” que des de diversos punts de l’Estat arriben en suport a les mobilitzacions contra les condemnes del Suprem. A partir d’aquí Riera s’ha mostrat crític amb el Govern de Torra, perquè considera que “l’estratègia de govern efectiu s’ha demostrat un fracàs absolut, tant amb relació d’implementar la república, com amb el que realment pretenia, que era preservar l’autonomia”. Finalment, el cupaire ha advocat per generar un programa polític que “posi fi a la repressió, millori les condicions de vida de les classes populars i permeti avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació”, una qüestió, la darrera, que només “es guanyarà des de la mobilització popular massiva i la desobediència generalitzada”.

Malestar d'ERC amb Torra

La intervenció del president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha posat de manifest l’existència de tensió entre els dos socis de govern, ja que ha admès que no coneixia la proposta de Torra. I, en qualsevol cas, sembla evident que no la comparteix, perquè ha manifestat que “no és moment de posar dates, sinó de recuperar els consensos”.

El dirigent d’Esquerra també s’ha mostrat molt crític amb la sentència, ha apostat per les mobilitzacions no violentes, però alhora ha qüestionat l’actuació dels Mossos d’Esquadra i ha demanat que s’investiguin determinades actuacions d’aquests dies. “Una policia democràtica no atropella la gent”, ha etzibat, amb relació al que va passar ahir a la nit a Tarragona. Finalment, també s’ha mostrat convençut que tard o d’hora hi haurà un referèndum d’autodeterminació a Catalunya: “No ens aturarem, no serà ràpid com ens hagués agradat, però farem seure l’estat en una taula i votarem en un referèndum”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?